Extras din proiect
Capitolul I
PREZENTAREA TEMEI
Sa se intocmeasca proiecul pehnologic pentru o instalatie de concentrare prin evaporare cu efect multiplu, in echicurent a unei solutii apoase de azotat de amoniu. Instalatia va prelucra un debit de 6000 Kg/h de solutie diluata avand concentratia initiala C0=9% masa in vedera obtinerii unei solutii concentrate,cu concentratia C3=32% masa.
Caractristicile de calitate ale produsului sunt:
-impuritati maxim 0,2%
-substante volatile maxim 0,5%
Instalatia va ti amplasata pe oe platforma industriala existenta avand asigurate toate utilitatile necesare: abur tehnologic cu presiunea de 8 ata, apa industriala cu temperatura de 10 ⁰C, vid de 650mm Hg, aer instrumental, apa potabila, canalizare.
Instalatia poate fi autamatizata si va functiona in regim continuu minim 300 zile/an.
Schema instalatiei
LEGENDA:
1. Rezervor de solutie diluata
2. Pompa centrifuga solutie diluata
3. Preincalzitor
4. Corp de evaporare I
5. Corp de evaporare II
6. Corp de evaporare III
7. Pompa solutie concentrata
8. Rezervor solutie concentrata
9. Condensator baromeric
10. Bazin de captare apa
Capitolul II: Procesul tehnologic de fabricatie
Conform schemei prezentate in figura , solutia diluata din rezervorul (1) este transportata ci pompa centrufuga (2) in preincalzitorul (3). Aici este incalzita de la temperatura obisnuita 10-20⁰C la temperatura de 100⁰C, cand este introdusa in primul evaporator (4).
Cagent termic in preincalvitor si in evaporatorul 1 se va folosi abur cu preiunea de 8 ata. Vidul in condensatorul barometric va fi de 640 mm Hg.
Vaorii care se formeaza in primul evaporator sunt impartiti in doua. Astfel 100Kg/h constituie exraabur si este folosit in alte scopuri iar restul se utilizeaza ca agent termic pentru cel de-al 2-lea evaporator.
Solutia ce paraseste primul evaporator pe partea inferioara este introdusa la o noua concentrare in al 2-lea evaporator(5). Aburul secundar(vaporii) ce rezulta la partea superioara se foloseste integral pentru incalzirea celui de-al 3-lea evaporator(6).
Solutia concentrata circula prin evaporatorul (5) si prin evaporatorul (6) si apoi este extrasa de pompa centrifuga (7) si depozitata temporar in rezervorul (8).
Aburul secundar ce rezulta din evaporatorul (6) este condensat in condensatorul barometric (9) prin stropirea cu apa rece. Lichidul rezultat este captat in bazinul de apa (10).
Capitolul III: Dimensionarea tehnologica a utilajelor
3.1 Bilantul de materiale
LEGENDA:
M-debitul de solutie
C-concentratia solutiei
E1=100Kg/h-debitul de extraabur
W-debitul de abur secundar (indicele reflecta numarul corpului din care provine debitul)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Plansa cu distributia tevilor pe placa.dwg
- Instalatia de Concentrare prin Evaporare cu Efect Multiplu in Echicurent a unei Solutii Apoase de Azotat de Amoniu (NH4NO3).doc