Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2100
Mărime: 182.48KB (arhivat)
Publicat de: Victor Diaconu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

REZUMAT

În momentul de faţă pe piaţă există numeroşi investitori în instrumente financiare printre care se află şi fondurile de investiţii. Aceştia, ca toţi ceilalţi jucători de pe piaţă, urmăresc realizarea de profit, iar pentru aceasta fiecare are o anumită politică de investiţie şi o anumită înclinaţie faţă de risc. SIF 1 Banat – Crişana este una din societăţile de investiţii de tip închis de la noi din ţară. Această societate are politici proprii de investiţii şi păstrează un echilibru între rentabilitatea şi riscul investiţiilor pe care le realizează.

1. INTRODUCERE

Estimarea cursurilor viitoare ale instrumentelor financiare nu se poate realiza cu certitudine de către investitori sau managerii de portofoliu. În acest context, rezultatul unei investiţii nu poate fi determinată cu exactitate în avans, comportând un anumit risc. Riscul constituie o probabilitate de a înregistra o pierdere care poate fi considerată fie o pierdere reală de capital, fie un eşec în atingerea unei anumite speranţe de câştig. Cu cât oportunitatea de investiţie este mai incertă, cu atât probabilitatea de a pierde este mai mare şi riscul creşte.

2. FUNDAMENTE TEORETICE

Societatea de Investiţii (SIF) este o societate pe actiuni, cu minim 50 de actionari, care are ca obiect unic de activitate mobilizarea resurselor financiare disponibile de la persoane fizice si juridice si plasarea lor in valori mobiliare şi se constituie ca societate pe acţiuni prin subscripţie publică realizată în baza prospectului de emisiune autorizat de CNVM, în conformitate cu preverile Legii nr.31/1990 şi a Legii nr.297/2004 – emite acţiuni nominative, în formă dematerializată, evidenţiate prin înscriere în cont, de o valoare egala.

Actualele SIF-uri au fost înfiinţate prin Legea 133/1996 privind transformarea Fondurilor Proprietăţii Private (FPP) în societăţi de investiţii financiare (SIF). Fondurile Proprietăţii Private au fost înfiinţate în cadrul programului de privatizare prin legea 58/1991 privind privatizarea societăţilor comerciale.

Societăţile de investiţii de tip închis care sunt înfiinţate prin act constitutiv emit un număr limitat de acţiuni şi sunt tranzacţionate pe o piaţă.

În practica mondială a pieţei financiare sub noţiunea de portofoliu de investiţii se înţelege o totalitate de hârtii de valoare, care aparţin unei persoane fizice sau juridice, interpretat ca un întreg obiect de gestiune. Aceasta înseamnă, că la formarea portofoliului şi, în continuare, schimbând componenţa şi structura lui, managerul – gestionar formează o nouă dimensiune investiţională cu o relaţie determinată – risc / rentabilitate. Însă noul portofoliu reprezintă în sine un anumit set de corporative, obligaţiuni cu diferite grade de risc şi siguranţă şi hârtii de valoare cu venit fix, garantate de stat, etc. cu risc minim faţă de instituţia iniţială şi cele ulterioare. Teoretic, portofoliul poate fi alcătuit din hîrtii de valoare de acelaşi tip, şi de asemenea să-şi schimbe structura pe calea substituirii unor hârtii de valoare cu altele.

Riscul, în teoria financiară, nu are o conotaţie total negativă. Riscul poate fi asociat incertitudinii în realizarea rentabilităţii scontate, deci poate îmbrăca atât forma unei pierderi cât şi forma unui câştig nesperat.

Riscul investiţiei într-un portofoliu de instrumente financiare va fi determinat de posibilitatea apariţiei de diferenţe între rentabilitatea aşteptată şi cea înregistrată efectiv.

Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare care au la bază preţul înregistrat de un activ suport şi aşteptările care există în privinţa acestuia. Activul suport poate fi reprezentat de o marfă (petrol, metale, cereale), de un instrument financiar (acţiuni, valute, indici) sau alte valori. În aceasta categorie de instrumente regăsim contracte forward, contracte futures, opţiuni, contracte swap sau altele.

Prin însăşi construcţia lor, derivatele beneficiază de un efect de amplificare a câştigurilor şi a pierderilor. Tranzacţionarea instrumentelor derivate nu este potrivită tuturor investitorilor deoarece se pot pierde în perioade foarte scurte de timp sume ce pot depăşi depozitul iniţial plasat în contul de tranzacţionare. Acest fapt se datorează în principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de cateva ori mai mare. Este important de subliniat faptul că toate tranzacţiile pe instrumente financiare derivate implică un risc ridicat şi presupun cunoaşterea atât a pieţei derivatelor cât şi a pieţei pe care se tranzacţionează activul suport.

Unul dintre cele mai importante instrumente financiare derivate este contractul futures.

Contractul futures este o înţelegere între un vânzător şi un cumpărător de a vinde / cumpăra o cantitate standard de active cu livrarea în viitor la o dată numita "scadenţă" şi la un preţ negociat în momentul încheierii tranzacţiei, totul în baza unor clauze standardizate.

O caracteristică importantă este aceea că nu contractul futures face obiectul tranzacţiei ci marfa de la baza lui, numită şi activ-suport. O altă caracteristică importantă a contractului futures este aceea că tranzacţionarea lui reprezintă de fapt o înţelegere între cumpărător şi vânzător prin care aceştia se obligă să cumpere, respectiv să vândă marfa respectiva (activul suport). Astfel, în momentul perfectării acestei înţelegeri nu are loc nici un fel de schimb marfă/bani (decontare) între cele doua părţi.

3. STUDIU DE CAZ

3.1. Descriere SIF Banat Crişana

SIF Banat - Crisana este o societate de investiţii de tip închis care se autoadministrează, încadrată în categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC), având sediul central în Arad.

Societatea poate efectua plasamente diversificate în acţiuni, obligaţiuni si alte titluri financiare. Investiţiile efectuate, modalitatea de calcul a activului net, regulile de evaluare a activelor şi obligaţiile de transparenţă şi raportare sunt supuse dispoziţiilor legale în vigoare şi reglementărilor emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital din România.

La 31 decembrie 2007, valoarea activului net al SIF Banat-Crisana a atins 2,024.82 milioane lei (aprox. 560 milioane euro) iar la 31 decembrie 2008 activul net a scăzut până la 1,011.3 milioane lei (circa 241 milioane euro). Societatea este listată la Bursa de Valori Bucureşti, categoria I.

Preview document

Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 1
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 2
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 3
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 4
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 5
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 6
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 7
Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crișana prin Intermediul Piețelor Derivate - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Administrarea Riscurilor Portofoliului SIF Banat Crisana prin Intermediul Pietelor Derivate.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz Privind Gestiunea Portofoliului de Titluri Cotate la BVB

1.1 Obiectivul proiectului Proiectul are drept scop analiza de piaţă a evoluţiei cursului acţiunilor, în vederea constituirii unui portofoliu pe...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?