Extras din proiect
1. ISTORIA CALCULATORULUI
Lumea de astazi este invadata de produsele unui domeniu relativ nou, foarte dinamic si cu implicatii majore in toate domeniile activitatii umane, inclusiv in cel domestic. Este vorba de stiinta si ingineria calculatoarelor, care preocupa, intr-o masura necunoscuta pana In prezent de nici un alt domeniu, atat pe specialisti, cat si pe utilizatorii rezultatelor domeniului. Lumea doreste sa stie mai multe despre sistemele de calcul, care sunt posibilitatile lor, la ce pot fi folosite si la ce nu. Toti cei care au butonat macar odataun calculator cunosc, de exemplu, jocurile, mai mult sau mai putin amuzante, foarte usor de invatat, deci la indemana oricui. Totusi, foarte putini cunosc informatii despre aparitia calculatorului in lume.
Astfel, cu mai bine de 300 de ani in urma, si anume in 1642, inventand prima masina de calcul aritmetic, Blaise Pascal (1623-1662) –matematician, fizician, scriitor si filozof francez- si-a dat seama ca acest mecanism, reprezentand o unealta a gandirii, este si va ramane o creatie tehnica. In acest sens, in Cugetarile sale, el afirma: Masina aritmetica produce efecte care se apropie mai mult de gandire decat tot se fac animalele; dar nu face nimic ce ne-ar putea determinasa spunem ca ea are vointa, ca animalele.
Ca definitie, prin calculator se intelege orice mijloc de calcul automat, care permite sa fie efectuate operaii aritmetice sau afgebrice conform unui program dinainte stabilit.
In anul 1885 in America, William Seward Burroughs (1857-1898) trece la fabricarea unui model imbunatatit de masini de calcul.
Din anul 1920 incepe o noua etapa in construirea de masini de calcul; de acum inainte se trece la introducerea dispozitivelor electromagnetice, cum ar fi releele electromagnetice, sesizoare electrice, motoroase electrice si imprimarea informatiilor pe banda de hartie sau pe cartele perforate. Intre anii 1939-1944 profesorul H Aiken de la Universitatea Harvard, impreuna cu specialistii de la International Buisness Machines (I.B.M.), a realizat primul calculator automat, denumit Mark-1. Acesta era un calculator electromecanic in schema caruia s-au folosit cu precadere relee electromagnetice. In acelasi timp, John Newmann pune la punct codificarea operatiilor din calculator aplicand codul binar.
La scurt interval dupa realizarea calculatorului Mark-1, se trece la realizarea de calculatoare cu tuburi electronice, denumite si calculatoare electronice de generatia I. Primul calculator din aceasta generatie, denumit Eniac, a fost realizzat intre anii 1942-1946 la Universitatea din Pennsylvania. Calculatorul continea circa 18000 tuburi electronice, era destul de voluminos, iar functionarea lui necesita un consum destul de mare de curent electric.
In tara noastra, primul calculator electronic a fost realizat de IFA in anul 1957. Era un calculator cu tuburi electronice, deci din generatia I si avea o viteza de 50 de operatii pe secunda. Acestui calculator I s-a dat numele de CIFA-1. Alte calculatoare s-au mai realizat la Institutul Politehnic din Timisoara si la Institutul de calcul din Cluj.
Astazi, aproape ca nu exista domenii in care calculatorul electronic sa nu fi patruns. Ziarele si revistele ne aduc zilnic stiri despre cele mai diverse aplicatii ale calculatoarelor.
2. CALCULATORUL – PREZENTARE GENERALĂ
Totalitatea echipamentelor de calcul şi a sistemelor de programe care realizează prelucrarea automată a datelor constituie un sistem electronic de calcul. Sistemul electronic de calcul este alcătuit din sistemul de echipamente - hardware, adică totalitatea componentelor fizice folosite în culegerea, memorarea, prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor şi din sistemul de programe de bază -software, respectiv, ansamblul programelor care asigură conducerea, supravegherea şi controlul procesului de prelucrare.
Fig. 1. Structura funcţională a unui sistem electronic de calcul
Din punct de vedere structural, calculatorul se compune din microprocesor şi memorie. Microprocesorul execută programele care se găsesc în memorie, iar programele operează asupra datelor care se află tot în memorie.
Din punct de vedere funcţional, calculatorul este compus din unitatea centrală şi echipamente periferice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Generalitati despre Calculator.doc