Bugetul de stat al României

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4719
Mărime: 47.24KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Nica
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Bugetul de stat reprezintă o categorie fundamentală a ştiinţelor finanţelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic şi economic.

Sub aspectul său juridic bugetul reprezintă un act prin care sunt prevăzute şi autorizate veniturile şi cheltuielile anuale ale statului. Bugetul de stat prevede şi autorizează în formă legislativă cheltuielile şi resursele statului, având caracter obligatoriu fiind supus aprobării Parlamentului. Reprezintă un act de previziune a resurselor publice şi a modului de utilizare a acestuia, elaborându-se pe o perioada de un an. Legea bugetului de stat este influenţată de concepţiile politice, economice şi sociale specifice fiecărei perioade.

Ca document oficial, bugetul de stat evidenţiază nivelul aprobat al cheltuielilor ce se vor efectua în viitor şi mărimea veniturilor ce pot fi mobilizate la dispoziţia statului.

Abordarea economică se referă la corelaţiile acroeconomice şi în special legătura cu nivelul şi evoluţia produsului intern brut. Un anumit nivel al PIB şi măsura în care acesta este repartizat pentru formarea brută de capital şi consum determină nivelui indicatorilor bugetari şi constituie baza evoluţiei favorabile a resurselor în viitor.

Bugetul de stat exprimă relaţiile economice în formă bănească ce iau naştere în procesul repartiţiei produsului intern brut, în conformitate cu obiectivele de politică economică socială şi financiară ale fiecărei perioade. Aceste relaţii au dublu sens: pe de o parte, ca relaţii prin care se mobilizează resursele băneşti iar pe de altă parte ca relaţii de repartizare a acestor resurse.

Relaţiile de mobilizare a resurselor sunt relaţii de repartiţie a PIB în favoarea statului prin intermediul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, al prelevărilor din venituri şi atragerile de disponibilităţi temporar libere prin împrumuturile de stat intern. De asemenea se creează relaţii ale statului cu străinătatea concretizate în finanţări externe.

Bugetul de stat este un instrument de previziune pe termen scurt şi mediu. Bugetul economic este caracteristic ţărilor dezvoltate şi reprezintă pe lângă un buget de stat clasic şi resursele societăţii şi destinaţia lor.

Bugetul economiei naţionale este un ansamblu de conturi ale naţiunii, care reflectă pentru anul în curs şi pentru anul următor previziunile asupra tuturor agenţilor economici din ţara respectivă. Forma care se întocmeşte diferă de la o ţară la alta.

Bugetul economiei naţionale este un instrument cu ajutorul căruia guvernul se informează asupra situaţiei economico-financiare a ţării. Nu are caracter de lege, el nu se substituie bugetului de stat.

Volumul şi structura veniturilor şi cheltuielilor bugetare diferă de la stat în funcţie de nivelul de dezvotare economică a ţării, de condiţiile social-politice interne şi de conjunctura internaţională.

La nivelul fiecărui stat se elaboreză mai multe categorii de bugete corelate care alcătuiesc un sistem. Sistemul bugetar este diferenţiat în funcţie de structura organizatorică a fiecărui stat: tip unitar(Franţa, Anglia, Suedia etc) şi tip federal (SUA, Canada, Elveţia etc).

Servicii publice generale

Aparare, ordine publică şi siguranţă naţională

Cheltuieli social-culturale

Servicii de dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi ape

Acţiuni economice

Alte acţiuni

Transferuri din bugetul de stat

Împrumuturi acordate

Societăţi comerciale

Regii publice

Alte categ. de agenţi economici

Instituţii publice

Populaţie

VENITURILE STATULUI

DESTINAŢIA VENITURILOR STATULUI

Străinătate

BUGETUL DE STAT

Tab 1: Mobilizarea şi repartizarea resurselor prin buget

Produs intern brut

Import

RESURSE

Variaţia stocurilor

Export

UTILIZĂRI

Consum final

Consum intermediar Formare brută a capitalului fix

Menaje

Adm. publică

Întreprinderi

Administraţie publică

Menaj

Tab 2: Bugetul economic (resurse şi utilizări)

Fondul Proprietăţii de Stat

Fondul Special pt. Sănătate

Fondul de risc şi accident pt. protecţia persoanelor handicapate

Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de trecere a frontierei

Fondul special pt dezv. Sistemului energetic

Fondul special pt. modernizarea drumurilor publice

Fondul special pentru protejarea asiguraţilor

Credite externe acordate Ministerelor

Tab 3. Componentele bugetului de stat consolidat al României

Bugetul este elaborat şi aprobat pentru o perioadă de 12 luni. Anul bugetar poate să coincidă sau nu cu anul calendaristic.

Universalitatea este principiul potrivit căruia veniturile şi cheltuielile publice trebuie să fie înscrise în buget în sumele lor totale, fară omisiuni şi fără compensări reciproce.

Bugetul de stat este cel mai important buget în cadrul sistemului unitar de bugete. La bugetul de stat se varsă majoritatea impozitelor şi o parte din taxe şi contribuţii, precum şi alte venituri specifice. Din bugetul de stat se finanţează activitatea tuturor ministerelor (inclusiv a unei părţi din instituţiile subordonate acestora), dar şi activitatea unor autorităţi publice. De la bugetul de stat se alocă sume pentru aproape toate domeniile de activitate.

Preview document

Bugetul de stat al României - Pagina 1
Bugetul de stat al României - Pagina 2
Bugetul de stat al României - Pagina 3
Bugetul de stat al României - Pagina 4
Bugetul de stat al României - Pagina 5
Bugetul de stat al României - Pagina 6
Bugetul de stat al României - Pagina 7
Bugetul de stat al României - Pagina 8
Bugetul de stat al României - Pagina 9
Bugetul de stat al României - Pagina 10
Bugetul de stat al României - Pagina 11
Bugetul de stat al României - Pagina 12
Bugetul de stat al României - Pagina 13
Bugetul de stat al României - Pagina 14
Bugetul de stat al României - Pagina 15
Bugetul de stat al României - Pagina 16
Bugetul de stat al României - Pagina 17
Bugetul de stat al României - Pagina 18
Bugetul de stat al României - Pagina 19
Bugetul de stat al României - Pagina 20
Bugetul de stat al României - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Bugetul de Stat al Romaniei.doc

Te-ar putea interesa și

Bugetul de stat al României - principalul plan financiar al statului

INTRODUCERE Bugetul de stat constituie componenta centrală a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relaţiilor social-economice...

Analiza Bugetului de Stat al României

CAPITOLUL 1: SISTEMUL BUGETAR - MIJLOC DE CONSTITUIRE ŞI UTILIZARE A FONDURILOR PUBLICE ÎN ROMÂNIA 1.1. Consideraţii noţionale privind bugetul...

Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010

BUGETUL DE STAT AL ROMANIEI-PRINCIPALUL PLAN FINANCIAR LA NIVEL CENTRAL 1.Ce reprezinta notiunea de „buget”? Cuvântul buget desemnează în cadrul...

Analiza nivelului, structurii și dinamicii veniturilor fiscale ale bugetului de stat al României în perioada 2004-2008

1.Reforma şi politica fiscală a României în contextul aderării la UE 2.Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, semnat la 25 aprilie...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat și din bugetele locale din România

1.1 Structura cheltuielilor si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat si din bugetele locale - criterii si componente (conform...

Analiza bugetului de stat al României în perioada 2012-2014

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează, atât din punct de vedere teoretic, cât şi aplicativ, evoluţia şi dinamica bugetului de stat din România,...

Analiza structurii și dinamiicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

CAP I. STRUCTURA CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT – CRITERII SI COMPONENTE I.1 INTRODUCERE Cheltuielile publice au un înţeles atat...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Ai nevoie de altceva?