Evoluția ratei inflatiei, dobânzii și evoluția cursului monetar pentru Republica Congo și Serbia

Proiect
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 32 în total
Mărime: 1.51MB (arhivat)
Publicat de: Alex P.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rata inflatiei in Republica Democrata Congo

În anul 2017, anul s-a încheiat cu o rată a inflației de 46,83% față de un obiectiv pe termen mediu de 7,00%, cu o diferență mai mare de 39,83 puncte. În anul 2016, indicele prețurilor de consum al CCA a crescut cu 21,79 puncte procentuale în 2017. Presiunea puternică asupra prețurilor în cursul anului s-a situat, în principal, la nivelul funcțiilor. "Articole de îmbrăcăminte„,"Locuințe„,"produse alimentare","sănătate",”Restaurant și hotel" și "băuturi alcoolice, tutun și stupefiante", care au raportat modificări de 52,04%, 50,12% 48,26%, 46,92% și 43,13%.

Creșterea nivelului prețurilor în 2017 poate fi explicată prin creșterea prețurilor la import, în special a cerealelor, a deficitului din aceste orașe, a deprecierii monedei naționale și a deficitelor publice sub-lunare în prima jumătate a anului. La acestea se adaugă așteptările agenților economici cu privire la perspectivele nefavorabile.

La sfârșitul anului 2017, piața bunurilor și serviciilor a fost, în general, marcată de intensificarea presiunilor inflaționiste. Într-adevăr, rata inflației a variat de la 23,6% în 2016 la 54,7%, față de un obiectiv pe termen mediu de 7,00%.

Evoluția inflației în cursul anului analizat poate fi împărțită în două faze: - primul, din ianuarie până în iulie, s-a caracterizat printr-o accelerare a ritmului de formare a prețurilor pe piața internă cu o rată medie lunară de 3,9%. Această evoluție a fost provocată de deprecierea bruscă a monedei naționale, însoțită de așteptările agenților economici; - al doilea, din august până în decembrie, a fost marcat de decelerarea inflației după măsurile de stabilizare adoptate de Guvern și de Banca Centrală.

În afară de factorii menționați mai sus, presiunile interne ale prețurilor au fost de asemenea, alimentate de câțiva factori: - situația de securitate din zona Kasai, care a dus la o creștere accentuată a prețului cerealelor, în special al orezului și al porumbului; - prețuri mai mari pentru produsele cerealiere importate; - revizuiri ascendente ale prețurilor combustibililor.

Evoluția țintei și abaterea inflației din 2002 până în 2017 (în procente, dacă nu se specifică altfel)

În anul fiscal 2017, gestionarea finanțelor publice a fost condus într-un context marcat de o depreciere accentuată a monedei naționale și o accelerare a inflației însoțită de o ușoară accelerare a activității economice. Acest lucru a condus la o scădere reală a veniturilor guvernamentale față de 2016, în ciuda creșterii în termeni nominali.

În același sens, promulgarea târzie a Legii finanțelor din 2017 nu a permis guvernului să pună în aplicare, de la începutul anului, măsurile de însoțire care vizează, în special, creșterea veniturilor publice. Astfel, bugetul din 2017, promulgat în luna iunie a aceluiași an, a fost prezentat în echilibru în venituri și cheltuieli de import de 11.524,5 miliarde CDF( franc congolez ) sau 24,0% din PIB. Comparativ cu Legea Finanțelor din 2016, acesta a crescut cu 72,1%.

În ceea ce privește veniturile și donațiile, acestea au însumat 4,549.0 miliarde de CDF, față de 3.633,1 miliarde de euro în anul precedent. Această performanță nominală, care se datorează în principal reducerii ratelor (ajustate la cursul de schimb) a anumitor taxe, impozite și redevențe datorate Trezoreriei, ascunde o performanță negativă în termeni reali.

În ceea ce privește cheltuielile publice, au ajuns la 4,499.30 miliarde CDF, generând o creștere de 8,8% față de 2016. Această creștere este justificată de creșterea ofițerilor de salarizare și funcționarii de stat și cheltuielile Comisiei Electorale Naționale Independente legate de alegeri.

Conținut arhivă zip

  • Evolutia ratei inflatiei, dobanzii si evolutia cursului monetar pentru Republica Congo si Serbia.pptx

Ai nevoie de altceva?