Competitivitatea Franței

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 10134
Mărime: 583.22KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Prodan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: O.Folcut
Universitatea Romano-Americana Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale

Extras din proiect

Suprafaţă : 547.030 km²

din care :

- pământ : 545.630 km²

- apă : 1.400 km²

Populaţia (2007 –date provizorii) : 63,5 milioane locuitori ; densitate : 98 loc/km patrat ; populaţia urbană : 76%

Limba oficială : franceza

Capitala : Paris (9,6 milioane locuitori)

Organizare administrativă : Franţa este formată din 22 de regiuni, împărţite în 96 de departamente, la care se adaugă alte teritorii dependente : Guadelupa, Martinica, Guyana Franceză, Réunion, Polinezia Franceză, Noua Caledonie, Wallis, Mayotte, St.Pierre, Miquelon

Oraşe principale : Lyon, Marsilia, Lille, Toulouse, Nice, Bordeaux, Dijon, Nantes

Ziua natională : 14 iulie – aniversarea căderii Bastiliei – 1789

Religie : creştin catolică : 90 % ; persoane de alte religii : musulmani - 5% ; evrei - 1 % ; protestanţi - 1 % ; adepţi ai altor religii -2%.

Forma de guvernământ : Republică

Puterea executivă este exercitată de Preşedinte şi Guvern. Preşedintele Franţei este Nicolas SARKOZY, care a preluat funcţia la 16 mai 2007 pentru un mandat de 5 ani, fiind susţinut în alegerile legislative de UMP (Union pour le Mouvement Populaire). Funcţia de Prim-ministru este deţinută, începând cu data de 18 mai 2007, de François FILLON.

Puterea legislativa este exercitată de : Adunarea Natională (Assemblée Nationale) : Bernard ACCOYER , Preşedinte ; cu o majoritate de dreapta (UMP ), în urma alegerilor legislative din 10 şi 17 iunie 2007.

Senat : Christian PONCELET, Preşedinte.

Alegerile regionale din aprilie 2004 şi cele municipale din aprilie 2008, au adus modificări importante în fizionomia politică franceză, forţele de stânga cucerind preşedintia consiliilor regionale în 20 de regiuni, din cele 22 cât există în Franţa metropolitană.

Alte instituţii importante :

- Consiliul Economic si Social ;

- Consiliul Constituţional ;

- Consiliul de Stat ;

- Curtea de Casatie ;

- Consiliul Superior al Magistraturii ;

- Curtea de Conturi.

Moneda naţională : Euro ( de la 1 ianuarie 2002) ; 1 Euro =6,55957 Franci Francezi

Competitivitatea se referă la capacitatea unei firme, sector de activitate sau ţară de a vinde şi a furniza bunuri sau servicii pe o piaţă dată.

La început economiştii s-au străduit să-şi explice factorii care asigură competitivitatea unei naţiuni, definită prin abilitatea firmelor din cadrul unei economii naţionale de a concura pe piaţa internaţională.

Ricardo - o încercare timpurie de a înţelege cum se concurează naţiunile (teoria asupra avantajului competitiv - fiecare ţară are un avantaj dat de tehnologia de fabricaţie pentru cel puţin o marfă). Rezultă: competitivitatea naţională depinde de tehnologie.

Heckscher and Ohlin (anii 20) - structura comerţului mondial depinde de înzestrarea cu factori de producţie. Rezultă: competitivitatea naţională depinde de disponibilitatea factorilor de producţie.

Marx şi Engels - mediul socio-economic al unei naţiuni este esenţial pentru dezvoltarea competitivităţii sale economice.

În sec. al XX-lea contribuţiile cele mai importante la clarificarea conceptului de competitivitate au aparţinut lui Schumpeter şi Porter.

Schumpeter pune accentul pe spiritul întreprinzătorului, ca motor al dezvoltării.

Robert Solow (cîştigător al premiului Nobel) - rolul fundamental al inovaţiei tehnologice şi al creşterii know-how-ului în economie (a studiat factorii creşterii pentru economia SUA între 1948 şi 1982)

Porter (1990) - abordarea "diamantului" - ilustrează relaţia sistematică dintre factorii competitivităţii (4 arii - condiţiile factorilor, condiţiile cererii, contextul strategiei firmei şi concurenţei, industriile înrudite).

Porter se distanţează clar de de teoriile clasice, prin afirmaţia fermă că prosperitatea naţională „nu derivă din dotarea cu resurse naturale a unei ţări, din cantitatea de forţă de muncă disponibilă, ratele dobânzii sau valoarea monedei naţionale”. Sunt respinse şi explicaţiile prêt-a-porter oferite de noile teorii, precum economiile de scară.

Totodată, Porter (1990) respinge şi politica comercială strategică văzută ca politică industrială selectivă, aşa cum propun apologeţii competitivităţii : ‘măsurile care încearcă să modeleze comerţul sau să relaxeze normele concurenţiale sfârşesc doar prin a submina [competitivitatea].

Toate aceste elemente îşi au rolul explicativ în teoria avantajului comparativ. Ceea ce subliniază Porter este că aceste elemente ale teoriilor anterioare nu oferă o explicaţie satisfăcătoare considerate izolat. Noua sa teorie este, în mare parte, o muncă de sinteză. In plus, este şi o muncă de cercetare empirică.

Preview document

Competitivitatea Franței - Pagina 1
Competitivitatea Franței - Pagina 2
Competitivitatea Franței - Pagina 3
Competitivitatea Franței - Pagina 4
Competitivitatea Franței - Pagina 5
Competitivitatea Franței - Pagina 6
Competitivitatea Franței - Pagina 7
Competitivitatea Franței - Pagina 8
Competitivitatea Franței - Pagina 9
Competitivitatea Franței - Pagina 10
Competitivitatea Franței - Pagina 11
Competitivitatea Franței - Pagina 12
Competitivitatea Franței - Pagina 13
Competitivitatea Franței - Pagina 14
Competitivitatea Franței - Pagina 15
Competitivitatea Franței - Pagina 16
Competitivitatea Franței - Pagina 17
Competitivitatea Franței - Pagina 18
Competitivitatea Franței - Pagina 19
Competitivitatea Franței - Pagina 20
Competitivitatea Franței - Pagina 21
Competitivitatea Franței - Pagina 22
Competitivitatea Franței - Pagina 23
Competitivitatea Franței - Pagina 24
Competitivitatea Franței - Pagina 25
Competitivitatea Franței - Pagina 26
Competitivitatea Franței - Pagina 27
Competitivitatea Franței - Pagina 28
Competitivitatea Franței - Pagina 29
Competitivitatea Franței - Pagina 30
Competitivitatea Franței - Pagina 31
Competitivitatea Franței - Pagina 32
Competitivitatea Franței - Pagina 33
Competitivitatea Franței - Pagina 34
Competitivitatea Franței - Pagina 35
Competitivitatea Franței - Pagina 36
Competitivitatea Franței - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Competitivitatea Frantei
    • ANEXA 1 FRANCE.doc
    • ANEXA 2 FRANCE.doc
    • PROIECT COMPETITIVITATEA FRANTEI.doc

Te-ar putea interesa și

Zona Euro

INTRODUCERE Se ştie foarte clar că moneda euro a fost creată pentru a contrabalansa puterea în creştere a dolarului. Înainte de primul război...

Analiza publicitară a 2 mărci - Skoda - Renault

SKODA - RENAULT Caracterizarea generala a pietei In primele unsprezece luni ale anului s-au vandut 269.685 automobile noi, cu 14,3% mai mult...

Analiză marketing - Franța

CAPITOLUL I SCURTA PREZENTARE A TARII ISTORIE Teritoriul Frantei este populat in antichitate de triburile celtice (galii) si cucerit de Cezar...

Promovarea mărcii Skoda

1. SCURT ISTORIC AL MĂRCILOR a. Definirea conceptului de marcă Una dintre cele mai importante preocupări ale producătorilor este aceea de a...

Raport de țară - Franța

I. Informatii generale Franţa, cea mai mare ţară a Uniunii Europene, se întinde de la Marea Nordului până la Marea Mediterană. Peisajul său este...

Piața Turistică a Franței

Franţa – informaţii generale Suprafaţa: 551.659 de km² (locul 47 pe Glob) Populaţie: 61,4 milioane locuitori PIB-ul în 2007: 2.680 mld. USD...

Primul ministru al Franței vs cancelarul federal al Germaniei

1. Titlul studiului comparativ si justificarea acestuia Cele doua sisteme administrative alese pentru acest studiu comparativ apartin Frantei si...

Schimbarea Imaginii Skoda

O masinÎ reprezintÎ un produs extrem de frumos ce integreaza expertiza multor profesionisti. Pentru a produce o masinÎ e nevoie de un efort...

Ai nevoie de altceva?