Barierele comerciale din Uniunea Europeană

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1723
Mărime: 1.00MB (arhivat)
Publicat de: Bety Calinescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Bâldan Florentina Cristina
Specializare: Finanțe și Bănci

Extras din proiect

Rezumat:, Uniunea Europeană (UE) se află într-o poziție de lider acoperind circa 20% din exporturile si importurile mondiale în ceea ce privește comerțul internațional. Deschiderea acordurilor sale comerciale a făcut din UE principalul actor pe scena comerțului internațional și permite UE să rămână un spațiu bun cu care să se facă afaceri.

UE este cel mai mare exportator mondial de bunuri fabricate și servicii și cea mai mare piață de import pentru mai mult de optzeci de țări. Pentru analiza barierelor comerciale, a fost utilizat indicatorul denumit Foreign Direct Investment Restrictiveness. De asemenea se analizează introducerea unor noii bariere si eliminarea lor după piața europeana.

Cuvinte cheie: comerțul internațional, barierelor comerciale, piața europeana.

Ⅰ. INTRODUCERE

Termenul „obstacol pentru comerț„ (respectiv, bariere comerciale) se referă la orice practică de comerț, adaptată de către o țară terță, dar care este interzisă de reglementările internaționale de comerț care acordă părții afectate de respectiva practică dreptul de a cere eliminarea efectelor practici în cauză. Regulile internaționale de comerț sunt în mod esențial cele ale OMC precum și cele stabilite prin acorduri bilaterale cu țări terțe la care Comunitatea este parte.

UE adopta atât măsuri protecționiste în comerțul extern (cea mai nouă măsură anti-dumping a fost luată împotriva importului de pantofi din China și Vietnam) și mai puțin în cel intern (instaurându-se norme standard pentru produsele interne) cât și de liber schimb mai ales în cadrul comunității (țările membre, prin principiul transparenței naționale, trebuie să anunțe Comisia Europeană de orice măsură națională care se abate de la principiul liberului schimb în comunitate) dar și cu țări nemembre (în cazul în care comerțul cu produsele respective avantajează comunitatea).

Protecționismul este o doctrină economică ce consta în protejarea economiei naționale prin limitarea sau interzicerea importului de produse străine. O țară poate filtra schimbul cu exteriorul prin intermediul a diferite modalități protecționiste, tarifare (presupune utilizarea barierelor vamale) și netarifare (utilizând bariere ca: contingente, norme tehnice, formalități administrative etc).

Liberul schimb este o doctrină economică liberală caracterizată prin libera circulație a mărfurilor, capitalului și persoanelor, respectiv prin absența barierelor în calea relațiilor economice internaționale. Acesta are efect maxim de bunăstare doar în cazul unei distribuții date a venitului pe plan mondial, orice modificare a respectivei distribuții atenuând vizibil meritele liberului schimb.

2. PREZENTAREA TEMEI

Tema acestei lucrări urmărește aspecte privind Barierele Comerciale din Uniunea Europeana . De la înfintarea sa, Uniunea Europeană si-a extins nu numai dimensiunea, prin aderarea de noi state membre, ci si domenile in care a dezvoltat o politică comună europeană.

Uniunea Europeană a creat piata unică internă printr-un sistem de legi si reglementari ce garanteaza libertatea de circulatie a persoanelor, bunurilor, servicilor si capitalurilor. A dezvoltat politici comune pentru comert, agriculturà si pescuit. De asemenea, a luat masuri pentru punerea în practică a unei politici europene pentru dezvoltarea regionala.

UE si-a întarit pozitia in ceea ce priveste politica comună externă, justitia si afacerile interne. Uniunea Europeana este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile si importurile mondiale. Ea joaca un rol important in promovarea comertului mondial bazat mai ales pe un sistem multilateral.

Politica comercialà reprezintă una din componentele de bază ale politici economice generale a fiecarui stat independent, vizänd sfera relatilor economice externe (exporturi, importuri, operatiuni de cooperare economică si tehnico-stintificä).

Pentru a estima barierele comerciale a fost utilizat indicatorul denumit Foreign Direct Investment Restrictiveness Index3 . Acest indicator este elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și are ca scop estimarea gradului de restrictivitate a reglementărilor dintr-o economie, ce au impact asupra investițiilor străine directe. Restricțiile sunt evaluate pe o scară de la 0 (economie deschisă investitorilor străini) la 1 (economie închisă, cu reglementări profund restrictive pentru investitorii străini), iar elementul central al analizei constă în existența unor reglementări discriminatorii la nivelul unei economii. Indicatorul menționat poate fi utilizat în cadrul analizei de față dat fiind faptul că reflectă ușurința cu care agenții economici își pot desfășurarea activitatea pe o anumită piață din Uniunea Europeană, dar și dacă aceștia se confruntă cu reglementări discriminatorii în raport cu agenții economici rezidenți.

Eforturile UE de asigurare a aplicării regulilor existente privind comerțul internațional se soldează cu rezultate clare. Intervenind în strânsă colaborare cu statele membre ale UE și cu întreprinderile din UE în cadrul strategiei consolidate a UE de acces la piețe, Comisia a eliminat anul trecut 35 de bariere comerciale în, printre altele, China, Japonia, India și Rusia. Aceste măsuri au existat în opt sectoare-cheie ale exporturilor și investițiilor UE, incluzând agricultura și pescuitul, automobilele, textilele și produsele din piele, vinurile și băuturile spirtoase, produsele cosmetice, produsele minerale, piesele de aeronave și echipamentele TIC. Unele dintre ele au afectat, de asemenea, diverse sectoare în mod orizontal.

Bibliografie

1.Comerțul exterior al României și barierele existente pe piețele europene (raport preliminar)

2.eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52019DC0271&from=en (accesat 5 ianuarie 2024)

Preview document

Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 1
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 2
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 3
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 4
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 5
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 6
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 7
Barierele comerciale din Uniunea Europeană - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Barierele comerciale din Uniunea Europeana.docx

Te-ar putea interesa și

Ecclesia et Civitas astăzi

INTRODUCERE Ca o manifestare a misiunii Bisericii, slujirea pentru tineret are multe caracteristici în comun cu alte slujiri ale Bisericii. Cu...

Liberalism versus Protecționism în Relațiile Comerciale Contemporane

CAPITOLUL I: MODELE DE LIBERALISM Care este motivul pentru care există comerţul? Producătorii naţionali câştigă enorm de pe urma comerţului. Pot...

Participarea Uniunii Europene la comerțul internațional

Comerțul este o activitate umană care ne privește pe toți și care ne implică pe toți în fi ecare zi. Ca atare, și regulile care guvernează această...

Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității

Introducere Dat fiind specificul temei, complexitatea standardelor de calitate, evoluţia acestora, politica în domeniul calităţii, intrarea...

Import - Export

CAPITOLUL I În ce consta si pe ce se bazeaza politica consacrata comertului exterior Tranzactiile comerciale si de cooperare economica...

Planul de Marketing pentru Lansarea Hotelului Concorde Lafayette din Paris

PLANUL DE MARKETING PENTRU LANSAREA HOTELULUI CONCORDE LAFAYETTE DIN PARIS 1. EXPUNERE INTRODUCTIVĂ Parisul, sau « Orașul Luminilor », se află în...

Efectele integrării unui stat aderent după 2004 la UE

Prăbușirea cortinei de fier care a separat, timp de peste 40 de ani, țările foste comuniste din Europa Centrală și de Est de țările Europei...

Integrarea României în Uniunea Europeană

Introducere La început de mileniu, procesele de globalizare şi de inovaţie tehnologică reprezintă cele două mari motoare ale evoluţiei economiei...

Ai nevoie de altceva?