Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4111
Mărime: 44.99KB (arhivat)
Publicat de: Laurian Costea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Continutul serviciilor comerciale: 4
  3. Definiţii ale conceptului de servicii comerciale: 4
  4. Categorii de servicii comerciale: 5
  5. Caracteristicile serviciilor comerciale: 6
  6. Tipologia serviciilor comerciale şi implicaţiile ei asupra strategiilor de distribuţie 8
  7. Concluzii 11
  8. Analiza serviciilor comerciale la nivelul firmei SC SELGROS SA 12
  9. Bibliografie 17

Extras din proiect

Dezvoltarea serviciilor comerciale la nivelul firmei, condiţia pentru creşterea competitivităţii economice a firmei.

Introducere

În ziua de azi, alături de produsul propriu-zis comercializat devine din ce în ce mai important prestarea unor servicii ce au legătură cu produsul, servicii ce conduc la şterea gradului de satisfacţie a cumpărătorilor. Pentru a rezista în afaceri important este conceperea şi integrarea unui ansamblu de servicii asemănătoare celor de realizare şi promovare a bunurilor, care să-l însoţească atât pe periaoda ciclului de viaţă cât şi în timpul folosirii acestuia.

Serviciile şi calitatea serviciilor care însoţesc achiziţionarea unui bun oarecare, devine un element determinant pentru clienţii tuturor unităţilor comerciale. Atât clienţii cât şi comercianţii sunt dispuşi din ce în ce mai des eforturilor suplimentare pentru a valorifica funcţiile oricărui bun cumpărat. Aceste eforturi constă în dezvoltarea unor servicii care să acompanieze bunurile cumpărate.

Se vorbeşte de aşa numita strategie de ’’service-mix’’ care se refera atât la produsele destinate consumului final, cât şi la bunurile consumului intermediar. Se vorbeşte despre o nouă ofertă inovaţionala care poate genera schimbări noţiunii de produs, dându-i caracter de substituţie progresivă, trecându-se de la un obiect tangibil, la cel al unei funcţionalităţi şi pe o perioadă de timp uneori lungă .

Serviciile comerciale reprezintă o oportunitate pentru firmele din domeniul comerţului dar şi pentru firmele producătoare sau ofertante ale acestui tip de serviciu.

Această caracteristică devine mai atractivă pentru firmele care au în vedere încă două aspecte ale serviciilor comerciale:

• Veniturile din aceste activităţi sunt în multe situaţii sursă generatoare de marjă netă

• Comportamentul de cumpărare este influenţat de calitatea serviciilor, astfel nivelul vânzărilor este direct proporţional cu calitatea acestora.

Este cea mai bună metodă de creare a unui sistem de relaţii între clienţi şi comercianţi.

Continutul serviciilor comerciale:

Serviciile comerciale se diferenţiază de bunurile comerciale prin faptul că nu există decât în momentul în cae acestea sunt folosite, consumate în timp ce bunurile comerciale pot fi stocate, pentru consum ulterior. De asemenea au particularitatea de a fi invizibile, intangbile, nu pot fi gustate, încercate sau simţite, sunt vândute fără marcă şi ambalaj.

Definiţii ale conceptului de servicii comerciale:

Asociaţia americană de marketing defineşte serviciul comercial ca o ’’activitate oferită cu ocazia actului de vânzare, care asigură avantaje şi satisfacţii cumpărătorului fără a antrena un schimb fizic sub forma unui bun.’’.

A. Trojdan considerând incomplete definiţiile existente, el formulează serviciile comerciale ca ’’ suma satisfacţiilor sau utilităţiilor pe care le oferă un magazin clientelei sale’’.

Astfel există servicii care sunt legate strict de bunul comercializat, acestea se numesc servicii endogene, şi servicii care au legătură cu modul de organizare al magazinului acestea se numesc servicii exogene.

De exemplu livrarea, instalarea şi garanţia sunt servicii endogene, iar asigurarea parcăriilor, vânzarile nocturne, deplasările vânzătorilor voiajori sunt considerate servicii exogene, adică servicii care au legătură cu organizarea punctului de vânzare a produselor.

De asemenea serviciile comerciale pot fi abordate dintr-o dublă perspectivă, în primul rând din perspectiva de sector integrat în cadrul activităţii comerciale, unde acestea cuprind totalitatea activităţiilor terţiare integrate în procesul de vânzare .Aici includem activităţi bancare, asigurări, unele activităţi cum ar fi coafura, reparatul şi retuşul unor articole vestimentare, curăţătorii, vopsitorii precum şi unele activităţi comerciale, altele decât cele clasice: deplasările vânzătorilor voiajori ai marilor magazine la domiciliul consumatorilor pentru strângerea de comenzi şi vânzările nocturne.

Serviciile comerciale pot face parte şi din politica de marketing a firmei, fie ea producătoare sa comerciantă, a cărui interes este acela de a oferi clienţilor pe lângă bunurile achiziţionate şi alte utilităţi adiţionale.

Preview document

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 1
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 2
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 3
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 4
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 5
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 6
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 7
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 8
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 9
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 10
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 11
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 12
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 13
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 14
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 15
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 16
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei.doc

Alții au mai descărcat și

Calitatea Serviciilor Comerciale

1. Conceptul de servicii şi servicii comerciale Conţinutul serviciilor comerciale Dezvoltarea şi perfecţionarea sectorului terţiar, în general a...

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Firmei

Dezvoltarea serviciilor comerciale la nivelul firmei, condiţie a creşterii competitivităţii economice Dezvoltarea continuă a activităţii...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Internaționalizare

CAPITOLUL I STRATEGIA DE INTERNATIONALIZARE A FIRMEI Internaţionalizarea este un proces obiectiv. Realitatea istorică arată faptul că, pe măsura...

Analiza economico-financiară a unei întreprinderi

1. Prezentarea generală a societăţii comerciale „Design Construct” SA Societatea comercială „Design Construct” S.A. a fost înregistrată în...

Strategii de internaționalizare prin comerțul electronic

INTRODUCERE Secolul XX a adus cele mai mari descoperiri științifice, însă probabil cel mai mare eveniment a fost apariţia Internetului, la început...

Ai nevoie de altceva?