Actori Politici Colectivi

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8244
Mărime: 34.98KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA “AL. I. CUZA” IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

1. Partide politice;

2. Tipuri de partide;

3. Dualismul stanga-dreapta.

.Partidele politice.

1. Definitia si originea partidelor.

A da o definitie partidelor politice nu este atat de simplu cum ar putea parea. Noi am interiorizat o imagine a partidelor politice care depinde de ceea ce sunt ele in societatea noastra. Definitia lor ne apare, deci, ca evidenta. De exemplu, se va vorbi despre partida protestanta si partida catolica in timpul razboaielor religioase. Termenul de partid are conotatii militare, la fel ca termenul de militant, care provine din latinescul miles(soldat).

Aparitia partidelor politice in sensul actual al termenului s-a produs relativ tarziu in istoria constitutionala moderna-la sfarsitul dec. XVIII-lea si inceputul sec. al XIX-lea, in forma lor incipirnta(SUA, Marea Britanie, Suedia). Primele partide stabile apar in Marea Britanie (Partidul conservator 1832), si in SUA( Partidul democrat, 1828). Notiunea de partid politic este o notiune complexa, cu implicatii interdisciplinare: sociologice, politologice, juridice. Aceasta, datorita profundelor implicatii sociale ale partidelor politice.

De la momentul aparitiei lor, rolul partidelor politice a suferit o evolutie spectaculoasa, in special dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ajungande-se ca astazi partidele sa fie considerate ca jucand “un rol esential intr-o democratie reala”, sau ca avand “un rol primordial pentru functionarea unui regim democratic”.

De-a lungul evolutiei lor istorice, au fost elaborate si diverse definitii ale notiunii de partid politic. Intr-o definitie sociologica inca actuala, patidul politic este o asociatie libera de cetateni, uniti in mod permanent prin interese si idei comune, de caracter general, asociatie ce urmareste, in plina lumina publica, a ajunge la puterea de a guverna, pentru realizarea unui ideal etic social (Dimitrie Gusti).

In stiintele politice, partidul politic a fost definit ca”organizatie al carui obiectiv este de a cuceri si exercita puterea in societate ”, sau, “organizatie formata din persoane care impartasesc aceeasi conceptie ideological, subscriu la un set comun de valori si actioneaza pentru cucerirea puterii, pentru aplicarea programului propriu prin politice interne si externe”.

Doctrina recenta a dreptului constitutional ofera definitii adaptate contextului politic si constitutional actual. Pierre Avril si Jean Gicquel definesc partidele politice ca fiind asociatii ale catatenilor care concureaza la exprimarea sufragiilor, propunand programe si prezentand candidate la alegere. Intr-o alta opinie, partidele sunt organizatii permanente ce urmaresc sa formuleze, sa cumuleze, si sa reprezinte conceptia aderentilor si simpatizantilor lor despre interesul general si sa actioneze in asa fel incat aceasta conceptie sa influenteze deciziile statatle (C. Grewe, H. Ruiz-Fabri) .

Intr-o definitie mai ampla, formulate de Joseph La Palombara, sunt incluse principalele elemente ale unui partid politic modern:

1. partidul exprima o ideologies au cel putin este produsul unei culture politice;

2. partidul este o organizatie cu caracter mai mult sau mai putin durabil ori permanent;

3. partidul urmareste, in mod normal, darr nu necesar, sa cucereasca si sa exercite puterea sau sa participe la exercitarea ei;

4. partidul cauta sa isi asigure sustinerea populara.

Pornind de la aceste definitii, vom observa ca, din punct de vedere juridic, partidele politice sunt forme de asociere, rezultat al exercitarii libertatii de asociere a cetatenilor.

Libertatea de asociere presupune dreptul indivizilor de a se asocia in vederea protectiei unor interese comune, prin formarea unei entitati colective. Partidele politice sunt si ele astfel de entitati, care au insa un statut constitutional si legal special, diferit de celelalte forme, de asociere:

• sindicatele;

• asociatiile;

• fundatiile.

De asemenea, scopul asocierii in partide se delimiteaza de scopurile celorlalte asociatii:scopurile partidelor sunt, pe de-o parte, formarea si exprimarea opiniilor politice ale cetatenilor, manifestarea libertatii politice a acestora, conturarea si consolidarea societatii politice, sip e de alta parte, obtinerea majoritatii sufragiilor cetatenilor pentru cucerirea si exercitarea puterii prin realizarea propriului program politic.

Putem defini partidele ca fiind acele asociatii libere ale cetatenilor al caror scop este definirea si exprimarea vointei publice a cetatenilor, respectand ordinea constitutionala democratica a statului si avand vocatia si capacitatea guvernarii.

2. Partidele definite prin patru criterii

Au fost propuse mai multe definitii. O vom retine pe cea data de La Palombara si Weiner, care este astazi in mod curent admisa de politologii comparatisti. Este vorba de o definitie mai degraba restrictiva. Pentru a putea vorbi de partide politice, trebuie sa fie reunite patru criterii.

Trebuie sa fie vorba de o organizatie durabila, care supravietuieste fondatorilor sai.

Un partid nu este doar o adunare de fideli ai unui lider charismatic. Un partid nu este cu adevarat un partid decat in masura in care si-a rutinizat regulile de functionare si de succesiune si isi creeaza o traditie indelungata.

Este nevoie de o organizatie completa, de la scara locala la cea nationala si trebuie sa existe relatii permanente intre aceste niveluri. Deci partidul politic este o structura reglata dupa idealul birocratic care acopera ansamblul teritoriului. Conducerea trebuie sa fie bine informata si trebuie sa existe o buna aplicare a deciziilor centrale de catre ansamblul grupurilor locale.

Preview document

Actori Politici Colectivi - Pagina 1
Actori Politici Colectivi - Pagina 2
Actori Politici Colectivi - Pagina 3
Actori Politici Colectivi - Pagina 4
Actori Politici Colectivi - Pagina 5
Actori Politici Colectivi - Pagina 6
Actori Politici Colectivi - Pagina 7
Actori Politici Colectivi - Pagina 8
Actori Politici Colectivi - Pagina 9
Actori Politici Colectivi - Pagina 10
Actori Politici Colectivi - Pagina 11
Actori Politici Colectivi - Pagina 12
Actori Politici Colectivi - Pagina 13
Actori Politici Colectivi - Pagina 14
Actori Politici Colectivi - Pagina 15
Actori Politici Colectivi - Pagina 16
Actori Politici Colectivi - Pagina 17
Actori Politici Colectivi - Pagina 18
Actori Politici Colectivi - Pagina 19
Actori Politici Colectivi - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Actori Politici Colectivi.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Electoral Românesc

INTRODUCERE În alegerea acestei teme am avut drept punct de plecare viitorul. În zilele noastre se poate aprecia, fara riscul exagerarii, ca, mai...

Democrație Totalitarism și Violență Simbolică

A. Scopul lucrarii: Aceasta lucrare isi propune analiza comparativa a regimurilor democratice si a celor totalitare. O astfel de analiza...

Strategii privind Politicile Educaționale

ARGUMENT Lucrarea de faţă intitulată STRATEGII PRIVIND POLITICILE EDUCAŢIONALE care este prezentată în sinteză, reliefează aspecte legate de...

Actori Politici Colectivi

Originile partidelor politice Chiar daca termenul a fost folosit mai inainte, despre partide politice incepe sa se vorbeasca din momentul in care...

Actori Politici Colectivi

1. Geneza, definitie, functii, tipuri, sisteme partidiste Unul dintre cele mai remarcabile elemente ale politicului in lumea comtemporana este...

Partide Politice Europene - Parlamentul European

ACTORI POLITICI COLECTIVI Aparitia partidelor politice in Europa I. Abordarea problemei Originea partidelor politice poate fi abordata in mai...

Actori Politici Colectivi

Geneza şi definirea partidelor politice În cadrul societăţii activitatea politică se realizează nu numai prin intermediul statului, a...

Actori Politici Colectivi

CAP I: Aspecte generale privind partidele politice 1.1 Definirea noţiunii de partide politice şi scopul acestora În societatea modernă partidele...

Ai nevoie de altceva?