China

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 8408
Mărime: 2.06MB (arhivat)
Publicat de: Carol Valer Cosma
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. ABSTRACT
  2. I. INTRODUCERE.
  3. II.MODELUL
  4. III.CONTEXTUL ECONOMIEI CHINEZE
  5. IV.REZULTATELE EMPIRICE
  6. V.CONCLUZII
  7. VI.REFERINTE

Extras din proiect

Abstract

China has achieved high economic growth for a prolonged period of time. Academic researchers have tried alternative explanations for this miraculous growth. This study focuses on the effect of exports and foreign direct investments (FDI) on economic performance, using a large panel data set encompassing 28 Chinese provinces over the period 1978–2000.

Adopting Pedroni’s panel unit root test and Arellano and Bond’s dynamic panel data estimating technique, it is found that both exports and FDI have a strong and positive effect on economic growth. The results suggest that two development policies adopted in China are useful for other developing and transitional economies: export promotion and adoption of world technology and business practices.

Rezumat .

China a realizat o crestere economica ridicata pentru o perioada indelungata de timp.Cercetatorii academici au incercat explicatii alternative pentru aceasta crestere miraculoasa .acest studiu se concentreaza asupra efectului si exporturilor si investitiilor straine directe (ISD)asupra performantei economice,utilizand un set mare de date panel cuprinzand 28 de provincii din china in perioada 1978-2000.adoptarea test Pedroni radacina panoul de unitate si Arellano si Bond de date dinamice panel estimare tehnica,se constata ca atat exporturile si investitiile straine directe au un efect puternic si pozitiv asupra cresterii economice.

Rezultatele sugereaza ca cele doua politici ale dezvoltarii adoptate in china sunt utile pentru alte economii in curs de dezvoltare si de tranzitie ;promovarea exportului si adoptarea de tehnologii lumii si practici de afaceri

I.INTRODUCERE

Crestere economica rapida in china in ultima parte sau in ultimul sfert al secolului a atras atentia in toata lumea.

Succesul initial de la sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor 80a fost datorat reformelor agricole(yao,2000).De la sfarsitul anilor 1980 china a intrat intr-o perioada de industrializare rurala de la scala larga(rozelle 1994)si reforma active al sectorului industrial urban.

Schimbul politicii de stat al comertului industrial a jucat un rol important ‘crearea unui mediu extern prielnic pentru o crestere sustinatoare.

Politica de comert a chinei sa schimbat din substituirea importului si increderea in sine inaintea de reformele economice pentru promovare a exportului si deschidere dupa reforme(groves at al.,1994 ;hay et al.,1994 yao and zhang,2001)

Promovarea politicii de export a fost atinsa cu un numar mare de reforme radicale,inclunzand liberalizarea pietei de schimb,incurajarea investitiilor straine directe si a restructurarii industriale pentru a exploata avantajele comparative din comertul international.Exista multe explicatii referitoare la cresterea economica miraculoasa a chinei in ultimile decade.Acest studiu are ca scop sa examineze efectele exportului si al investitiilor straine directe asupra performantei economice utilizand o mare de date de panel set care cuprinde 28 de provincii in china in perioada 1978-2000.

Rezultatele empirice arata ca atat exporturile cat si investitiile straine directe au adus o contributie pozitiva si semnificativa la cresterea economica in regiunile chineze

Rezultatele au doua implicatii imprtante cu privire la politica dezvoltarii pentru economiile tranzitionale si dezvoltatoare.

In primul rand politica chinei trece de la increderea in sine sau substituirea importului la deschiderea exportului de la reformele economice care au jucat un rol critic in succesul sau economic.

In al doilea rand investitiile straine directe este important in dezvoltarea economica nu numai ca face diferenta de investitii in destinatar de economii dar, mai important, deoarece aduce cu ea noi tehnologii şi internaţionale practicile de afaceri în curs de dezvoltare.In literatura de specialitate multe studii au demonstrat ca investitiile straine directe şi schimbul comerţului internaţional contribuie pozitiv la creşterea economică. (Chen et al., 1995; Harrold, 1995; Lardy, 1995;Pomfret, 1997; Pan, 1998, for China; Sengupta and Espana, 1994, for South Korea; Yue, 1999, for Southeast Asia; and Dowling, 1997, for the Asian high performing economies; Greenaway, 1998, for the developing countries in general).

Investitiile straine directe implica o componenta semnificativa a transferurilor tehnologice şi colaterale, cum sa dedus din noua teorie de creştere endogenă (Romer, 1986; Sala-I-Martin,1996).

Orientarea export forteaza producatorii sa raspunda concurentei internationale .In economiile asiatice nou industrializate(NIES) Taiwan, Coreea,Hong Kong şi Singapore Strategia exterioara a fost asociata relativ cu munca libera si piata de capital. (Balassa, 1988).

În urma acestor economii, China a început să exploateze avantajele sale comparative, concentrându-se pe producţie intensivă a forţei de muncă pentru exporturi.

Experienta chinei este in contrast vizibil cu orientarea interna a dezvoltarii in majoritatea tarilor latino americane care au fost marcate de disortiuni considerabile pe piata muncii si a capitalului,datorii,deficit de buget si stagnare economica (Brohman, 1996). Există trei explicaţii teoretice referitoare la efectele exporturilor şi investiţiilor străine directe asupra creşterii economice:teoria organizaţiei industrial, comerţ internaţional teorie şi teoria creşterii economice endogene.

Teoria organizatiei industriale explică efectul direct şi externalitate a exporturilor şi a investiţiilor străine directe asupra creşterii economice.

Acesta investighează rolul de ISD şi a comerţului internaţional în transfer de tehnologie, difuzarea de cunoştinţe şi efectul lor asupra structurii pieţei şi a concurenţei. (Caves, 1974, 1996; Hymer, 1976; Globerman, 1979;Dunning, 1993; Blomstrom and Sjoholm, 1999).

Teoria comerţului internaţional analizează de ce investiţiile străine directe şi comerţul internaţional au loc şi modul în care firmele aleg între exportatori, investiţiile străine directe şi de acordare a licenţelor ca mod de intrare (Brainard, 1993; Ethier and Markusen, 1996;Barbosa et al., 2004; Janick . Teoria creştera endogenă consideră exporturilor şi investitiilor straine directe (ISD) ca o importanta sursa a cresterii capitalului uman a schimbările tehnologice si a imprastierii ideilor peste tari. (Grossman and Helpman,1995; Jensen, 2002).

Empiric multe analize econometrice recente sau bazat pe intelegerea cauzalitatii dintre variabilele dependente si cele independente.De exemplu investitiile straine directe determina GDP sa creasca si vice versa?

Cele mai multe rezultate empirice sprijin argumentul că investiţiile străine directe (sau comerţ) poate promova creşterea producţiei. Utilizarea datelor recensământului industrial în 1985 pentru chinezi industria prelucrătoare, şi Chuang Hsu (2004) arată că investitiile straine directe are cel mai mare impact asupra productivitatii care suporta tehnologii apropiate decat cele mai avansate tehnlogii dintre tarile OECD

Dintre ţările OECD, Choi(2004) arată că venitul pe cap de locuitor tinde să scadă, ca urmare a creşterii fluxurilor de investitii straine directe(ISD) bilaterale.

Wang si celalti(2002) arata ca firmele straine sunt mult mai productive decat firmele interne din marea britanie pentru ca firmele straine utilizeaza capitalul uman si au parte de economii de scala ridicate. Alte lucrări empirice discuta despre motivatiile sau determinanţi ai investitiilor straine directe(ISD).

Preview document

China - Pagina 1
China - Pagina 2
China - Pagina 3
China - Pagina 4
China - Pagina 5
China - Pagina 6
China - Pagina 7
China - Pagina 8
China - Pagina 9
China - Pagina 10
China - Pagina 11
China - Pagina 12
China - Pagina 13
China - Pagina 14
China - Pagina 15
China - Pagina 16
China - Pagina 17
China - Pagina 18
China - Pagina 19
China - Pagina 20
China - Pagina 21
China - Pagina 22
China - Pagina 23
China - Pagina 24
China - Pagina 25
China - Pagina 26

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale

Introducere Astăzi Statele Unite ale Americii și China constituie două cele mai mari economii a lumii. Relațiile bilaterale dintre acestea au un...

Mediul de Afaceri Chinez

1.Date generale Republica Populară Chineză este cel mai întins stat în Asia de Est și cel mai populat stat din lume. Are o suprafaţă de 9.571.300...

China - putere în continuă dezvoltare

INTRODUCERE De secole China a reprezentat o mare civilizaţie care a depăşit restul lumii în arta şi ştiinţă pentru ca în secolul XIX şi XX să fie...

China în Perioada 1900-1914

Introducere China ocupă un loc de seamă în istoria universală. Prin munca sa creatoare şi activă, poporul chinez a adus un aport uriaş la...

China, Brazilia, India - comparație

INTRODUCERE Ţările în dezvoltare reprezintă miracolul secolului XXI . Am ales această temă din dorinţa de a cunoaşte mai multe despre ţările în...

China - diplomație geopolitică, poziție geostrategică

1.Diplomatie intre “vechi si nou” Practica de diplomaţie a fost înregistrată în China antică şi Egipt, Grecia clasică şi în timpul Imperiului...

China și moneda Yuan

Introducere Este adevărat faptul că timp de decenii, Dolarul american a servit ca principală monedă de schimb în lume, dar în prezent îşi imparte...

Ai nevoie de altceva?