Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5520
Mărime: 24.19KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Panait
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Elementele corporale ale fondului de comert pe exemplul unei societati comerciale

SC. DIMOS IMPEX S.R.L. a fost înfiintata în anul 1992 si are ca obiect de activitate comercializarea de aparatura profesionala pentru Industria Hoteliera si Alimentatie Publica si aparate electronice si electrocasnice.

Un alt obiect de activitate consta în servisarea, montarea si punerea în functiune a aparaturii profesionale si de uz casnic. ). Societatea SC. DIMOS IMPEX S.R.L.are un numar de 65 de angajati ( 50 specialisti depanatori produse electronice si electrocasnice, 15 salariati tesa si ai departamentului comercial ).

Societatea cu raspundere limitata se defineste ca fiind acea societate in care raspunderea asociatiilor pentru obligatiile angajate in numele ei se intinde numai pana la concurenta capitalului social subscris.Asocierea are ca temei principiul ‘intuitu personae’.

Dupa cum se vede,acest tip de societate imprumuta caractere de la societatile de persoane cat si de la societatile de capitaluri,fiind o constructie mai flexibila,mai usor de constituit si mai compatibila cu practica comerciala,fapt demostrat atat de receptarea ei de catre tot mai multe legislatii,cat si de la larga raspandire de care beneficiaza si in prezent.

Ea s-a impus printre altele si de nevoia reglementarii unui tip de societate care sa permita valorificarea capitalurilor mijlocii,ceee ce pentru celelalte societati cunoscute pana atunci (societate pe actiuni si societate in nume colectiv) era mai dificil.

Originea ei se afla in dreptul german,fiind consacrata printr-o lege din 29 aprilie 1892 sub denumirea: Gesellsehaft mit beschrankter Haftung (G.M.B.H.).

In Franta a fost reglementata printr-o lege din 7 martie 1925 si apoi prin legea din 24 aprilie 1966 asupra societatilor comerciale (art. 34-69) in codul civil italian prin dispozitiile din art. 2472-2497, in Spania prin legea din 17 aprilie 1953, in dreptul englez exista o forma asemnatoare, Company with limited liability, iar in cel american se numeste Clase corporation..

Pentru prima data in sistemul nostru de drept, isi gaseste consacrarea prin dispozitiile Decretului nr.424 din 2 noiembrie 1972, ca forma de constituire a societatilor mixte.Nu este vorba de o reglemantare care sa aiba relevanta in viata economica si comerciala interna, lucrul de astfel imposibil dat fiind caracterul centralizat al economiei din acel timp.

De abia legea nr.31/1990 priviind societatile comerciale o putem considera ca reglementare de debut in legislatia noastra pentru societatea cu raspundere limitata.

Specific pentru societatea cu raspundere limitata este si faptul ca ea se poate constitui si cu un singur asociat.In aceasta situatie ea nu se confunda cu statul juridic al comerciantului persoana fizica.Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic dobandeste calitatea de comerciant si de persoana juridica in conditiile valabile pentru orice timp de societate comerciala, in timp ce comerciantul persoana fizica se supune, in primul rand, reglemetariilor art.7 din codul comercial si apoi dispoziitilor ulterioare, vizand expres aceasta categorie de comercianti.Raspunderea in cazul S.R.L. cu asociat unic se limiteaza la raportul sau social, pe cand comerciantul persoana fizica raspunde nelimitat pentru asociatiile comerciale asumate.Sunt deosebiri si in privinta obligatiilor fiscale S.R.L. beneficiind si din acest punct de vedere de anumite avantaje.

Tratamentul juridic mai avantajos pentru S.R.L. justifica preferinta ce initiaza activitati comerciale de a infiinta in acest scop societati si nu a de a se inmatricula ca persoane fizice.

Constituirea societatii.

Pe langa formalitatiile si conditiile necesare la constituirea oricarui tip de societate, legea stabileste in cazul societatii cu raspundere limitata si unele cerinte particulare.

Astfel, in ceea ce priveste capitalul social,legea stabileste un plafon minim care se actualizeaza periodic.Capitalul social se divide intr-un numar de parti egale,denumite parti sociale, a caror valoare minima,de asemenea, se stabileste prin lege si se actualizeaza periodic.Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile,adica ele nu pot servi ca titluri pentru transmiterea drepturilor constatate prin ele.Cand societatea cu raspundere limitata se constituie cu asociat unic,valoare aportului in natura se stabileste pe baza unei expertize de specialitate.

O alta cerinta este aceea ca numarul maxim de asociati sa nu depaseasca 50.Aceasta limitare isi are explicatia in caracterul ‘intuitu personae’ al societatii cu raspundere limitata.

La un numar mai mare de asociati devine discutabila increderea reciproca,avand in vedere ca aceasta se intemeiaza pe existenta unor relatii de rudenie,prietenie sau de alta natura si care sunt rezultatul unor stari de fapt si a unei experiente de viata.Deci ele nu se formeaza spontan.

Cand societatea se constituie de catre o singura persoana,fizica sau juridica, ele numai pot fi asociat unic intr-o alta societate cu raspundere limitata.

Preview document

Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 1
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 2
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 3
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 4
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 5
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 6
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 7
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 8
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 9
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 10
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 11
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 12
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 13
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 14
Elementele corporale ale fondului de comerț pe exemplul unei societăți comerciale - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Elementele Corporale ale Fondului de Comert pe Exemplul unei Societati Comerciale.doc

Te-ar putea interesa și

Fondul de comerț

CADRUL LEGAL Expresia "fond de comert" este folosita rareori de legiuitor,atat in dreptul roman cat si in cel francez. In dreptul roman,in mod...

Referat drept economic

Notiunea fondului de comert Conceptul de fond de comert este reglementat diferit în legislatiile tarilor europene. Începând din 1807, anul...

Bunurile și Patrimoniul

A. Bunurile 1. Bunul este o valoare economica utila pentru satisfacerea unor nevoi materiale sau spirituale ale oamenilor si sunt subsceptibile de...

Ai nevoie de altceva?