Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 6500
Mărime: 1.43MB (arhivat)
Publicat de: Laurian Tofan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Deac Teodora

Extras din proiect

Motivatia lucrarii

Poluarea a apărut odată cu dezvoltarea primelor aşezări urbane, sub influenţa factorului antropic. Iniţial, produsele poluante erau puţine, de natură organică şi uşor degradabile de către microorganismele mediului (bacterii şi ciuperci).

Pe măsura dezvoltării industriei, a creşterii demografice şi a modernizării tehnicii, poluarea s-a extins, poluanţii s-au înmulţit şi au apărut deşeuri greu biodegradabile, ca de exemplu detergenţii, pesticidele de sinteză, deşeurile radioactive, precum şi diverse deşeuri lemnoase provenite din industria agricolă, silvicultură, industria de prelucrare a mediului. Când cantitatea de poluanţi depăşeşte capacitatea de neutralizare a mediului, ecosistemele suferă un proces de alterare şi distrugere a lor, rezultând zone lipsite total de viata.

Industria lemnului nu este una dintre cele mai poluante, dar într-o oarecare măsura are un impact asupra factorilor de mediu (aer, apa, sol). Conform datelor Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, valorificarea deşeurilor rezultate în procesul de producţie în industria lemnului faţă de restul ramurilor industriale se ridică la un procent de 83,6%, procent care scade, din păcate, ca urmare a apariţiei micilor producători a căror preocupare pentru valorificarea deşeurilor este scăzută.

La nivelul economiei naţionale, în ultimii ani nu s-au evidenţiat rezultate notabile în activitatea de protecţie împotriva poluării industriale, de reciclare şi de utilizare a deşeurilor drept materie primă în produse secundare cu o valorificare eficientă.

În industria lemnului, reducerea consumurilor energetice se poate asigura prin proiectarea, execuţia şi exploatarea corectă a instalaţiilor tehnologice, mai ales cele de filtrare şi recirculare a aerului cald exhaustat de instalaţiile de transport pneumatic al rumeguşului, talasului şi prafului de lemn de la utilajele tehnologice. La prelucrările mecanice ale lemnului în fabricile de mobilă, panouri din lemn masiv, parchet triplu stratificat rezulta cantităţi mari de deşeuri .

Apariţia a noi agenţi economici în exploatarea şi prelucrarea lemnului, în contextul inexistenţei unei legislaţii ferme de protecţie a mediului înconjurător, a condus la apariţia a numeroase halde de rumeguş si alte deşeuri lemnoase, constituindu-se în surse de poluare agresive pentru solul forestier si pentru cursurile de apa.

Astfel, poluarea cu deşeuri din lemn are următoarele consecinţe: scoaterea din circuitul productiv a unor suprafeţe de teren, pe care vegetaţia dispare sau se reinstalează cu dificultate, se modifică circuitul normal al apelor de suprafaţă, direcţia vântului şi starea de însorire a terenului. De asemenea, au loc schimbări în forma zonei în cauză, simultan cu dezvoltarea bacteriilor, larvelor, insectelor şi a ciupercilor, precum şi reducerea covorului vegetal, dezvoltarea buruienilor si răspândirea de praf de lemn în atmosferă.

Deseurile din lemn, chiar din lemn brut adica netratat, pot constitui un pericol pentru mediul inconjurator. Legile europene nu permit sa fie adus la rampa de gunoi pentru ca:

- este inflamabil

- poate fi valorificat si numai deseurile care nu mai pot intra intr-un proces de reciclare pot merge la groapa de gunoi.

- poate fi valorificat pentru sub-produse a lemnului si combustibil ceea poate fi considerat un avantaj atat pe plan ecologic cat si economic

Numai daca este si tratat cu substante chimice periculoase, poate fi considerat atunci ca un deseu care nu mai intra intr-un proces de reciclare.

Deseurile din lemn pot avea foarte multe destinatii si pot fi folosite mai mult pentru binele mediului inconjurator decat pentru degradarea lui.

Din pacate, filiera recuperarii deseurilor din lemn nu este de optimizata. Constatam peste tot in Europa, depozitarea necorespunzatoare si arderea ilegala generatoare de poluanti precum dioxina.

Deseurile de lemn reprezinte 29% din deseurile nepericuloase generate de firmele industriale si comerciale cu mai mult de 10 salariati.

- 61% sunt folosite ca materie prima la industria hartiei si panourilor de particule

- 28% sunt folosite ca si combustibil.

- 11% sunt depozitate la rampa de gunoi sau sunt distruse neconform

Daca nu apartin clasei de deseuri periculoase (tratare cu creozot sau lacuri care contin metale grele), ele pot fi reciclate.

Contrar unor idei preconcepute, deseurile din lemn nu sunt gratuite. Ca sa fie valorificate, sunt necesare investitii si consum de energie pentru a fi transformate si folosibile ca materie prima pentru un alt produs sau ca energie.

Padurea este un rezervor imens de energii si materie prima renuvelabila daca este exploatata corespunzator astfel incat sa nu se consuma mai mult decat se produce.

Deseurile de lemn rezultate din diverde activitati industriale (constructii, industria mobilierului) nu pot fi valorificate ca atare si am vrut sa demonstrez ca modalitatile existente de reciclare sunt numeroase si uneori reprezinta chiar o alternativa de rezolvarea a unor probleme ale umanitatii.

Preview document

Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 1
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 2
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 3
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 4
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 5
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 6
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 7
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 8
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 9
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 10
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 11
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 12
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 13
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 14
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 15
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 16
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 17
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 18
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 19
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 20
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 21
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 22
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 23
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 24
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 25
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 26
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 27
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 28
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 29
Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Deseurilor Provenite din Industria Lemnului si Silvicultura.docx

Alții au mai descărcat și

Evaluare de Impact pentru o Unitate de Prelucrare a Lemnului

I. Date si informatii generale despre obiectivul nostru. I.1. Date generale despre amplasament: 1.1 Denumirea unitatii: SC MOBAC SA BACAU 1.2...

Efectele Nocive ale Poluării Aerului

ARGUMENT Încă de la apariţia sa pe Terra, homosapiens a influenţat mediul natural în sensul dorit de el, pentru a-şi asigura protecţie, hrană,...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Compostarea

FACTORI GENERALI care influenteaza aplicarea compostarii: • modul de colectare a deseurilor • clima • dezvoltarea unei piete pentru compost...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea poluării și protecția mediului - valorificarea deșeurilor lemnoase

MEMORIU JUSTIFICATIV Protecţia mediului, sănătatea populaţiei, starea capitalului fizic şi natural, menţinerea diversităţii biologice şi a...

Impactul Poluării asupra Mediului Înconjurător Produs de Fabrica de Ciment Fieni

ANTECEDENTE ISTORICE La 10 martie 1914 se ia hotarârea de a se construi o fabrică de ciment la Fieni, ca principale argumente fiind sursele...

Eficiența Cheltuielilor pentru Combaterea Poluării

INTRODUCERE Problemele de protecţie a mediului sunt deosebit de complexe si vizează toate sectoarele de activitate : economice, sociale si...

Impactul asupra mediului - Fabrică de ciment

Introducere și prezentare generală La 10 martie 1914 se ia hotărârea de a se construi o fabrică de ciment la Fieni, ca principale argumente fiind...

Strategii și politici de combatere a poluării realizat la firma Carpatcement Holding SA

CAPITOLUL I: Prezentarea firmei.Istoric. Carpatcement Holding, cea mai importanta companie controlata de producatorul german de materiale de...

Ai nevoie de altceva?