Proiect firmă Malldani

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6033
Mărime: 55.11KB (arhivat)
Publicat de: Valer Ursu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

PROIECT

Firma Malldani

A. Istoricul firmei

Firma şi-a început activitatea în anul 1960. Afacerea a fost proiectată şi realizată de trei veri din clanul Malldani (Adriano, Carlo şi Roberto) de vârstă apropiată. Adriano, cel mai mare dintre ei a lucrat câţiva ani într-un magazin de confecţii, de unde şi ideea de a începe o afacere cu tricotaje. Cu banii aduşi de fiecare din cei trei veri au cumpărat maşini de tricotat şi au înfiinţat o mică firmă, unde lucrau câteva angajate. Modele erau copiate de la cele de pe piaţă, dar Adriano care îndeplinea funcţia de director general a impus de la început un standard de calitate de la mare spre foarte mare.

Adriano a mai impus şi alte măsuri care s-au menţinut şi în continuare, şi chiar s-au amplificat:

a. vânzarea produselor numai prin magazine specializate pe tricotaje, ai căror proprietari să fie interesaţi să mărească vânzările la produsele Malldani. (Concurenţii preferau comercializarea produselor tricotate în magazinele universale);

b. o reducere cu 10% aplicată acelor magazine care plăteau în numerar atunci când li se livra marfa. La început tricotajele nu purtau numele firmei, ci diverse nume cum ar fi (Lady Mari, Tre Jolie), dar toate produsele aveau un desing atractiv şi o calitate de la mare la foarte mare, la un preţ rezonabil;

c. folosirea unor tehnici noi pentru a îmbunătăţi calitatea lânii (în sensul de a fi mai netedă);

d. cumpărarea, la începutul afacerii, la un preţ mic a unor maşini de tricotat vechi, care modificate puţin au redus costurile de producţie. Atelierul de tricotat a fost amplasat într-o zonă în sudul Italiei unde salariile erau mult mai reduse decât în centru şi nordul ţării. Mai târziu, conducerea firmei s-a preocupat de achiziţionarea maşinilor de tricotat performante, dar şi-a amplasat fabricile în zone cu o dezvoltare industrială redusă unde salariile erau mai mici;

e. crearea de modele cât mai diverse, pentru diferite categorii de vârstă. La început s-a constituit un mic atelier de creaţie, dar din 500-600 modele create nu se alegeau decât 70-100. Cei trei veri nu sunt mulţumiţi de activitatea atelierului. Îşi aduc aminte că au o verişoară care avea talent la desen şi avea şi extrem de multe idei năstruşnice. O contactează şi o roagă să vină alături de ei la firmă. Fata este studentă în ultimul an la o facultate de economie. Nu vrea să-şi întrerupă studiile. Verii săi o conving să vină alături de ei, şi-i promit că o ajute să-şi plătească studiile şi chiar să facă o şcoală de desing. In timpul său liber Giuliana face modele de tricotaje. Cea mai mare parte dintre modelele sale sunt selectate. La terminarea studiilor, preia conducerea atelierului de creaţie unde angajează mai multe persoane selectate de ea. Numărul modelelor propuse se diversifică rapid şi creşte numărul de modele alese.

În anul 1967 firma vinde produsele sale în peste 200 de magazine, din care 75 sunt ale sale. În acelaşi an achiziţionează o veche fabrică de tricotaje pe care o modernizează. Diversifică gama de tricotaje: pentru iarnă, pentru primăvară şi toamnă, pentru vară, pentru bărbaţi, femei, copii mici, adolescenţi, tineri şi pe lângă tricouri, pulovere şi jachete, face şi confecţii din flanelă pentru toate categoriile de vârstă şi sezon, atât din lână cât şi din bumbac.

Deschide noi magazine în nordul ţării, în zona de munte, în zona litorală, dar şi în oraşele mari unde devin foarte căutate confecţiile din tricot pentru eleganţa modelor şi a materialului.

În anul 1975 firma este suficient de cunoscută şi are o cotă de piaţă în creştere, astfel că toate produsele sale vor purta numele firmei Malldani. Deschide încă 100 de magazine în diverse oraşe din ţară. Constată că elveţienii, austriecii şi francezii vin în oraşele din nordul Italiei pentru a cumpăra produsele firmei. Hotărăsc că a venit timpul să se extindă şi peste graniţă, lucru neglijat până acum. Deschide trei magazine în apropiere de graniţă în fiecare din cele trei ţări mai ales cu tricotaje necesare persoanelor care vin la munte. Peste doi ani deschid alte trei magazine în oraşe mari din cele trei ţări vecine: Paris, Geneva şi Viena.

În anul 1985 firma avea 2 600 de magazine în Europa. După anul 1985 firma a pătruns şi pe alte continente, deschizând 31 de magazine în Japonia, 27 de magazine în SUA. Firma a deschis fabrici noi şi în afara Italiei, în Franţa, Scoţia, Spania.

Datorită creşterii complexităţii firmei, în anul 1972 s-a luat decizia de a recruta manageri profesionişti. Primul manager angajat pe postul de director executiv venea dintr-o bancă şi, deşi avea idei noi de reorganizare a firmei nu avea experienţa necesară în domeniul afacerilor cu confecţii. Din acest motiv, s-a luat hotărârea atragerii de manageri de la firmele concurente cu experienţă în domeniul respectiv.

Consiliul de Administraţie era format din cei patru veri plus directorul executiv. Membrii clanului Malldani luau parte la deciziile firmei, dar nu apăreau în organigrama firmei. Managerii funcţionali aveau o relaţie formală cu directorul executiv şi una informală cu câte unul din membrii clanului Malldani. Până în anul 1985 toate acţiunile erau deţinute de cei patru veri, dar după acest an 20% din ele au fost vândute.

B. Activitatea firmei după anul 1985

La sfârşitul anului 1985 firma avea 1500 de angajaţi.

Atelierul de creaţie se extinsese mult, aici lucrând şi designeri internaţionali specializaţi în funcţie de continent şi chiar ţară.

Activitatea de producţie s-a descentralizat, firma subcontractând producţia la 350 de firme subcontractante din diferite ţări care cumulau peste 10 000 de angajaţi. Numai 20% din procesul de producţie (în special vopsirea) se efectua în cadrul firmei-mamă.

Activitatea de logistică şi distribuţie se realiza prin mai multe firme suncontractante specializate. Pentru depozitarea produselor finite s-a construit un depozit imens, pentru că toate produsele fabricate, indiferent de locul de amplasare al fabricii se vopseau la fabricile din Italia. Departamentul logistic al firmei răspunde de livrarea produselor finite la orice magazin din lume aparţinând firmei.

Firma Malldani foloseşte pentru vânzări o firmă externă cu 80 de agenţi pentru vânzări, aceasta ocupându-se de vânzarea cu amănuntul a produselor marca Malldani în cele peste 4 000 de magazine unde se vând produsele firmei.

În cadrul firmei lucrează şapte manageri zonali care coordonează sistemul de vânzări.

Preview document

Proiect firmă Malldani - Pagina 1
Proiect firmă Malldani - Pagina 2
Proiect firmă Malldani - Pagina 3
Proiect firmă Malldani - Pagina 4
Proiect firmă Malldani - Pagina 5
Proiect firmă Malldani - Pagina 6
Proiect firmă Malldani - Pagina 7
Proiect firmă Malldani - Pagina 8
Proiect firmă Malldani - Pagina 9
Proiect firmă Malldani - Pagina 10
Proiect firmă Malldani - Pagina 11
Proiect firmă Malldani - Pagina 12
Proiect firmă Malldani - Pagina 13
Proiect firmă Malldani - Pagina 14
Proiect firmă Malldani - Pagina 15
Proiect firmă Malldani - Pagina 16
Proiect firmă Malldani - Pagina 17
Proiect firmă Malldani - Pagina 18
Proiect firmă Malldani - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Proiect Firma Malldani.doc

Ai nevoie de altceva?