Driver HDD

Proiect
6/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 5 fișiere: doc, sys, asm
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7564
Mărime: 60.09KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Boboc
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1.Introducere

Firmele răspunzătoare de necesităţile aparatelor, perfecţionează încontinuu structura exterioară şi alte legături ale computerului personal. Apar neîntrerupt noi aparate periferice şi noi modificări ale aparatelor deja existente. Vechile utilaje se înzestrează cu noi posibilităţi, noile fac ceea la care înainte nici nu se putea visa. Acest proces e binevenit, cu toate că, ce putem face cu programele deja create pentru vechile aparate? Dacă crearea programelor era scumpă şi dacă după calităţile sale încă nu-s învechite, oare are sens de a schimba totul din nou, dacă a apărut un nou hard cu un volum mai mare de transportare a datelor sau un nou printer care tipăreşte mai calitativ? Intuitiv este clar că trebuie să existe un oarecare strat de programare între aparate şi softuri, îndeplinind ,,afirmarea” şi ,,unificarea” acţiunii. Acest strat lucrează în direct cu aparatura, iar softul aplicat are de-a face doar cu interfaţa stratului.

La diferite tipuri de computere şi diferite sisteme de operare, există diferite căi de a îndepărta dependenţa softului de aparatură. În prezent majoritatea sistemelor de operare lucrează cu componentele calculatorului prin drivere – programe, orientate la lucru cu unul sau cu alt dispozitiv. Sistema de operare însăşi are de lucru doar cu driverele, iar programele aplicative pentru îndeplinirea intrării/ieşirii apelează modulul corespunzător a sistemului de operare. O aşa ,, buferizare” de program îndepărtează dintr-o parte, dependenţa sistemului operaţional de aparatură, iar din altă parte, dependenţa programului de aplicaţie de sistemul de operare şi aparatură. Această cale are un neajuns, că D-voastră nu puteţi cu uşurinţă şi libertate să mutaţi sistemul vostru de operare de la un tip de computer la altul, chiar fiind compatibil cu dânsul. De obicei sistemul de operare se furnizează cu complete concrete de drivere sub un anumit tip de computer, şi asta trebuie de luat în considerare.

În această lucrare de curs am hotărât să scriu despre driverul HDD pentru SO MS-DOS, întrucât am găsit destulă informaţie tehnică şi documentaţie. Sistemul de operare MS-DOS, cale lucrează la computerele firmelor IBM sau compatibile cu dânsele, care folosesc mecanismul driverelor. Însă, driverele MS-DOS nu întotdeauna se adresează direct aparaturii. De obicei, ele apelează funcţiile BIOS şi deja BIOS-ul îndeplineşte acţiunea de intrare şi ieşire. Utilizarea BIOS-ului ca interfaţă adăugătoare pentru între driverele standarde ale aparaturii şi repede ridică ,,vitalitatea” MS-DOS-ului nu la deplina compatibilitate cu computerele personale IBM. Aceasta este posibil datorită faptului că producătorii computerelor compatibile ţin evidenţa în programele BIOS de toate deosebirile aparatelor, şi DOS-ul ,,nu vede” diferenţa. Iar programul de aplicaţie cu atât mai mult. În aşa fel, independenţa aparatelor şi softurile în DOS asigură dintr-o parte, BIOS pentru dispozitivele standarde şi din altă parte, driverele.

2.Bazele teoretice

Structura driverului încărcător.

Câteodată se vorbeşte că driverele sunt diverse COM-programe, însă aceasta nu e aşa. Mai bine zis, posibilitatea primirii modulului driverului încărcat se aseamănă cu posibilitatea primirii programului în format COM. Mai este încă o asemănare între drivere şi programul în format COM (care tocmai apar din posibilităţi identice de primire) modulele încărcătoare ale acestor programe prezintă reflectări exacte ale textului iniţial în limbajul assembler, fără adăugarea unor blocuri de control la începutul fişierului, întrucât asta se întâmplă în programe cu format EXE. Însă, se dovedeşte că blocul de control chiar de la început se află în modulul driverului. Aşa numitul capul driverului. Spre deosebire de programul cu format EXE, acest ,,cap”(titlu) nu este creat de redactorul legăturii, dar de însuşi programator şi trebuie pus la începutul textului programului driver.

La încărcarea driverului în memorie capul driverului de asemenea este pus în memoria operativă, şi în el sistemul de operare face câteva schimbări despre care vom vorbi mai jos.

Nu face de încercat să porneşti driverul ca programul în format COM, întrucât controlul va fi transmis în secţiunea memoriei, deţinătoare a capului driverului, iar acolo nu sunt comenzile corecte ale maşinii. De aceea, de obicei fişierele driverelor au extensii care diferă de COM sau EXE. Deseori se foloseşte numai extensiile SYS, DRV, câteodată BIN. În realitate poate fi dată oricare extensie, aşa că prin descrierea driverului în fişierul CONFIG. SYS e prezentat numele deplin.

Pentru driver nu se creează niciodată prefixul segmentului de program PSP. La începutul textului iniţial programului driver nu se pune directiva ORG 100H, cum aceasta se face pentru programele COM, pentru că nu e nevoie de rezervat loc pentru PSP.

Ce prezintă modulul driverului încărcat?

Cum s-a spus deja, la începutul modulului se află capul driverului. Noi deja am vorbit despre el prin descrierea tabelului vectorial al legăturilor sistemului de operare. Prezentăm formatul capului.

(0) 4 next indicator spre capul următorului driver. Dacă schimbarea adresei următorului driver este egală cu FFFF, acesta este ultimul driver în lanţ.

(+4) 2 attrib atributele driverului

(+6) 2 strateg schimbarea programului strategiilor driverului

(+8) 2 interrupt schimbarea programului prelucrării întreruperii pentru driver

(+10) 8 dev_name Numele dispozitivului pentru dispozitive simbolice sau cantitatea dispozitivelor deservite pentru dispozitive bloc.

Toate driverele, încărcate în MS-DOS sunt legate în lanţ. Întâiul driver se găseşte imediat după tabelul vectorial al legăturilor. Câmpul next, capul driverului, arată la următorul driver. Acest câmp are formatul DWORD-indicatorului şi este compus din componentele adreselor de segmentare şi de dislocare. Indiciul că acest driver este ultimul în lanţ, are semnificaţia OFFFFh în componentele dislocării câmpului next.

Programator, când alcătuieşte programul-driver, introduce în acest câmp sau OFFFFh:OFFFFh, dacă textul iniţial conţine numai un driver, sau adresa următorului driver. Dacă textul iniţial conţine câteva drivere, atunci în capul ultimului în câmpul next trebuie să se afle sensul OFFFFh:OFFFFh. La încărcarea driverului în memorie , sistemul de operare modifică conţinutul câmpului next în capul driverului pentru ca câmpul să arate la capul următorului driver în lanţ.(schimbă în memorie dar nu în fişierul driverului.). De obicei, textul iniţial conţine un driver şi câmpul next se introduce în forma următoare:

next DD 0FFFFFFFFh

Următorul câmp în capul driverului – câmpul atributelor driverului atrib. Acest câmp descrie diapozitivul care este deservit de driverul dat. Fiecare bit al cuvântului răspunde de una sau de altă deosebire a dispozitivului. Înainte ca noi să analizăm detaliat sensul fiecărui bit al acestui cuvânt, observăm că bitul 15 (bitul superior) arată dacă acest dispozitiv este simbolic sau bloc.

Preview document

Driver HDD - Pagina 1
Driver HDD - Pagina 2
Driver HDD - Pagina 3
Driver HDD - Pagina 4
Driver HDD - Pagina 5
Driver HDD - Pagina 6
Driver HDD - Pagina 7
Driver HDD - Pagina 8
Driver HDD - Pagina 9
Driver HDD - Pagina 10
Driver HDD - Pagina 11
Driver HDD - Pagina 12
Driver HDD - Pagina 13
Driver HDD - Pagina 14
Driver HDD - Pagina 15
Driver HDD - Pagina 16
Driver HDD - Pagina 17
Driver HDD - Pagina 18
Driver HDD - Pagina 19
Driver HDD - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Driver HDD
    • HDD.asm
    • HDD.SYS
    • HDD1.asm
    • HDD1.SYS
    • myHDD.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Inovării

Cap.1 Generalităţi Factorul care are o influenţă majoră asupra procesului de inovare este omul. Capacitatea unui om de a fi inovant se poate...

Sisteme Informatice Integrate

I. PREZENTARE GENERALĂ S.C. ProSoft SRL are sediul central pe str. Recunoştinţei , Nr.16 Craiova , Dolj , România, este o societate comercială cu...

Detectarea și afișarea componentelor hardware și software ale sistemului

Conţinut 1.CE ESTE LINUX? Linux este un sistem de operare derivat din sistemul UNIX,acesta din urmã având la bazã un kernel. Kernelul sistemului...

Sinteza interfeței FDD

1. Introducere Firmele de domeniu tehnic permanent perfecţionează dispozitivele exterioare şi alte legături ale calculatorului. Permanent apar...

Microprocesoare - ARM Cortex-R4

Cap. 1 Introducere Procesorul ARM® Cortex™-R4 deschide o arie largă de produse deeply-embedded de înaltă performanţă ce au costuri de sistem şi...

Bazele sistemelor flexibile inteligente

CAPITOLUL I . Schema bloc a unui robot Fig.nr.1.1.Sistemul robot Definiţie : sistemul este un ansamblu de elemente interconectate astfel încât...

Curs Word

Primul obiectiv specific Participantii trebuie sa aiba o vedere de ansamblu asupra functionarii, caracteristicilor de performanta ale sistemului...

Programare și Utilizare PC

CURS OPERATOR PC. Calculatorul se imparte in 2 mari parti: Hardware (greu) si Softwware (usor) Partea Hard este compusa din totalitatea...

Ai nevoie de altceva?