Cuprins
- ARGUMENT 4
- CAPITOLUL 1
- DOCUMENTELE SI REGISTRELE CONTABILE OBLIGATORII FOLOSITE DE AGENTUL ECONOMIC IN ACTIVITATEA COMERCIALA
- 1.1 DOCUMENTELE DE EVIDENTA 6
- 1.1.1 Importanta si rolul documentelor de evidenta 6
- 1.1.2 Structura documentelor de evidenta 7
- 1.1.3 Clasificarea documentelor de evidenta 7
- 1.1.4 Intocmirea documentelor de evidenta 10
- 1.1.5 Verificarea documentelor de evidenta 11
- 1.1.6 Pastrarea si arhivarea documentelor de evidenta 12
- 1.2 REGISTRELE CONTABILE OBLIGATORII 14
- 1.2.1 Rolul si importanta registrelor contabile in activitatea firmei 14
- 1.2.2 Tipuri de registre contabile 15
- 1.2.3 Completarea registrelor contabile 15
- 1.2.4 Verificarea registrelor contabile 17
- CAPITOLUL 2
- PREZENTAREA GENERALA A S.C. SORSTE S.R.L. 18
- CAPITOLUL 3
- STUDIU DE CAZ PRIVIND DOCUMENTELE SI REGISTRELE CONTABILE UTILIZATE DE S.C. SORSTE S.R.L.
- 3.1 Studiu de caz privind documente utilizate de S.C. SORSTE S.R.L 20
- 3.2 Studiu de caz privind registrele contabile obligatorii utilizate de
- S.C. SORSTE S.R.L 22
- BIBLIOGRAFIE 24
- ANEXE
Extras din proiect
ARGUMENT
Am ales lucrarea cu tema ,, Documentele si registrele obligatorii in derularea operatiilor privind activitatea comerciala la S.C. SORSTE S.R.L” deoarece consider ca fara o evidenta operativa si contabila riguroasa a operatiilor economico- financiare agentul economic nu isi poate obtine datele informationale de care are nevoie pentru o buna desfasurare a activitatii sale.
Principalii furnizori de date sunt documentele economice. Aceste inscrisuri stau la baza inregistrarilor in evidenta contabila, dobandind astfel calitatea de documente justificative pe baza carora se fac inregistrari in jurnale, fise si alte documente contabile.
Documentele contabile servesc la prelucrarea, contabilizarea si inregistrarea in evidenta contabila a operatiilor consemnate in documente justificative.
Punctul de plecare al reflectarii operatiilor in evidenta economica il formeaza inregistrarile in documentele care alcatuiesc evidenta operativa, documente care consemneaza operatiile care au loc in momentul si la locul producerii lor sub raport imediat.
Lucrarea de fata este structurata pe 3 capitole.
In capitolul 1 am prezentat rolul si importanta documentelor de evidenta economica folosite de un agent economic.
Documentele sunt acte scrise, întocmite pentru operaţiile economice sau financiare la locul şi în momentul efectuării lor, cu scopul de a dovedi existenţa acestor operaţii, precum şi pentru evenimente izvorâte din necesităţi organizatorice şi administrative ale entităţii economice (ex. actele necesare pentru angajarea şi încadrarea personalului, contractele economice etc.).
Am facut o clasificare a documentelor dupa criteriile:
- Dupa natura operatiilor economice;
- Dupa caracterul si functia pe care o indeplinesc;
- Dupa numarul operatiilor economice pe care le cuprind;
- Dupa momentul intocmirii si rolul lor;
- Dupa locul de unde se intocmesc si circula;
- Dupa sfera de aplicare;
- Dupa forma de prezentare;
- Dupa regimul de tiparire si utilizare;
- Dupa modul de intocmire si rolul pe care-l indeplinesc in cadrul sistemului informational- contabil;
Documentele de evidenţă reflectă toate operaţiile legate de existenţa şi mişcarea elementelor patrimoniale (mijloacelor, proceselor şi surselor economice antrenate în desfăşurarea ciclului de exploatare din întreprinderi), relaţiilor de drepturi şi obligaţii generate de aceste operaţii, precum şi rezultatele obţinute din activitatea desfăşurată.
In continuare am prezentat importanta si rolul registrelor contabile obligatorii pentru activitatea unui agent economic, tipurile de registre contabile pentru evidenta cronologica , evidenta sistematica, combinata precum si pentru inventarierea patrimoniului.
Am reliefat modul de completare a registrelor contabile precum si etapele de verificare a registrelor contabile
In capitolul 2 am realizat o prezentare generala a S.C. SORSTE S.R.L. care s-a constituit în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1278/08.10.1996.
Societatea comercială SORSTE S.R.L este persoană juridică română , având forma juridică de societate cu raspundere limitata cu capital integral privat şi a fost înregistrată la Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Dolj sub nr. J16/98/1996, având durată de funcţionare nelimitată, începând cu data înmatriculării.
Sediul societatii comerciale este in România, jud. Dolj, municipiul Craiova, Bulevardul Gheorghe Chitu.
Întreprinderea are un numar de 18 angajaţi si este specializata in executarea imbracamintei de damă, bărbaţi şi copii concretizată în: bluze, fuste, pantaloni, sacouri, jachete, paltoane, confectii sport avand un volum de productie cifrat la 140.000-160.000 confecţii pe lună.
In ultimul capitol am realizat un studiu de caz privind documentele si registrele contabile obligatorii pentru derularea unei afaceri insistand asupra celor mai reprezentative:factura, avizul de insotire a marfii,nota de receptie si constatare de diferente (NRCD), fisa de magazie, bonul de consum, registrul- jurnal, fisa de cont pentru operatii diverse, registrul- inventar.
Pe baza documentelor justificative se realizeaza furnizarea unor informatii corecte si la timp necesare intocmirii documentelor de sinteza si de raportare ce ii permite agentului economic sa ia decizii economice specifice activitatii pe careo desfasoara.
Pentru operatiile economico-financiare care nu au la baza un document justificativ , trebuie intocmite note de contabilitate (inregistrearea amortizarii mijloacelor fixe, repartizarea cheltuielilor si a veniturilor etc.) iar pentru operatiile de acelasi fel si din aceeasi perioada de gestiune se pot intocmi documente centralizatoare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Documentele si Registrele Obligatorii Privind Activitatea Comerciala la SC Sorste SRL.docx