Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2388
Mărime: 24.57KB (arhivat)
Publicat de: Nadia-Geta Morar
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI MASTER CONTABILITATE, AUDIT SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din proiect

Scurt istoric

In Romania primele servicii de telefonie mobila au fost oferite incepand cu anul 1992, cand, in luna iunie, compania spaniola Telefonica Internacional SA impreuna cu Romtelecom si Radiocomunicatii S.A. isi uneau interesele formand prima companie de telefonie mobila din Romania – Telefonica Romania. Telefonica Internacional detinea 60% din noua companie.

Telefonica Romania a lansat activitatile comerciale in aprilie 1993 si oferea servicii de telefonie mobila de generatia I – folosind sistemul celular complet automat NMT (Nordisk Mobil Telefoni – Nordic Mobile Telephony) in banda de frecventa de 450 de MHz. In primii doi ani de la lansare reteaua companiei acoperea doar Municipiul Bucuresti si imprejurimile iar numarul clientilor era de aproximativ 1000. Dupa inca doi ani de activitate si detinand monopolul pe piata compania avea 20.000 de utilizatori si 100 de angajati, acoperind 40% din populatie.

In septembrie 1998, Romanian Domestic Telephony (RDT) a preluat 95% din actiunile Telefonica Romania iar numele companiei a fost schimbat in Telemobil, ceilalti actionari fiind Romtelecom si Radiocomunicatii. Telemobil avea un capital social de 78 de milioane de dolari. Noul serviciu a reusit sa atraga 5000 de abonati in prima luna de la lansare.

La 31 August 1996, guvernul a emis Ordonanta de Urgenta nr.4 privind acordarea licentelor de instalare si operare a retelelor GSM si stabilirea taxei de licenta, fiind scoase la licitatie primele doua licente de operare a unor retele de telecomunicatii mobile in sistemul digital european GSM (General System for Mobile communications), sistemul dominant in Europa la momentul respectiv. Licenta era oferita pe o perioada de 10 ani iar operatorii trebuiau sa acopere cel putin 65% din teritoriul tarii .

Licentele au fost castigate de catre consortiile:

• Mobifon (format din Telesystems International Wireless din Canada - 62%, Logic;

• Telecom - 16%, AirTouch Canada - 10%, Posta Romana - 5,5%, grupul industrial ISAF - 4,5%, Ana Electronics - 1%, Ana IMEP - 1%), cu un capital social de 30 de milioane de dolari, marit ulterior la 78,5 milioane de dolari;

• MobilRom (France Télécom Mobiles International - 51%, Tomen Telecom Project.

Co SRL - 6%, Alcatel Network Sistems Romania - 3%, MBL Computers SRL - 5%, Radcom SRL - 5%, Media Com 95 - 20%, Unimedia SRL - 10%), cu un capital social de 120 de milioane de dolari, marit ulterior la 150 de miloane de dolari.

Mobifon a lansat serviciile comerciale sub brandul “CONNEX” la 15 Aprilie 1997, fiind astfel primul operator de telefonie mobile digitala, urmat la 6 iunie 1997 de MobilRom cu serviciul “Dialog”, functional in 8 dintre cele mai mari orase din tarã (Bucuresti, Brasov, Bacãu, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara) iar mai tarziu cu serviciul preplatit “ALO”.

In 2001 Telemobil lansa in premiera in Romania servicii de telefonie mobila bazate pe tehnologia CDMA. Noile servicii sunt lansate sub brandul Zapp Mobile, devenit ulterior Zapp. In 5 aprilie 2002, Dialog si ALO isi schimba numele in Orange, ca urmare a achizitiei a 67,8% din actiunile MobilRom de catre France Telecom.

Anul 2005 a fost marcat de preluarea pachetului majoritar de actiuni al Mobifon de catre Grupul Vodafone si deasemenea de preluarea operatorului Cosmorom de catre Cosmote, divizia de telefonie mobila a grupului OTE. Rebrandingul CONNEX a inceput in luna Octombrie si a fost finalizat in luna Aprilie a anului urmator. Adoptarea noii identitati de marca pentru Cosmorom a avut loc la 5 Decembrie 2005.

In 2006, Minsterul Comunicatiilor a organizat licitatia pentru acordarea ultimelor doua licente 3G, din cei cinci participanti fiind desemnati castigatori Telemobil SA si SC RCS-RDS. La 27 februarie 2007, RCS-RDS lansa tehnic reteaua 3G proprie, serviciile comerciale aparand opt luni mai tarziu, intr-un singur oras si fiind disponibile doar pentru clientii deja existenti.

La aceste date se precizeaza miscarea pe piata a celor de la Cosmote, care au achizitionat Zapp-ul, la mijlocul anului 2009, ceea ce va crea o pozitie dominanta pentru grupul Romtelecom-Cosmote pe piata locala de telefonie. Achizitia operatorului Zapp de catre Cosmote aduce o intensificare a concurentei pe piata locala, excluzand astfel, indirect, varianta crearii unei pozitii dominante pe piata, asa cum a acuzat recent competitorul Orange. Oficialii Vodafone nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Piata de telefonie mobila din Romania se apropie de nivelul de saturatie, fiind posibil ca in 2011 penetrarea pietei sa ajunga in jurul pragului de 90%. Pasul urmator este concurenta pentru baza de clienti si nu pentru segmente neacoperite din piata.

2. Mediul economic general – modelul P.E.S.T

2. 1. Factori politici:

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) reglementeaza la nivel national sectorul de telecomunicatii. Rolul ei mai este de a asigura concurenta pe piata de comunicatii electronice si servicii postale si de a proteja drepturile si interesele utilizatorilor de servicii.

Preview document

Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 1
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 2
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 3
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 4
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 5
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 6
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 7
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 8
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 9
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 10
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 11
Proiect diagnosticul și strategia firmei - piața telefoniei mobile din România - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Proiect Diagnosticul si Strategia Firmei - Piata Telefoniei Mobile din Romania.doc

Ai nevoie de altceva?