Concentrările economice în era globalizării

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4769
Mărime: 20.52KB (arhivat)
Publicat de: Relu Edgar Demeter
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luca Maria

Extras din proiect

Grupurile de societăţi ca rezultat al concentrării economice pot influenţa libera concurenţă dacă deţin o poziţie dominantă pe o piaţă. Existenţa unui grup de societăţi ce îşi desfăşoară activitatea într-un anumit domeniu nu implică automat o îngrădire a liberei concurenţe în acel domeniu. Acest lucru poate fi presupus numai luând în considerare impactul prezenţei grupări pe una sau mai multe pieţe.

Pe întreg mapamondul există organisme naţionale ce vizează protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei precum şi a unui mediu concurenţial sănătos şi eficient în care nu există restricţii ce ar putea dăuna promovării intereselor consumatorilor.

În aceste circumstanţe, organismele naţionale de profil se văd obligate să "netezească" asperităţile sistemului economiei de piaţă libere prin elaborarea unei legislaţii naţionale, de protecţie a intereselor consumatorilor , care să prevină şi să combată frauda şi practicile de afaceri neloiale. De asemenea, tendinţa care se impune la momentul actual datorită nevoii stringente a pieţei, este aplicarea de legi antitrust care să interzică fuziunile şi achiziţiile anticoncurenţiale dar şi pe celelalte practici care limitează concurenţa.

Legislaţia fiecărei ţări, inclusiv legislaţia română , reglementează condiţiile concurenţei şi concentrărilor economice , reglementând consecinţele deţinerii poziţiei dominante pe o piaţă şi interzicând orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţi economici sau asociaţi agenţi economici, orice decizii de asociere sau practici concertate între aceştia care au sau pot avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei pe piaţă. Grupările de societăţi care îndeplinesc condiţiile legale în vederea efectuării concentrărilor economice, pentru a-şi putea desfăşura activitatea trebuie să obţină acceptul Consiliului Concurenţei.

Pe de o parte, controlul direct este controlul exercitat de persoane fizice sau de agenţi economici, dobândit în mod oficial iar pe de altă parte, cel indirect se realizează în cazuri excepţionale, atunci când deţinătorul oficial al dreptului de control diferă de persoanele fizice sau de agenţii economici care deţin puterea reală de exercitare a influenţei determinante.

În completare, Regulamentul de aplicare specifică în articolul 1 " concentrarea economică se referă la situaţia în care un număr redus de agenţi economici deţine o pondere ridicată a activităţii economice – exprimată prin totalul vânzărilor, activelor sau forţei de muncă utilizate – pe o anumită piaţă. Mărimea acestor indicatori caracterizează gradul de concentrare economică la un moment dat".

Modalităţile prin care se realizează o operaţiune de concentrare economică sunt următoarele :

a) doi sau mai mulţi agenţi economici, anterior independenţi, fuzionează ;

b) una sau mai multe persoane care deţin deja controlul cel puţin asupra unui agent economic ori unul sau mai mulţi agenţi economici dobândesc, direct sau indirect, controlul asupra unuia sau mai multor alţi agenţi economici ori asupra unor părţi ale acestora, fie prin dobândirea de participaţii la capital, fie prin cumpărare de elemente de activ, prin contract sau prin alte mijloace.

ORGANISME DE REGLEMENTARE A CONCURENŢEI

Statele Unite ale Americii fiind ţara cu piaţa de capital cea mai dezvoltată din lume acordă o importanţă deosebită protejării mediului concurenţial şi implicit protecţiei investitorilor. În SUA, Departamentul de Justiţie (Ministery of Justice), Comisia Federală de Comerţ (Federal Trade Commission, FTC) şi Comisia Valorilor Mobiliare (Security Exchange Commission, SEC) sunt principalele organisme care supraveghează piaţa pe care acţionează companiile americane şi modul în care acestea îşi desfăşoară tranzacţiile.

Preview document

Concentrările economice în era globalizării - Pagina 1
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 2
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 3
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 4
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 5
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 6
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 7
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 8
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 9
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 10
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 11
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 12
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 13
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 14
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 15
Concentrările economice în era globalizării - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Concentrarile Economice in Era Globalizarii.doc

Te-ar putea interesa și

Globalizarea

INTRODUCERE Globalizarea este în zilele noastre unul dintre fenomenele cele mai discutate şi disputate în acelasi timp, iar plaja discursurilor...

Marketingul Urban

MARKETINGUL URBAN Ultimul deceniu al secolului XX se caracterizează prin amplificarea provocărilor economice, sociale, politice, pe care...

Ai nevoie de altceva?