Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 3802
Mărime: 150.00KB (arhivat)
Publicat de: Teohari Onofrei
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MARDIROS DANIELA
DOCUMENTUL REPREZINTA O MONOGRAFIE CONTABILA A COMISIEI NATIONALE PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEAREIN CARE AM PREZENTAT INREGISTRARI CONTABILE SPECIFICE ENTITATII FINANTATE DIN VENITURI PROPRII. MONOGRAFIA A FOST PREZENTATA IN CADRUL FEAA AL.I.CUZA IASI

Extras din proiect

I. Descrierea organizatiei guvernamentale

Comisia Natională pentru Controlul Activitătilor Nucleare

1.1. Scurt istoric

În perioada 1955-2008 regulamentul de organizare si functionare, structura organizatorică, nivelul de subordonare, atributiile actualei Comisii Nationale pentru Controlul Activitătilor Nucleare au suferit o serie de modificări pe care le vom evidentia în cele ce urmează, încercând să prezentăm o scurtă evolutie a actelor normative care au reglementat de-a lungul timpului aspectele sus-mentionate, precum si aspecte privind activitatea nucleară desfasurată în tara noastră. În anul 1955, prin Hotarârea Consiliului de Ministrii(HCM) 903/1955, pe lângă Consiliul de Ministri ai Republicii Populare România se constituie (înfiinteaza) Comitetul pentru Energia Nucleara, care „va asigura baza materială pentru cercetările în domeniul fizicii nucleare si aplicarea lor în domeniile stiintei si tehnicii“, a cărei reorganizare a fost îmbunătatită ulterior.

În anul 1961, prin Hotarârea Consiliului de Ministri nr. 741/1961 a fost reglementat regimul de lucru cu surse de radiatii nucleare. Prin aceasta HCM a fost nominalizat Comitetul pentru Energie Nucleară al Consiliului de Ministrii ca organ de autorizare, iar în cadru Institutul de Fizică Atomică (IFA) se înfiintează Comisia pentru Îndrumarea si Controlul Unitătilor Nucleare ca organ de control, al cărui regulament se aprobă de Comitetul pentru Energie Nucleară. Această reglementare impune primele reguli administrative, de radioprotectie si securitatea muncii, de pregătire a personalului si control medical, specifice lucrului cu surse de radiatii nucleare (ionizante).

Din anul 1968, Comitetul pentru Energia Nucleara avea sarcina de a îndruma si coordona din punct de vedere stiintific si metodologic activitatea ce se desfăsoară în domeniul nuclear în Republica Socialistă România, în vederea realizarii politicii statului în acest domeniu, atributii reglementate prin Hotarârea Consiliului de Ministri nr. 1299/1968 privind organizarea si functionarea Comitetului pentru Energia Nucleară. Prin aceasta HCM se instituie elaborarea programului nuclear national si urmărirea si controlul realizării acestuia de către CEN. Se hotărăste rolul de autoritate de reglementare, autorizare si control al CEN. Totodată se trece în subordinea CEN, Institutul de Fizică Atomică al Academiei RSR.

Tot în anul 1968, prin Hotarârea Consiliului de Ministri nr. 1301/1968 s-a stabilit componenta Comitetului pentru Energia Nucleară avându-l ca presedinte pe domnul Horia Hulubei si Prim-Vicepresedinte pe domnul Ion Ursu. Prin Hotarârile Consiliului de Ministrii nr.2594/1968 si 1638/1969, a fost completată componenta Comitetului.

În anul 1969, prin Decretul Consiliului de stat nr. 870/1969, devenit Legea nr. 7/1970, a fost reglementată organizarea si functionarea Comitetului de Stat pentru Energia Nucleară, astfel „Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară, organ central al administratiei de stat, înfaptuieste politica partidului si statului în domeniul nuclear”. Ulterior acesta a fost modificat prin Decretul nr.282/1972. Articolul 5 lit. (a), întăreste rolul de organ de autorizare si control al activitătilor nucleare, iar lit. (j) si (p) ale aceluiasi articol stabilesc autoritatea de reglementare în domeniul nuclear. În cadrul CSEN se înfiintează Inspectia de Stat pentru Controlul Activitătilor Nucleare (ISCAN).

În anul 1974, a fost adoptată Legea nr. 61/1974 cu privire la desfasurarea activitătilor în domeniul nuclear din Republica Socialistă România, abrogată ulterior prin Legea nr.111/1996, care instituie ca „Organul central al administratiei de stat care asigura înfăptuirea politicii partidului si statului în domeniul nuclear este Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară”.

Este prima lege nucleară care întăreste si extinde atributiile de reglementare, autorizare si controlul activitătilor nucleare în România, fără exceptie, în codul CSEN – ISCAN.

Organizarea si functionarea Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, a fost reglementată în anul 1979 prin Decretul nr.85/1979 care stipulează ca atributii ale comitetului, autorizarea si controlul activitătilor din domeniul nuclear care se desfăsurau pe teritoriul RSR si de asemenea controlul raspunderea pentru realizarea cerintelor de asigurare a calitătii în activitatea de proiectare, fabricare si montaj a centralelor nuclearo-electrice si a celorlalte obiective legate de energetica nucleară.

În anul 1982, a fost adoptată Legea nr. 6/1982 privind asigurarea calitătii obiectivelor si instalatiilor nucleare, prin care „Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară controlează si răspunde de realizarea cerintelor de asigurare a calitătii în activitătile de proiectare, constructii-montaj si exploatare a obiectivelor si instalatiilor nucleare si de executare a produselor si prestare a serviciilor pentru aceste obiective si instalatii”, abrogată ulterior prin Legea nr.111/1996.

Prin Decretul Consiliul Frontului Salvarii Nationale nr. 6/1990 s-a desfiintat Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară si s-a înfiintat Institutul de fizică atomică. „Pe data prezentului decret Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară se desfiintează. Atributiile în domeniul energeticii nucleare ale comitetului se preiau de Ministerul Energiei Electrice.”

Prin Decretul nr. 29/1990 s-a înfiintat în 8 ianuarie 1990 Comisia Natională pentru Controlul Activitătilor Nucleare. „Se înfiintează Comisia Natională pentru Controlul Activitătilor Nucleare prin preluarea întregului activ si pasiv al Inspectiei de stat pentru controlul activitătii nucleare si al asigurarii calitatii nucleare. Olariu Stefan Alexandru se numeste în functia de presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, cu grad de ministru secretar de stat.”

Preview document

Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 1
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 2
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 3
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 4
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 5
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 6
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 7
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 8
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 9
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 10
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 11
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 12
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 13
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 14
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 15
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 16
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 17
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 18
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 19
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 20
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 21
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 22
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 23
Monografie Contabilă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Monografie Contabila a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare.doc

Ai nevoie de altceva?