Brandenburg - Germania

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6481
Mărime: 562.47KB (arhivat)
Publicat de: Amza Baciu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorin Dolghi

Extras din proiect

1. Caracteristici socio-economice ale regiunii:

1.1.Regiunea in spatial European (suprafata, populatie, unde este pozitionata regiunea din punct de vedere al dezvoltarii)

Landul Brandenburg este unul dintre cele mai mari landuri din Germania ocupand o suprafata de 29,477.16 km² cu o populatie de 2,548,000 loc. Brandenburg are o mostenire cultura bogata sadita intr-un idilic peisaj rural. O alta caracteristica a acestui land este numarul semnificativ de zone umede (cum ar fi si Oderbruch sau Spreewald). Avand in jur de 33 000 km de rauri( Spree, Havel, Rhin, Nuthe si Dahme) cat si multe canale si in jur de 3 000 de lacuri, facand din Brandenburg statul federal cu cea mai mare proportie cu ape de coasta.

Acest land inconjoara capitala Germaniei Berlin, dar nu o inglobeaza. Este o regiune care ofera investitorilor si antreprenorilor la un nivel inalt un sprijin activ pentru afaceri si o excelenta calitate a vietii. Este asezat in estul Germaniei si este unul dintre noile state federale recreate dupa reunificarea Germanie de Vest cu Germania de Est, capital acestui land fiind Potsdam.

Brandenburg este o locatie international de top pentru investitori. Departamentul de dezvoltare economica din Brandenburg Gmbh (ZAB) ofera informatii si monitorizare despre planurile de investitii de aici. Landul are o oferta mult mai atractiva pentru posibili investitori decat celelalte locatii competitoare precum Polonia sau Republica Cehoslovaca, fiind o buna idee investirea in regiunea Brandenburg–Berlin. Departamentul de dezvoltare economica din Brandenburg este punctul de contact pentru toate problemele privind initierea de afaceri, dezvoltarea companiilor medii si deschiderea de afaceri orientate spre tehnologie.

Aproximativ o treime din cele mai mari 50 de companii din lume opereaza in regiunea de dezvolatre Berlin-Brandenburg, incluzand Sony, Siemens, IBM, eBay, Universal, Vodafone si MTV. Aceste companii de anvergura profita de expertiza, experienta si de competentele lingvistice disponibile in aceasta regiune. Ei profita si de cele 200 de institutii active in promovarea cooperarii est-vest.

1.2. Resurse umane si piata muncii

In ceea ce priveste resursele umane acest land are o problema cu migratia, zona nordica din Brandenburg avand printre cele mai mici densitati a populatiei din intreaga Germanie. Rata cresteri populatiei fiind negativa iar prognozele prezic in continuare migrarea populatiei.

Rata angajatilor in zona nordica a Landului Brandenburg este de 91.8 % iar rata somajului este de 36%. Sectorul angajarilor este distribuit in 63% pentru sectorul serviciilor, 29% in industrie si comert si 7% in agricultura si silvicultura. In aceasta zona rata somajului este de doua ori mai mare decat rata medie in Germania.

1.3. Activitati economice

Brandenburg este unul dintre cele 16 state federale ale Republicii Federale Germania si inconjoara Berlinul capitala Germaniei, dar in acelasi timp capitala este independenta de Brandenburg. Berlin si Brandenburg formeaza o metropola si o aglomeratie urbana reprezentand o volaoare de referinta nationala cat si Europeana.

Cel mai mare oras al land-ului este capitala provinciei Potsdam cu 142 000 de locuitori, urmat de Cottbus cu 130 000, Brandenburg-Havel cu 93 000 si Frankfurt cu 85 000 locuitori.

Datorita schimbarilor structurale din economia germana, dupa reunificarea celor doua Germanii, economia era intr-o stare destul de proasta. De aceea si situatia din Brandenburg reflecta situatia intregii tari, astfel ca sectoarele individuale ale economiei au avut parte de schimbari contrastante cu o vizibila trecere de la productie la sectorul de prestari servicii. Astfel ca serviciile financiare, sectorul inchirierilor si sectorul serviciilor de afaceri in particular au avut o crestere notabila pe parcursul anilor.

A existat un sector in particular care a afectat cifrele din Brandenburg si acesta a fost cel al constructiilor care incepand cu anul 2001 a avut o scadere a preturilor de la -16.1% ajungand in anul 2002 la -7.1% si respectiv in anul 2003 la -5.7% nici industria de fabricate nu a fost capabila sa aduca stimulenti semnificativi de crestere. Iar in contrast cu aceste scaderi din sectorul de productie activitatea in sectorul de prestari servicii a crescut.

In sectorul industrial impreuna cu cel minier si cel de exploatare a pietrei in jur de 87.000 de persoane au fost angajate in medie in anul 2003, din care 12% lucrau in industria agro-alimentara care reprezinta cea mai mare parte a productiei destinate vanzarii din regiunea Brandenburg. 14% din acei lucratori angajati in sectorul industrial lucrau in manufacturizarea de echipamente de transport. Pe langa traditionala industrie a autovehiculelor si a vehiculelor feroviare a fost construita o moderna industrie aerospatiala in ultimi ani. Alte produse tipice industriei din Brandenburg includ fonta bruta, otelul brut, otel laminat si lignit chiar si industria de rafinat a petrolului a fost modernizata.

In anul 2003 sa remarcat un record in comertul extern, tanand cont de faptul ca exporturile au trecut de 5 miliarde de euro. Produsele farmaceutice au fost in capul listelor a exporturilor principale, numarand 15.9% din exporturile totale ale Brandenburgului. Alte exporturi vizibile au fost de: avioane, placaje, fibrolemnoase, plastice si coli de fier si otel. Valoarea importurilor in Brandenburg in anul 2003 au ajuns la 5.5 miliarde de euro mai putin cu 6% decat anul precedent.

Fermierii si silvicultorii ingrijesc si cultiva in jur de 85% a terenului din regiune. Cele in jur de 6 700 proprietati agricole din Brandenburg utilizau o suprafata agricola de 1.3 milioane de hectare in anul 2003, cu peste 500 de proprietati care optau pentru principiile fermieritului organic. Peste 39 200 de persoane lucrau pe aceste proprietati in anul 2003. Densitatea fortei de munca in 2003 a fost de 1.7 persoane per 100 hectare din suprafata agricola, dand Brandenburgului una dintre cele mai mici cifre dintre celelelte landuri. In jur de 50% din terenul arabil a fost dat cultivarii de cereal. Semintele oleaginoase si alte culturi industriale (14%) plus culturile forajere (13%) au fost si ele cultivate pe mari proportii de teren arabil. 15% din terenul arabil a fost scos din circuitul agricol pentru a intampina obligatiile UE sau din alte motive.

Tinand cont de faptul ca o mare proportie a culturilor din Brandenburg sunt crescute intr-un sol slab, ploaia insuficienta poate avea un impact negativ asupra productiei. In termeni de suprafata Brandenburg este cea mai mare cultivatoare de secara din Germania, desi in anul 2003 recolta a fost destul de scazuta. Legumele si fructele furnizate de fermierii si gradinarii din Brandenburg este un factor important pentru regiunea Berlin/Brandenburg.

Brandenburg are cea mai scazuta populatie de animele domestice dintre toate regiunile Germaniei, iar populatia bovinelor inregistrata in anul 2003 a fost de 614 300 de capete, cea mai scazuta cifra din ultimi 50 de ani. Cresterea pasarilor este unul din sectoarele productiei de animale care este in crestere, numarul total de pasari din anul 2003 era de peste 8.3 milioane.

Preview document

Brandenburg - Germania - Pagina 1
Brandenburg - Germania - Pagina 2
Brandenburg - Germania - Pagina 3
Brandenburg - Germania - Pagina 4
Brandenburg - Germania - Pagina 5
Brandenburg - Germania - Pagina 6
Brandenburg - Germania - Pagina 7
Brandenburg - Germania - Pagina 8
Brandenburg - Germania - Pagina 9
Brandenburg - Germania - Pagina 10
Brandenburg - Germania - Pagina 11
Brandenburg - Germania - Pagina 12
Brandenburg - Germania - Pagina 13
Brandenburg - Germania - Pagina 14
Brandenburg - Germania - Pagina 15
Brandenburg - Germania - Pagina 16
Brandenburg - Germania - Pagina 17
Brandenburg - Germania - Pagina 18
Brandenburg - Germania - Pagina 19
Brandenburg - Germania - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Brandenburg - Germania .doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Tranzacții Internaționale cu Servicii Educaționale

1. INTRODUCERE Pâna nu demult, educatia a fost absenta din discutiile referitoare la globalizare, considerându-se ca aceasta este prin excelenta...

Turismul în Germania

Republica Federala Germana CAP. I. VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC A GERMANIEI I.1. Localizarea si caracterizarea Germaniei I.1.1. Scurt...

Circuit turistic - Traseul comunismului

,,Traseul Comunismului" 1.1Analiza grupului care va efectua circuitul turistic Grupul de turisti este alcatuit din 40 de studenti cu venituri...

Germania - Prezentare

I. Date generale Germania (Republica Federală Germană sau Bundesrepublik Deutchland în limba germană) este o ţară cu o suprafaţă de 357 021...

Piața turistică a Germaniei

GERMANIA Suprafata: 356.900 km. ² Populatia: 81.3 mil. Loc. Densitatea Medie: 228 loc./km ² Capitala: Berlin Limba: germana Religia:...

Management Comparat - Germania

Generalităţi POZIŢIA GEOGRAFICĂ: Situată în inima Europei, Republica Federală Germania, cu o suprafaţă de aproximativ 357.000 km² (de 1,5 ori mai...

Analiza diagnostică a destinației turistice Germania

1 Introducere Comunitatea şi limba germană au apărut cu mii de ani în urmă, însă ca stat Germania a apărut abia în 1871, când, sub conducerea...

Germania - Unificare și Progres

A. INTRODUCERE Nume oficial: Republica Federala Germania (Bundesrepublik Deutshland) Capitala: Berlin Moneda: 1 Euro = 100 centi Forma de...

Ai nevoie de altceva?