Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5369
Mărime: 209.95KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Miron
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Abstract pg 3
  2. 2. Introducere pg 4
  3. 3. Articole stiintifice pg 6
  4. 4. Literatura de specialitate pg 8
  5. 5. Metodologie pg 11
  6. 6. Rezultate pg 13
  7. 7. Concluzii pg 16
  8. 8. Perspective de viitor pg 16
  9. 9. Bibliografie pg 17
  10. 10. Anexe pg 18

Extras din proiect

Abstract

Prin aceasta cercetare de marketing dorim sa aflam daca cumparatorul din mediul on-line a fost afectat intr-un fel de criza economica. Micsorarea drastica a salariilor la nivel mondial, pierderea locurilor de munca, mentinerea preturilor la un nivel ridicat in mod constant pot avea consecinte psihice, sociale dar si practice in comportamentul cumparatorului atat in mediul off-line dar si in mediul on-line. Frecventa cumparaturilor on-line, sumele alocate, factorii de influenta, categoriile de produse cumparate vor fi toate cercetate in lucrarea de fata.

Mai mult de atat, conform unui studiu GFK Romania, “nesiguranta privind modul in care situatia va progresa in Grecia, Italia si Franta, si perspectivele mai slabe de crestere economica in 2012, toate maresc anxietatea consumatorilor europeni.”

Vom incerca sa analizam toate aceste posibile reactii ale cumparatorului din mediul on-line la criza economica, reactii, de altfel, foarte important de cunoscut, daca ne gandim la faptul ca romanii, in mare parte, se informeaza dupa internet inainte de a cumpara produsul, apeland la site-uri ale producatorilor sau furnizorilor pentru categoriile financiare (63%), piese si servicii auto (60%), produse “Do it yourself” (60%) sau telecom si servicii internet (51%), conform GFK Romania.

In urma cercetarii efectuate, cumparatorul din mediul on-line a fost afectat de criza economica mai ales la nivel psihologic: decizia de cumparare este analizata indelung iar reticenta acestora de a cumpara mai multe produse deodata a crescut considerabil. La nivel social, in unele cazuri, au aparut divorturi, decizia de a nu a avea mai mult de un copil sau chiar nici unul pana cand criza economica nu este depasita si, mai rar, au aparut casatorii. Din punct de vedere practic, suma maxima de bani alocata unei cumparaturi on-line a scazut, dar frecventa cumparaturilor in mediul on-line a inregistrat cresteri in timpul crizei economice. O remarca interesanta, exista o tendinta a cumparatorului de a-si achizitiona un bun considerat de o calitate mai scazuta si in consecinta mai ieftin, decat cumpararea unui bun similar cu o calitate ridicata dar mai scump, cu posibilitatea de a-l putea utiliza o perioada mult mai indelungata.

Cuvinte cheie:

Cos de cumparaturi, consumator, pret, on-line, cumparator, criza economica

Introducere

Tema acestei cercetari de marketing este reprezentata de efectele crizei economice asupra cosului de cumparaturi in mediul on-line. Aceste efecte pot fi de ordin psihologic, social si practic.Psihologic, acest lucru se reflecta analiza atenta si prudenta inaintea cumpararii oricarui produs din mediul on-line si greutatea luarii unei decizii finale de cumparare intr-un timp similar cu cel dinaintea crizei economice.Din punct de vedere social, cumparatorul on-line poate fi afectat prin aparitia unor probleme familiale precum divortul, decizia de a nu avea mai mult de un copil din cauza situatiei financiare dificile pe perioada crizei, aparitia frecventa a cerurilor in interiorul familiei din motive economice si instaurarea anxietatii in viata mai multor persoane.Pe perioada crizei, cumparatorul on-line tinde sa gandeasca practic inainte de luarea unei decizi de cumparare, alocand dinainte o suma maxima pe care ar fi dispus sa o cheltuiasca pe un anumit produs, dupa care tinde sa caute cele mai convenabile variante astfel incat banii sa fie cheltuiti cat mai eficient.

Din punct de vedere motivational, am ales aceasta tema deoarece consideram ca efectele crizei economice in comportamentul cumparatorului on-line sunt deosebit de importante daca tinem cont de faptul ca, in zilele noastre, un numar important de persoane consulta inaintea cumpararii produselor on-line cat mai multe site-uri web. Prin cercetarea efectelor crizei, putem determina motivele schimbarii comportamentului de cumparare a produselor on-line si diferentele de comportament ale cumparatorului dinainte si din timpul crizei economice.

Scopul cercetarii consta in aflarea modului in care criza economica i-a afectat, in orice masura, pe cumparatorii de produse din mediul on-line si, implicit, cosul de cumparaturi al acestora. Astfel, vom putea intelege mai bine cum afecteaza un fenomen de scala mondiala, criza economica, activitatile considerate normale sau de rutina, a populatiei afectate. Mai precis, in aceasta cercetare de marketing vom afla cum a fost perturbata activitatea de cheltuire a unei sume da bani pe achizitionarea unor produse din mediul on-line, activitate considerata de multi ca una obisnuita si normala inaintea acestei perioade de criza, ce nu necesita o informare riguroasa in prealabil sau o gandire temeinica asupra deciziei de cumparare.

Obiectivele ce conduc la indeplinirea scopului cercetarii sunt: determinarea produselor cele mai cumparate din mediul on-line pentru a putea afla preferintele cumparatorilor, suma medie de bani cheltuita in mediul virtual de cumparatori la o singura cumparare inainte si in timpul crizei pentru a putea remarca eventualele diferente, felul in care cumparatorii isi aleg produsele ( daca calitatea marfii ramane in continuare un aspect crucial si in timpul crizei economice), factorii care influenteaza decizia cumpararii iar daca acesti factori odata determinati au legatura cu criza economica.

Preview document

Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 1
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 2
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 3
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 4
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 5
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 6
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 7
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 8
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 9
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 10
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 11
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 12
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 13
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 14
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 15
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 16
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 17
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 18
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 19
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 20
Cum afectează criză economică coșul de produse în mediul online - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Cum Afecteaza Criza Economica Cosul de Produse in Mediul Online.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?