Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2021
Mărime: 37.88KB (arhivat)
Publicat de: Anghel Mirea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Trifan

Extras din proiect

I. Prezentarea societății comerciale

Denumirea societății este S. C Heineken România S. A cu sediul fiscal în București, strada Tipografilor, nr 11 – 15. Societatea este o persoană juridică română având forma jurdică de societate pe acțiuni înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Municipiului București cu număr J40/12235/2002, având codul unic de identificare RO 13240781. Obiectul de activitate constă în: fabricarea berii, fabricarea malțului, îmbutelierea berii la sticle, PET, butoaie. Compania este condusă de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), care decide asupra activității acesteia, asigurând strategia economică a socității.

În 1998 s – a înfiinţat cu numele Brau Union S. A., ca subsidiară a celui mai important grup din industria berii din Austria – BBAG. Prin fuziunea dintre Brau Union şi cele trei fabrici de bere (Arbema S. A. Arad, Malbera S. A Constanţa şi S. C Bere Craiova) a luat naştere cel mai mare concern din industria berii din România.

În martie 2007, compania şi-a schimbat numele, trecând de la Brau Union la Heineken România iar această modificare a fost pe deplin naturală, făcând parte din procesul de adoptare a culturii şi valorilor Heineken. Capitalul social subscris și vărsat al companiei în prezent este de 261.662.415 RON.

Piata berii a scăzut, în primele 6 luni ale anului 2009, cu aproximativ 11% în ceea ce privește volumul, conform estimărilor prezentate de Heineken România într-un comunicat. Scăderea pieței românești de bere este rezultatul situației economice la nivel internațional și local, situație care a determinat diminuarea puterii de cumpărare a românilor și a încrederii consumatorilor.

Heineken România este cel mai mare producător de bere de pe piața berii din România, cu o cota de piață de 26%, în ceea ce privește volumul de vânzări (mai, 2009). Producătorul de bere a înregistrat o creştere cu 12% a cifrei de afaceri pentru prima jumătate a anului 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 509 milioane RON (brut) şi 436 milioane RON (net).

Firma deţine în prezent 5 fabrici de bere situate în Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Haţeg şi Târgu Mureș şi are aproximativ 1500 de angajaţi. Portofoliul de mărci este bogat şi complex, oferind 13 mărci de bere şi peste 50 de produse. Firma produce şi distribuie mărcile Heineken (segment super premium), Gösser (segment premium), Schlossgold (bere fără alcool), Silva, Ciuc (segment premium), Golden Brau (segment mainstream), şi Bucegi (segment economic). La acestea se adaugă mărcile regionale - Gambrinus, Harghita, Haţegana şi mărcile importate – Zipfer, Neumarkt și Edelweiss.

Heineken România are o politică bine structurată în ceea ce priveşte mixul de marketing al firmei, care înglobează politicile de marketing (produs, preţ, distribuţie şi publicitate).

Politicile referitoare la produs sunt, ca în oricare firma, acelea legate de obţinerea berii la costuri cât mai mici, cautându-se în cadrul compartimentului de Cercetare-Dezvoltare mijloacele şi tehnologiile corespunzătoare pentru îndeplinirea acestei misiuni, căutarea furnizorilor cu cele mai mici preţuri pentru materiile prime, obţinerea de economii de scară (scăderea costurilor la o creştere sau o menţinere a volumului de produse fabricate), folosirea pe plan general în cadrul personalului a efectului de învaţare etc.

Politicile referitoare la preţ sunt foarte simple în cadrul Heineken România. Pe baza obţinerii de produse la costuri mici, compania îşi permite comercializarea berii pe piaţa româneasca la un nivel scăzut al preţurilor, oferind un excelent raport preţ-calitate.

Politicile referitoare la distribuţie în cadrul societății se întrunesc compartimentele de marketing şi cel logistic pentru a lua deciziile optime privind metodele de distribuţie, canalele şi intermediarii cu care societatea intră în contact. Compania atinge toate canalele de distribuţie şi anume: prin Retail, adică toate reţelele locale; prin Key Account: Metro Cash&Carry, Selgros, Kaufland, Spar, Carrefor, En – Gros, și prin HoReCa: hoteluri, restaurante, cantine. Majoritatea vânzărilor a firmei se desfăşoară prin intermediul distribuitorilor en-gros. Regiunile de distribuţie ale Heineken România sunt: Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Craiova, Cluj, Arad, Ungheni (Târgu Mureș) și Iași.

Referitor la politica de publicitate se poate spune ca Heineken România are un real succes în rândul populaţiei. Aceasta îşi face publicitate mărcilor sale prin aproximativ toate formele de publicitate cunoscute: afişe, presă, cataloage (mai rar), mijloace sonore (televiziune, radio), expoziţii, târguri, conferinţe etc.

Concurenții cei mai importanți al companiei sunt: grupul internațional SabMiller (cu o cotă de piață de 15.2%), InterBrew România, filiala grupului belgian InBev (cu o cotă de piață de 12.6%), United Romanian Breweries Bereprod (URBB), filiala a grupului danez Carlsberg (cu o cotă de piață de 6.9%), ceilalți competitori în rest de 39.3% sunt firme mici.

Piata berii a scăzut, în primele 6 luni ale anului 2009, cu aproximativ 11% în ceea ce privește volumul, conform estimărilor prezentate de Heineken România într-un comunicat. Scăderea pieței românești de bere este rezultatul situației economice la nivel internațional și local, situație care a determinat diminuarea puterii de cumpărare a românilor și a încrederii consumatorilor.

II. Analiza costurilor producției obținute

la fabrica din Târgu Mureș

În cadrul societății sunt constituite următoarele secții și ateliere:

- Secția de malț

- Secția laborator – cercetare

- Secția de fierbere

- Secția fermentare I și captare CO2

- Secția fermentare II

- Secția filtrare și liniștere bere

- Secția de îmbuteliere

- Ateliere de întreținere și reparații (AIR)

- Centrala pentru producerea și distribuirea aerului și a agentului de răcire (CT)

- Punctul de primire și distribuire a agentului termic

- Secția de administrare și de conducere

- Secția de desfacere.

În cursul lunii decembrie 2009 fabrica din Târgu Mureș produce 2 tipuri de bere: Heineken și Ciuc (marcate în continuare H și C) și pentru realizarea acestor produse se utilizează 3 materii prime: drojdie de bere, malț și hamei. Realizarea acestor produse se face prin intermediul secțiilor de fierbere (marcată pe parcurs cu S1) și de fermentare (S2). Firma înregistrează următoarele cheltuieli pe parcursul fabricării a celor 2 produse: H și C.

Preview document

Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 1
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 2
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 3
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 4
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 5
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 6
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 7
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 8
Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken România SA - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate de Gestiune - Studiu de Caz Heineken Romania SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?