Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 3304
Mărime: 161.51KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ec. Dr. Ing. Gheorghe Catalin
Universitatea “Transilvania” Brasov Facultatea de Inginerie Tehnologica- specializarea IEI

Extras din proiect

S.C. STABILUS ROMANIA S.R.L.

Tema 1: Prezentarea companiei

Firma Stabilus GmbH, cea mai veche si una dintre cele mai mari companii industriale din Koblentz, a fost fondata in 1934, avand initial 7 angajati.

Initial scopul a fost de a vinde amortizoarele produse de compania asociata Hanko si nu de a le si produce.

Produsele vandute sub marca Stabilus s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru masini, camioane si autobuze.

Datorita largirii orizontului de utilizare a amortizoarelor si a cresterii comenzilor s-a incercat o imbunatatire a produselor si dezvoltarea unora noi, prin expansiunea companiei, numarul angajatilor crescand intr-un timp foarte scurt la 250.

Linia de productie fiind variata, in urmatorii ani s-au facut investitii in echipamentul de productie, fiind achizitionata prima instalatie de cromare si utilaje automatizate in 1957.

In 1970 compania a inceput sa produca arcuri cu gaz pentru scaune ergonomice. Eforturile pentru fabricarea de noi produse, achizitionarea unor utilaje mai performante si perfectionarea personalului au foste rasplatite prin cresterea vanzarilor.

Prin aceasta grupul german Stabilus a devenit lider de piata in producerea de amortizoare si arcuri cu gaz, produsele avand aplicatii in diverse domenii de activitate: industria de automobile, industria mobilei, casa si constructii si, de asemenea, în domeniul dispozitivelor medicale, precum şi în reabilitarea tehnologiei.

Compania produce in 10 locatii din intreaga lume, avand o retea globala de vanzari si service vanzari: Europa (Spania, Marea Britanie, Italia, Romania), Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia, Asia (China, Japonia, Coreea, Coreea de Sud, Singapore), Australia si Noua Zeelanda.

Avand peste 2400 de clienti in diverse industrii, a devenit rapid lider mondial in producerea de arcuri cu gaz pentru scaune ergonomice, datorita oferirii de produse inovatoare si de cea mai buna calitate, depasind competitori importanti din Europa (SUSPA).

Sucursala din Romania a fost construita in timp record in 2005 (din mai pana in noiembrie), cu o suprafata de 10 000 de metri patrati si avand initial 360 de angajati ce produc pana la 165 000 de arcuri cu gaz saptamanal. Filiala, cu sediul in Brasov-Sinpetru (fig.1) are in prezent 400 de angajati si are ca obiect de activitate producerea de pompe si compresoare (cod CAEN 2813).

Fig. 1 Filiala Stabilus in Romania

O parte a componentelor sunt produse in hala din Brasov, iar altele la sucursala din Prejmer (ventil). Piesele se fac pe CNC-uri (Nitband automat- zukk) sau asamblare manuala (Nitband manual).

Furnizori : Stabilus GmbH- Germania (teava de presiune, teava de ghidare), Stabilus (Jiangsu) Ltd. (tacheti, o-ring-uri), Stabilus Corporation Japonia

Printre cei mai importanti clienti ai Stabilus in industria auto se numara BMW, Audi,Renault,Citroen.

Aspecte ecologice

Pentru Stabilus mediul si ecologia sunt parte integranta a calitatii produselor. Acesta este motivul pentru care a stabilit un proces strategic de protecţie a mediului în conformitate cu ISO 14001 si intocmeste rapoarte periodice de mediu.

În ciuda creşterii producţiei, compania a fost capabila de a reduce consumul energetic, precum şi a emisiile de CO2 în ultimii ani

Compania detine o statie de tratare a apelor reziduale rezultate din degresarile-spalarile de la operatiile de debitare si conusare, linia de vopsire si cea de cromare.

Pentru reducerea emisiilor de gaze rezultate in urma proceselor de vopsire, cromare, poliere, rectificare se folosesc ventilatoare speciale pentru a retine particulele de vopsea si gazele din aer. Pentru apa uzata tratata se folosesc sisteme de filtrare (separatoare de ulei cu disc, filtrii cu pietris).

Deseurile generate in urma procesului tehnologic (rebuturi metalice neferoase, pilitura si span feros) sunt preluate de firme specializate de colectare a fierului vechi. Ambalajele de material plastic sunt arse in cuptoare speciale, iar namolul cu continut de substante periculoase se depoziteaza in halde ecologice.

Aspecte logistice

Neavand cumparatori directi in tara, intreaga productie este exportata in Asia (China, Japonia), SUA, Brazilia, Europa de Est si Vest. Transportul pieselor se face in containere, cu tiruri si prin transport aerian. Nu se folosesc mijloace de transport proprii din anumite avantaje :

- reducerea personalului ;

- Anularea unor cheltuieli de intretinere a mijloacelor auto ;

- nu s-au facut investitii intr-un parc auto.

In Germania exista un depozit de piese finite (HUB Germania) de unde se aprovizioneaza filialele din Polonia, Germania, Romania.

Tema 2: Analiza activitatii de productie si comercializare

Analiza valorii adaugate

Valoarea adaugata VA reprezinta surplusul de incasari peste totalul consumurilor provenind de la terti, respectiv bogatia creata prin valorificarea resurselor materiale, umane, financiare si de mediu ale societatii.

Model de analiza :

V.A.= Qe*(1-Ci/Qe) =Qe*va , unde :

V.A.= valoarea adaugata ;

Qe= productia fabricata ;

va= valoarea medie adaugata la 1 leu productie a exercitiului ;

Ci= consumuri intermediare.

Ci/Qe= ponderea consumurilor intermediare asupra productiei exercitiului.

Preview document

Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 1
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 2
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 3
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 4
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 5
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 6
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 7
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 8
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 9
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 10
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 11
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 12
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 13
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 14
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 15
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 16
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 17
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 18
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 19
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 20
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 21
Analiza economico-financiară SC Stabilus România SRL - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico-Financiara SC Stabilus Romania SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de Dezvoltare a Firmei Arctic

1.Prezentarea de ansamblu a unităţii economice 1.1 Istoricul firmei Arctic a fost înfiinţată în 1968 pe baza unei licenţe de fabricaţie obţinută...

Proiect de practică - Stabilus România SRL

Capitolul I: Prezentarea entitatii 1.1. Infiintare, denumire, capital Societatea comercială Stabilus Romania S.R.L. a fost înregistrată în...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?