Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3139
Mărime: 49.55KB (arhivat)
Publicat de: Laurian Puiu
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI FACULTATEA DE COMERȚ

Cuprins

  1. 1. Introducere pag. 2
  2. 2. Identificarea activităţilor logistice pag. 3
  3. 3. Clasificarea şi evaluarea serviciilor logistice pag. 7
  4. 4. Căi de raţionalizare a sistemului logistic pag. 9

Extras din proiect

1.INTRODUCERE

Danone România face parte din Grupul Danone, acesta fiind lider mondial pe piaţa produselor lactate proaspete (Danone) dar și numărul 2 mondial în domeniul apei îmbuteliate (Evian) şi al alimentelor pentru nutriţia infantilă (Bledina, Milupa) si clinică (Numico). In prezent Grupul Danone este activ in 150 de țări și deţine 100% din capitalul filialei din România.

Danone România (Danone P.D.P.A. S.R.L.) este o societate cu răspundere limitată, cu sediul în strada Nicolae Cânea nr. 140-160, sector 2, Bucureşti, cod poștal 023076. În fiecare judeţ al ţării există filiale, structura acestora limitându-se la compartimentul de vânzări şi cel de distribuţie, subordonate unui şef zonal de vânzări. CUI-ul întreprinderii este 8961927, compania fiind înregistrată la Registrul Comerțului pe data de 26 noiembrie 1996 (J40/9619/1996). Danone este înregistrată la ANAF în rândul companiilor active.

Compania are în România 69 de ferme partenere, 16 puncte de lucru în toată țara, o fabrică și circa 10000 de clienți cărora li se livrează direct produsele.

Obiectul de activitate al companiei Danone este, în principal, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, dar și producția, distribuția, depozitarea și comerțul cu ridicata al acestora. Astfel conform obiectului de activitate codul CAEN este 1051. In prezent firma Danone România are în portofoliu peste 80 de referinţe de produse. Insă ponderea cea mai mare o au iaurturile simple, cele tradiţionale sau probiotice și cele cu fructe. Alături de aceste produse un rol important il deţin şi celelalte produse precum: smântâna, laptele proaspat, brânza de vaci și deserturile, care asigură o varietate a ofertei şi o adaptare la nevoile consumatorilor.

Cu ajutorul fabricii sale din București, Danone produce peste 95% din produsele comercializate in ţară. Restul produselor sunt importate din Ungaria, Spania, Polonia, Germania dar şi Bulgaria. De asemenea, Danone România exportă produse in Bulgaria, in Republica Moldova dar şi in ţări din zona Adriaticii.

Dacă în anul 2011 compania înregistra un număr de 683 de angajați, în anul 2012 numărul acestora a crescut la 738, dintre care 164 fac parte din echipa de logistică. Aceștia livrează zilnic peste 1,5 milioane de produse pe piață.

În prezent Danone a atins o cotă de 58% din piața valorică a lactatelor proaspete, o cotă de piață de 69% în volum pe segmentul iaurturi și o cotă de piață de 72% pe piața iaurturilor cu fructe. Pe piața din România Danone este lider de piață în categoria produselor lactate proaspete cu 8 branduri (Activia, Nutriday, Cremosso, Disney, Actimel, Danonino, Casa Bună, Danette).

În ceea ce privește cifra de afaceri aceasta a fost de 502.998,666 RON (creștere de 5,7% față de anul precedent) în anul 2011. Danone România a plătit la bugetul de stat și cel local în anul 2011 aproximativ 91,5 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 12% față de anul anterior (2010). Tot în anul 2011 compania a investit peste 16 milioane RON în modernizare tehnologică și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților.

Capitalul social al Companiei Danone a înregistrat în anul 2012 valoarea de 12 milioane RON. Profitul net al companiei din activitățile prestate era de 16,396,155 RON la sfârșitul anului bilanțier 2011. Nivelul cheltuielilor la sfârțitul anului 2011 a fost de 499,133,299 milioane RON.

2.IDENTIFICAREA ACTIVITĂȚILOR LOGISTICE

Danone şi-a inaugurat, in anul 1999, la Bucureşti, fabrica de prelucrare a laptelui, urmând ca un an mai târziu să ajungă lider pe piaţa produselor lactate, iar in 2004 să primească autorizaţia de a exporta în Uniunea Europeană.

În prezent, noua entitate este o asociere tip joint venture între Danone PDPA şi Norbert Dentressangle România şi beneficiază de o cunoaştere aprofundată a pieţei de logistică din România dar şi de o reţea de distribuţie naţională care acoperă 20.000 de puncte de vânzare. Acestea sunt gestionate de către o echipă de logisticieni români calificaţi şi susţinute de tehnologie informatică de ultimă generaţie pentru Wholesale Management System şi Transportation Management System.

Norbert Dentressangle este un furnizor internațional de transport, servicii de logistică şi expediţii de mărfuri înființat la Londra, având venituri pro-forma anuale de 3,6 miliarde € în 2010, în urma integrării TDG. Acesta activează in 20 de ţări şi realizează 51% din venituri în afara Franţei.

Principalele activități logistice identificate la firma Danone sunt:

• Aprovizionarea

• Depozitarea

• Stocarea

• Transportul și distribuția

• Livrarea

• Vămuirea mărfurilor

În ceea ce privește aprovizionarea compania lucrează cu 107 furnizori, selectaţi in urma unui audit al fermei şi al calităţii laptelui produs.

Danone pune mare preţ pe calitatea produselor oferite, şi de aceea se efectuază analize zilnice a probelor de lapte de la fermieri, in laboratoare moderne, cat şi periodice, de către experţii Danone atât la sursă cât şi pe intregul flux de colectare şi procesare. Se realizează anual peste 50.000 de controale ale calităţii.

De asemenea, Danone România incurajează dezvoltarea durabilă a fermelor familiale româneşti care au între 70 și 350 capete vaci, prin diferite programe, oferindu-le premii celor mai valoroși furnizori de lapte.

Preview document

Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 1
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 2
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 3
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 4
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 5
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 6
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 7
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 8
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 9
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 10
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 11
Analiza sistemului logistic la întreprinderea Danone PDPA SRL - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sistemului Logistic la Intreprinderea Danone PDPA SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul Logistic la SC Lactovit SA

Introducere Descoperita de economie din cele mai vechi timpuri si confirmata de economia moderna, logistica pare a fi nu numai inima strategiei...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?