Campanie împotriva luării de mită

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5852
Mărime: 23.77KB (arhivat)
Publicat de: Corneliu Tănase
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Zainea

Extras din proiect

Definirea problemei

Proiectul campaniei “Nu Da Spaga” se desfasoara in perioada 2-21 martie 2009. Scopul principal palpabil este conturarea notiunii de “coruptie mica” si reflectarea efectelor acesteia. Scopul principal fantastic este reactia de respingere din partea populatiei a actelor de mita.

De la ce a pornit proiectul? Fiecare cetatean intretine si dezvolta asteptarile functionarilor publici, asa incit,orice contact cu reprezentantii institutiilor statului contribuie la oficializarea cererea de spaga.

Spotul tv al campaniei “Nu da spaga” are 20 de secunde. Cu o constructie clara si avind ca actori oameni simpli, se doreste ca prin cele 20 de secunde sa fie tras un semnal de alarma. Zilnic, oamenii de rind sint propriile lor victime. Incepi prin a da mita intr-un caz extrem si ajugi sa faci o obisnuinta din acest act. Mii de afise cu acelasi mesaj au fost expuse in locuri frecventate de tineri. Campania a fost sustinuta si de dezbateri publice la care au participat personalitati din domeniile cel mai des asociate cu coruptia mica. A fost organizat si un concurs in care au fost premiate cele mai bine gindite si sugestive printuri.

Suplimentar, in cadrul campaniei “Nu Da Spaga” au fost realizate materiale informative, brosuri (Ce este si ce nu este coruptia mica, Legea liberului acces la informatii de interes public,Legea transparenţei decizionale în administraţia publică, Jurnalul mitei cotidiene)

"Coruptia este una din cele mai mari probleme cu care se confrunta Romania in eforturile ei de a construi o democratie matura si o economie de piata functionala. Coruptia submineaza structura de rezistenta a societatii. Este un fenomen atat de larg raspandit incat este nevoie de eforturi nu numai din partea guvernului, ci si din partea intregii societati civile. Daca va reusi, acest proiect va face ca fenomenul coruptiei sa nu se mai bucure de cooperarea cetatenilor. Noi ii dorim mult succes!", a declarat, doamna Anne de Ligne, Sefa Departamentului Phare (Justitie si Afaceri Interne, Sectorul Social si Societatea Civila) in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Analiza situatiei

SECŢ. 1 Conţinutul legal al infracţiunii

Infracţiunea de luare de mită este prevăzută de art. 254 Cod penal şi prevede:

Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde sau primeşte bani sau alte foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini ori de a întârzia îndeplinirea unui activitate privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un activitate contrar acestor îndatoriri se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Fapta prevăzută la alin. 1, dacă a fost săvârşită de un funcţionar cu atribuţii de control, se pedepseşte cu închisoarea de la3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Preview document

Campanie împotriva luării de mită - Pagina 1
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 2
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 3
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 4
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 5
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 6
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 7
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 8
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 9
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 10
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 11
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 12
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 13
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 14
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 15
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 16
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 17
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 18
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 19
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 20
Campanie împotriva luării de mită - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Campanie Impotriva Luarii de Mita.doc

Te-ar putea interesa și

Darea de mită

Introducere Fenomenul corupției este analizat în această lucrare cu instrumentele literaturii neo-instituționaliste economice, politologice și...

Corupția și licitația

Faptul ca fenomenul coruptiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pâna în prezent unul dintre cele mai grave si mai raspândite...

Ai nevoie de altceva?