Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7025
Mărime: 42.23KB (arhivat)
Publicat de: Sanda Groza
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gavrilescu

Extras din proiect

Rezumat

Creşterea preocuparilor la nivel global cu privire la protecţia mediului din partea guvernelor, mediului de afaceri şi publicului au determinat apariţia etichetei ecologice. Consumatorii nu sunt siguri că prin declaraţiile lor companiile garantează că produsul sau a serviciul este o opţiune avnatjoasă pentru protecţia mediului înconjurător. Prin urmare scopul diverselor instituţii naţionale şi internaţionale este de a introduce programe de etichetare ecologică, care să încurajeze consumatorii să aleagă produsele cu cel mai mic nivel de afectare a mediului. Aspectul voluntar al etichetării ecologice determină companiile să considere că „reputaţia verde” duce la creşterea externalităţilor pozitive. Eseul propus abordează controversele privind etichetarea ecologică şi efectele pe care programele de etichetare ecologică îl au asupra deciziilor consumatorilor şi producătorilor. Review-ul accentuează echitatea şi eficienţa programelor de etichetare ecologică asupra creşterii concurenţei şi a competitivităţii între producători, precum şi efectele pe care programele de etichetare ecologice îl au asupra comerţului internaţional. Obiectivul acestei sinteze de literatura este de a facilita mai buna înţelegere a importanţei de etichetare ecologică pentru ţările în curs de dezvoltare precum şi asigurarea utilizării beneficiilor de etichetare ecologică fără a crea bariere în calea comerţului, deoarece măsurile comerciale nu constituie instrumente eficiente de gestionare a mediului; acordurile multilaterale care stabilesc standarde comune ce trebuie aplicate pe plan intern sunt mult mai eficiente pentru protecţia mediului înconjurător.

Cuvinte cheie: bariere tehnice comerciale, comerţ internaţional, consumatori, ecoetichetă, producători, programe de ecoetichetare, protecţia mediului.

1. Introducere

Globalizarea comerţului cât şi diversele probleme ecologice ca: încălzirea globală, deteriorarea stratului de ozon, poluarea apelor, pierderea biodiversităţii, deşeurile, determină cetăţenii să devină mai exigenţi ca şi consumatori atunci când este vorba de calitatea mediului şi de produsele pe care le achiziţionează. Creşterea preocupărilor la nivel global cu privire la protecţia mediului din partea guvernelor, mediului de afaceri şi publicului au determinat apariţia etichetei ecologice. În acest context, implementarea eco-etichetării adecvate poate deveni o problemă majoră pentru competitivitatea pe piaţă, dar şi un mijloc de promovare a dezvoltării durabile, care va permite includerea aspectelor de mediu în procedurile de producţie şi în comportamentul şi opţiunile persoanelor fizice. Concepută pentru a informa consumatorii atât privaţi cât şi publici, asupra performanţelor unui produs de mediu în comparaţie cu alte produse din aceeaşi categorie, eticheta ecologică este un instrument excelent pentru punerea în aplicare a noii paradigme de dezvoltare.

Mediul de afaceri a perceput îngrijorările cu privire la mediu ca putând fi transformate într-un avantaj de piaţă pentru anumite produse şi servicii prin etichetele, declaraţiile, cerinţele ecologice care apar pe produse (natural, reciclabil, verde, etc).

În timp ce acestea au căpătat interesul unei părţi a consumatorilor, cu ajutorul cărora se realizează reducerea impactului asupra mediului prin alegerea cumpărăturilor “eco”, chiar la un preţ superior; o altă parte a consumatorilor au fost sceptici. Astfel, eticheta ecologică apare ca un instrument al cărui scop este de a folosi piaţa pentru a atinge obiectivele de mediu.

Fară o ghidare standardizată şi investigaţii realizate de către o terţă parte, consumatorii pot să nu fie siguri de declaraţiile companiilor, care garantează că fiecare etichetă a produsului sau serviciului este o alternativă preferabilă pentru mediu. Această preocupare privind credibilitatea şi imparţialitatea au condus la formarea unor organizaţii - terţă parte - de ecoetichetare atât publice cât şi private. În cele din urmă etichetele ecologice acordate produselor sunt aprobate de catre un program de ecoetichetare ce operează la nivel naţional şi regional (multinaţional).

Preview document

Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 1
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 2
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 3
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 4
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 5
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 6
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 7
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 8
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 9
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 10
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 11
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 12
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 13
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 14
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 15
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 16
Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comerțului Internațional - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Cercetari Privind Impactul Ecoetichetelor asupra Comertului International.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Comerț Electronic

Introducere Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă pentru supravieţuirea şi dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?