Practică profesională la BCR

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 30701
Mărime: 160.67KB (arhivat)
Publicat de: Adnana Trif
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Trenca Ioan

Extras din proiect

I. Scurt istoric al Băncii Comerciale Române

Banca Comercială Română îşi inscrie numele pe lista băncilor comerciale nou create şi reorganizate după 1989. Ea este o instituţie specială, ce poate fi considerată o bancă nouă pentru ca actul său de naştere poartă data de 1decembrie 1990, dar în acelaşi timp , prin activitatea pe care o desfăşoară în cadrul Băncii Naţionale din care se desprinde, este deopotrivă o bancă cu tradiţie în domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei bănci îi mai sunt necesare un sediu central , o reţea de unităţi , personal suficient, capital , clienţi şi o gamă adecvată şi tentantă de produse şi servicii utile pentru aceşti clienţi.

Conducerea Băncii Comerciale Române a reuşit să aducă banca la parametrii deja cunoscuţi şi confirmaţi pe plan intern şi internaţional. În pofida greutăţilor întâmpinate , B.C.R. , bine condusă , a devenit astăzi una din cele mai puternice şi prestigioase bănci româneşti .

În 1990 , B.C.R. pleacă la drum cu un colectiv de 5300 de angajaţi şi 100 unităţi în reţea , cifre care se dublează în primii 5 ani de activitate .

Evoluţia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a forţei financiare a băncii.

La un capital social subscris de 12 miliarde lei în 1990 , încep să se adauge fondurile constituite , adică , capitalul total creşte în primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .

La experienţa acumulată se adaugă o alta , nouă , urmare a extinderii operaţiunilor specifice tranziţiei şi economiei de piaţă . Astfel, în acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atât prin creşterea gamei de produse şi servicii bancare pe care le-a oferit până acum clientelei sale , cât şi prin asimilarea rapidă a unora noi , din care sunt de menţionat :

-extinderea la creditării pe termen mediu şi lung pentru investiţii;

-acordarea de credite in valută ;

-deschiderea de conturi în valută pentru persoane fizice şi juridice şi efectuarea de operaţiuni de schimb valutar ;

-derularea operaţiunilor de decontare , în numele clienţilor , a activităţilor de comerţ exterior .

Interesul clienţilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R. , evoluţia acestei clientele contribuie în final la completarea imaginii despre bancă .

Unul din elementele calitative , de marcă, adaugat de bancă îl constituie activitatea internaţională

Interdependenţa dintre pieţele interne şi externe a făcut necesară adaptarea sistemului de lucru al băncii la practicile bancare internaţionale . În prezent foarte multe societăţi comerciale îşi derulează afacerile proprii de comerţ exterior prin reţeaua B.C.R. , şi apelează la intreaga gamă de servicii specifice acestor operaţiuni.

Scurtă şi bogată istorie a Băncii Comerciale Române recunoaşte ca realizare deosebită paşii făcuţi în domeniul informatizării . În 1990 , toate lucrările băncii erau executate fără o tehnică de calcul adecvată , iar astăzi banca utilizează cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate şi dinamică a operaţiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obţinut extinderea funcţionalităţii aplicaţiilor informatice destinate operaţiunilor valutare , banca dispunând în prezent de un sistem modern de realizare în timp real a tranzacţiilor internaţionale care oferă facilităţi de generare , transmitere şi reconciliere a mesajelor SWIFT .

Calitatea resurselor a reprezentat condiţia esenţială a tuturor succeselor obţinute până în prezent şi , din acest punct de vedere , lucrătorul de bancă se va plasa mereu inaintea oricărui alt factor important care poate condiţiona viitorul B.C.R. .

Un aspect fundamental al oricărei economii de piaţă este ca diferite firme operează şi concurează pe aceeaşi piaţă pentru aceiaşi consumatori . În cazul băncilor , acest lucru asigură clienţilor posibilitatea alegerii băncii cu care vor face afaceri . În cele din urmă , supravieţuiesc băncile care servesc cel mai bine necesităţile pieţei şi ale clienţilor . Intr-o economie de piaţă şi băncile , ca orice societate comercială , îşi realizează venitul în " arena pieţei „

II. Prezentarea activităţii Băncii Comerciale Române

Este foarte greu de prezentat activitatea unei bănci cum este B.C.R. , chiar dacă este vorba de mai mulţi ani de funcţionare.

Pentru Banca Comercială Română , aceşti ani sunt foarte intenşi şi reflectă o ascensiune şi dezvoltare rapidă , un proces combinat cu acumulări cantitative şi calitative , o cursă contra cronometru pentru un loc cât mai bun pe podium .

În primii 8 ani de activitate , capitalurile proprii inregistrează o creştere de 362 ori . Chiar dacă evoluţia nu este pe măsura dorită , nivelul atins în prezent a permis băncii să se situeze , după clasamentul efectuat de revista " The Banker " , pe primul loc între băncile româneşti şi pe un loc apreciabil între primele 1000 de bănci din lume .

Banca Comercială Română s-a prezentat mereu ca o bancă disponibilă pentru finanţarea economiei reale , pentru sprijinirea proceselor de restructurare şi retehnologizare .

În cadrul activităţii de creditare reţinem următoarele aspecte mai importante :

- " Creditele au fost destinate cu priorităţile activităţilor productive , iar in cadrul acestora producţiei pentru export :

- " În acelaşi timp , au fost sprijiniţi agenţii economici care au prezentat cereri şi programe de restructurare şi retehnologizare ;

- " Dinamica creditului destinat clienţilor din sectorul privat a fost superioară creditelor totale angajate

- " Creditul în valută a luat o mare amploare în ultimii ani , în condiţiile în care banca s-a oferit să asigure o parte însemnată din resursele pentru importurile din economie ;

- Au fost contractate importante linii de credit din străinătate destinate agenţilor economici .

- B.C.R. a conceput creditul din punctul de vedere al clienţilor ca o sursă de finanţare necesară desfăşurării , dezvoltării sau restrucurării lor , iar pentru banca reprezintă un plasament cu risc asumat în vederea obţinerii unei eficienţe mulţumitoare .

În prezent , multe societăţi sunt supuse unui amplu program de restructurare şi retehnologizare , programe care în general sunt sprijinite de B.C.R. . În aceste condiţii , creditul în valută capată o mare importanţă.

Pentru primul trimestru al anului 2000 , unul din cele mai importante obiective pe termen scurt atinse prin politica monetară , l-a constituit reducerea nivelului ratelor de dobandă în piaţa interbancară şi a titlurilor de stat , cu efecte benefice în redcerea presiunii asupra bugetului de stat .

Scăderea deficitului de cont curent cu peste 1 miliard USD în 1999 faţă de 1998 ce a avut la bază şi scăderea importului cu 12% în 1999 faţă de 1998 şi creşterea exportului cu 2% în aceeaşi perioadă , a condus la inregistrarea unui excedent de valută pe piaţă , tendinţa care s-a menţinut şi în trimestrul I al anului 2000 . Mai mult , în luna februarie 2000 s-a inregistrat o creştere cu cca. 34% a exportului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent conducând la un excedent al balanţei comerciale în această lună de 57,8 milioane USD, ceea ce confirmă evoluţia pozitivă de comprimare a deficitului de cont curent şi consolidează excedentul valutar din piaţa valutară internă . În luna februarie , vânzările în numele clienţilor au fost superioare cumpărărilor de valută cu cca. 142 milioane USD , iar în luna martie s-a inregistrat zilnic un excedent în medie de cca. 5 milioane USD .

Ritmul mediu al inflaţiei din trimestrul I 2000 anualizat reprezintă 38,6%. Comparativ cu nivelul cumulat al inflaţiei pentru întreg anul 1999 care a fost de 54,8% , s-a preconizat o reducere a acesteia în anul 2000 .

Stabilitatea resurselor atrase de B.C.R. de la persoane fizice şi juridice a condus la o interdependenţa a băncii de depozitele atrase pe piaţa interbancară cu cost ridicat şi maturitate redusă .

Obiectivele majore ale băncii vizează în principal următoarele :

- "Consolidarea poziţiei de lider pe piaţă ;

- " Performantizarea activităţii , respectiv creşterea profitabilităţii şi productivităţii

- "Gestionarea eficientă a riscurilor bancare .

Preview document

Practică profesională la BCR - Pagina 1
Practică profesională la BCR - Pagina 2
Practică profesională la BCR - Pagina 3
Practică profesională la BCR - Pagina 4
Practică profesională la BCR - Pagina 5
Practică profesională la BCR - Pagina 6
Practică profesională la BCR - Pagina 7
Practică profesională la BCR - Pagina 8
Practică profesională la BCR - Pagina 9
Practică profesională la BCR - Pagina 10
Practică profesională la BCR - Pagina 11
Practică profesională la BCR - Pagina 12
Practică profesională la BCR - Pagina 13
Practică profesională la BCR - Pagina 14
Practică profesională la BCR - Pagina 15
Practică profesională la BCR - Pagina 16
Practică profesională la BCR - Pagina 17
Practică profesională la BCR - Pagina 18
Practică profesională la BCR - Pagina 19
Practică profesională la BCR - Pagina 20
Practică profesională la BCR - Pagina 21
Practică profesională la BCR - Pagina 22
Practică profesională la BCR - Pagina 23
Practică profesională la BCR - Pagina 24
Practică profesională la BCR - Pagina 25
Practică profesională la BCR - Pagina 26
Practică profesională la BCR - Pagina 27
Practică profesională la BCR - Pagina 28
Practică profesională la BCR - Pagina 29
Practică profesională la BCR - Pagina 30
Practică profesională la BCR - Pagina 31
Practică profesională la BCR - Pagina 32
Practică profesională la BCR - Pagina 33
Practică profesională la BCR - Pagina 34
Practică profesională la BCR - Pagina 35
Practică profesională la BCR - Pagina 36
Practică profesională la BCR - Pagina 37
Practică profesională la BCR - Pagina 38
Practică profesională la BCR - Pagina 39
Practică profesională la BCR - Pagina 40
Practică profesională la BCR - Pagina 41
Practică profesională la BCR - Pagina 42
Practică profesională la BCR - Pagina 43
Practică profesională la BCR - Pagina 44
Practică profesională la BCR - Pagina 45
Practică profesională la BCR - Pagina 46
Practică profesională la BCR - Pagina 47
Practică profesională la BCR - Pagina 48
Practică profesională la BCR - Pagina 49
Practică profesională la BCR - Pagina 50
Practică profesională la BCR - Pagina 51
Practică profesională la BCR - Pagina 52
Practică profesională la BCR - Pagina 53
Practică profesională la BCR - Pagina 54
Practică profesională la BCR - Pagina 55
Practică profesională la BCR - Pagina 56
Practică profesională la BCR - Pagina 57
Practică profesională la BCR - Pagina 58
Practică profesională la BCR - Pagina 59
Practică profesională la BCR - Pagina 60
Practică profesională la BCR - Pagina 61
Practică profesională la BCR - Pagina 62
Practică profesională la BCR - Pagina 63
Practică profesională la BCR - Pagina 64
Practică profesională la BCR - Pagina 65
Practică profesională la BCR - Pagina 66
Practică profesională la BCR - Pagina 67
Practică profesională la BCR - Pagina 68
Practică profesională la BCR - Pagina 69
Practică profesională la BCR - Pagina 70
Practică profesională la BCR - Pagina 71
Practică profesională la BCR - Pagina 72
Practică profesională la BCR - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Practica Profesionala la BCR.doc

Te-ar putea interesa și

Descrierea unei societăți de asigurări și a produselor pe care aceasta le oferă - BCR-Asigurări

INTRODUCERE NOILE TEHNOLOGII ISI SPUN CUVANTUL : La o recenta conferinta, specialistii au apreciat ca piata asigurarilor este intr-o continua...

Analiza mediului de marketing a SC BCR Asigurari SA

CAPITOLUL I Prezentarea S.C. BCR ASIGURĂRI S.A. 1.1. Descrierea identităţii S.C. BCR ASIGURĂRI S.A. BCR ASIGURĂRI a fost înfiinţata în anul 2001...

Practică asigurări la BCR

1. ISTORIC AL ASIGURĂRILOR 1.1 Primele noţiuni de asigurare Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului încă din cele mai vechi timpuri l-a...

Studiu monografic - Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de Banca Comercială Română

1. Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor Clienții persoane fizice Deși, clienții persoane fizice au încă o...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de Băncile Comerciale Românești

Capitolul 1: Organizarea Sistemului Bancar Românesc 1.1 Diferitele instituții de credit În România, conform articolului 3 din O.U.G. nr 99/2006,...

BCR - guvernanță corporativă

Introducere Guvernanta corporativa desemneaza mecanismele dupa care o companie este condusa si controlata. Se refera la relatiile dintre...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești

INTRODUCERE 1. Miza economică a relaţiei cu clienţii. Punctul cheie în relaţia dintre bancă şi clientelă este satisfacerea cerinţelor clientului....

Managementul Resurselor Umane BCR

1. Managementul resurselor umane – noțiuni teoretice 1.1 Managementul resurselor umane: definiţie, elemente de bază Resursele umane reprezintă...

Ai nevoie de altceva?