Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2319
Mărime: 563.02KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Preda
Puncte necesare: 6
Bucuresti

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. Codurile QR
  2. 1.1. Istoric
  3. 1.2. Ce este un cod QR?
  4. 1.3. Standardizarea codurilor QR
  5. 1.4. Tipuri de coduri QR
  6. 1.5. Cine poate folosi codurile QR?
  7. CAPITOLUL 2. Marketingul mobil si codurile QR
  8. 2.1 Cum pot fi utilizate codurile QR in campaniile de marketing
  9. 2.2 Pasii pentru a folosi codurile QR in marketingul
  10. Concluzii
  11. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL 1. Codurile QR

In lumea marketingului si comertului online, telefonul mobil a devenit un instrument esential folosit in strategiile de marketing si vanzari, care in prezent se afla in proces de expansiune. Se poate spune ca mobilul este viitorul marketingului, dar deja suntem in era telefoniei mobile, iar comerciantii trebuie sa tina cont de acest aspect atunci cand isi gandesc noile strategii de marketing si sa valorifice la maxim posibilitatile oferite de telefonia mobila.

Desi in afara tarii se utilizeaza de foarte mult timp, in prezent la noi in tara tot mai multe companii adopta ca instrument de marketing codurile QR, despre care se poate spune ca fac legatura intre mediul online si offline. Intalnim codurile QR peste tot: printate pe ambalajul telefoanelor mobile, pe carti de vizita, folosite in prezentarile din cadrul conferintelor, in carti, printate pe afise si bannere. Aceste coduri sunt folosite pentru a livra informatii intr-o maniera simpla, rapida si accesibila oricarei persoane care detine un smarphone.

1.1 Istoric

(Cum au fost create codurile QR si cum au ajuns sa fie atat de folosite?)

Codurile QR reprezinta raspunsul nevoilor noastre actuale. In anii 1960 cand Japonia a intrat intr-o perioada de mare crestere economica, au inceput sa se deschida tot mai multe supermaketuri. Casierii, obisnuiti sa inregistreze manual fiecare produs vandut au inceput sa aiba probleme cu incheieturile mainilor. Solutia acestei probleme a reprezentat-o inventia codurilor de bare. Ulterior a fost dezvoltat sistemul POS in care pretul unui articol era afisat pe casa de marcat in mod automat in momentul in care codul de bare era scanat si in acelasi timp informatii referitoare la produs erau transmise in computer. Chiar daca utilizarea codurilor de bare s-a raspandit, limitarile acestora au devenit evidente, de asemenea. Cel mai important si dezavantajos era faptul ca un cod de bare poate detine doar 20 de caractere alfanumerice. Astfel, Denso Wave (Denso Corporation) cel care la momentul respectiv era in curs sa dezvolte noi cititoare de coduri de bare, a fost solicitat sa vina cu o noua inventie care sa aiba capacitatea de a codifica si caractere Kanji si Kana, cat si cele alfanumerice. Incurajati de aceste cereri entuziaste, echipa de dezvoltare formata doar din doi membri s-au angajat in crearea unui nou cod bidimensional, dorind astfel sa se adapteze nevoilor utilizatorilor. (Denso Wave Corporation)

In 1994 Denso Wave a anuntat lansarea Codului QR si a fost adoptat de industria auto, contribuind in mare masura la eficientizarea managementului pentru o gama larga de sarcini, de la productie pana la expediere. (Denso Wave Corporation)

In anul 2002 utilizarea codurilor QR s-a raspandit in randul publicului larg in Japonia, urmand mai tarziu sa fie folosit in intraga lume. Ceea ce a facilitat aceasta tendinta a fost comercializarea de telefoane mobile cu functia incorporata de citire coduri QR. Acum este un instrument indispensabil pentru afaceri si in viata de zi cu zi a oamenilor, folosit in tot felul de moduri, inclusiv pentru emiterea cardurilor de nume si bilete electronice. Intrucat normele de utilizare a acestor coduri de bare au fost stipulate si codul a fost standardizat, utilizarea lui s-a raspandit semnificativ. (Denso Wave Corporation)

1.2 Ce este un cod QR?

Codurile QR (prescurtarea de la Quick Response) se aseamana cu codurile de bare folosite de comercianti pentru evidenta stocurilor si pretul produselor, singura diferenta constituind-o cantitatea de date care poate fi stocata. Codul QR este marca unui cod de bare matriceal (sau cod de bare bidimensional) proiectat prima data pentru industria auto in Japonia. Codul QR este exact asta: un cod, care poate fi scanat folosind camera foto a unui telefon mobil sau a unei tablete si care te directioneaza automat catre mai multe informatii. Un cod de bare este o eticheta care poate fi scanata un aparat special si care contine informatii despre produsul pe care este atasat. Un cod QR foloseste pentru a stoca datele patru moduri de codare standard (numeric, alfanumeric, binar, kanji, Kana, Hiragana). Sistemul QR Code a devenit popular si in afara industriei de automobile datorita rapiditatii cu care se pot accesa informatiile si capacitatii de stocare mult mai mare. In timp ce codurile de bare conventionale sunt capabile sa stocheze un maxim de aproximativ 20 de cifre, codul QR este capabil sa codifice intr-un singur simbol pana la 7089 caractere. (Denso Wave Corporation)

Un cod QR este format din module negre (puncte patrate) aranjate intr-o grila in forma de patrat pe un fond alb, care poate fi citit cu viteza foarte mare si din orice directie de o camera foto. (Denso Wave Corporation)

Conform Standardului ISO/IEC 2000, un Codul QR, un simbol matriceal are urmatoare caracteristici:

• prezinta un set de caractere codificate: date numerice (cifre de la 0-9); date alfa numerice (cifre 0-9, litere mari A-Z, alte 9 caractere: spatiu, $, %,*, +, -, ., /, :); date 8-bit byte; caractere Kanji.

• Reprezentarea datelor: un modul intunecat este unu binar si un modul alb este zero binar;

• Dimensiunea Simbol (fara a include zona linistita): de la 21x21 module pana la 177x177 module.

• Caractere per simbol (pentru dimensiunea maxima a codului)

1) date numerice: 7089 characters

2) date alphanumerice: 4296 characters

3) date 8-bit byte: 2953 characters

4) date Kanji: 1817 characters (Standard International ISO/IEC 18004:2000, 2000)

Bibliografie

Alexis Laporte, „The ten commandments of QR codes”, 2016, pp 8-14;

Association of Nova Scotia Museums, „QR Code How-to Guide”, Nova Scotia, 2016, pp 2;

ISO/IEC 18004:2000, „Information technologu. Automatic identification and data capture techniques. Bar code symbology. QR Code”, Switzerland, 2000, pp 4-5;

*** http://www.qrcode.com/en/

Preview document

Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 1
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 2
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 3
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 4
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 5
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 6
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 7
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 8
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 9
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 10
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 11
Valorificarea codurilor QR în comerțul și marketingul mobil - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea codurilor QR in comertul si marketingul mobil.docx

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Comerț Electronic

Introducere Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă pentru supravieţuirea şi dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?