Banca de emisiune și tranziția la economia de piață

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5055
Mărime: 346.00KB (arhivat)
Publicat de: Teona Cristea
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Cap 1 : Aspecte privind istoria banilor si a circulatiei monetare pe teritoriul României

Primele forme de schimb monetar pe actualul teritoriu al tarii noastre apar la sfârsitul epocii bronzului (pumnale, vârfuri de sageti).

Drahma de la Istros (cca. 480 î.Cr.) este cea mai veche emisiune monetara din spatiul românesc.

Drahma histriana

Au mai circulat, în regiunile locuite de triburile geto-dacice, stateri si tetradrahme emise de Filip al II-lea, Alexandru cel Mare, Lysimach, drahme de la Apollonia si Dyrachium si tetradrahme batute de provincia romana Macedonia Prima si de orasul Thasos.

Stater - Thracia

Sistemul monetar geto-dac apare prin imitarea combinata a diferitelor tipuri de monede grecesti de mare circulatie. Primele monede geto-dacice sunt datate în jurul anului 300 î.Cr., iar sfârsitul monetariei dacice este plasat în sec. I î.Cr.

Kosoni

În secolul al II-lea î.Cr. în Dacia a patruns masiv denarul republican roman, fapt ilustrat de marele numar de tezaure descoperite. Dupa cucerirea Daciei, denarul imperial roman este moneda oficiala în noua provincie.

Denari - Imperiul Roman

Traian si Hadrian

Patrunderea monedei romane continua în spatiul fostei provincii Dacia si în zonele extracarpatice adiacente si dupa retragerea administratiei si armatei romane de la nord de Dunare (271 d.Cr.).

Solidus Anastasius (491 - 518)

În zorii evului mediu, moneda bizantina preia functia de instrument de schimb în tinuturile românesti, rol îndeplinit pâna în secolul al XIV-lea. Dupa anul 1000, tot aici au început sa circule si monedele statelor suverane vecine.

Domnii români, dupa obiceiul epocii, si-au exercitat dreptul de a bate moneda. Primele monede ale Tarii Românesti emise de Vladislav I Vlaicu (1364-1377), erau de argint si se numeau ducati - cele mai mari, dinari - cele mijlocii si bani - cele marunte. În Moldova, primele monede - grosii de argint - poarta însemnele heraldice ale domnului Petru Musat (1378-1394). Monetaria transilvaneana functioneaza de la începutul secolului al XIV-lea, dar Transilvania a emis moneda proprie ca Principat autonom sub suzeranitate otomana între anii 1551-1690, apoi sub suzeranitate austriaca, între 1690-1780.

Treptat, atât din motive economice, dar mai ales din cauze politice, domnii români au pierdut dreptul baterii de moneda. În aceste conditii, Principatele române erau invadate de o multime amestecata de monede straine. Circulatia lor, mai ales a celor foarte slabe ale Austriei si Turciei, constituia un obstacol în fluidificarea comertului si a circulatiei monetare.

În secolul al XVII-lea, circulatia monetara în Tarile Române a fost dominata de talerul-leu al Tarilor de Jos, moneda care patrunde rapid si adânc în economia Principatelor, dar si în mentalitatea colectiva. La sfârsitul secolului al XVIII-lea, dupa disparitia lui din circulatie, talerul-leu a devenit moneda de calcul. Denumirea s-a încetatenit într-atât încât, la 1867 a devenit unitatea monetara a Principatelor Unite (Tara Româneasca si Moldova).

Taler - Leu

La 22 aprilie 1867 a fost adoptata "Legea pentru înfiintarea unui sistem monetar si pentru fabricarea monedei nationale ". Leul a devenit moneda nationala, fiind împartit în 100 de bani. La început s-au emis numai monede de arama, cu valoarea nominala de 1, 2 , 5 si 10 bani.

La 3 martie 1870, o data cu înfiintarea Monetariei Statului, au fost prezentate publicului monedele omagiale de 20 lei din aur si de 1 leu din argint. Acestea au fost primele monede pe care apare denumirea "leu".

Prima emisiune monetara

Preview document

Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 1
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 2
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 3
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 4
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 5
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 6
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 7
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 8
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 9
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 10
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 11
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 12
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 13
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 14
Banca de emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Banca de Emisiune si Tranzitia la Economia de Piata.doc

Te-ar putea interesa și

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Creditarea Bancară pe Termen Lung

INTRODUCERE Acordarea de împrumuturi bancare este aproape generală pentru firme întrucât de cele mai multe ori este mai bine ca firmele să lucreze...

Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață

Banca de emisiune si tranzitia la economia de piata. 1. Introducere Pentru a porni în abordarea acestei teme este necesara o scurta clasificare a...

Gestiunea riscurilor de credit și metode de prevenire în cadrul Băncii Românești

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR. RISCURI BANCARE 1.1. SISTEMUL BANCAR - DEFINITIE, COMPONENTE, EVOLUTIE "Dupa unele pareri, aparitia bancilor ar...

Riscuri Bancare

CAP I. REFORMA SISTEMULUI BANCAR ÎN ROMÂNIA DUPA ANUL 1990 1.1 Evolutia sistemului bancar Românesc Sistemul bancar românesc nu este de data...

Reforma sistemului bancar din România

1.Rolul bancii de emisiune in perioada de tranzitie la economia de piata In ultimii ani, ca o consecinta a recunosterii contributiei pe care o...

Administrația publică locală și sistemul bancar

Statul este o reţea de organizaţii şi instituţii centrale şi locale diverse, care se ocupă cu asigurarea ordinii şi securităţii sociale, politice...

Banca de Emisiune

INTRODUCERE Banca Nationala a Rom

Ai nevoie de altceva?