Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 5828
Mărime: 493.86KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Petcu
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI Economia Agroalimentara si a Mediului

Extras din proiect

Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafată, Canada este a doua tară a lumii ca întindere după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii si trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.

Canada este un stat federal constituit, în principal, pe baza a doua entităţi teritoriale majore: New France (bazat pe colonizarea franceză) şi British North America (bazat pe colonizarea anglo-saxonă), la care s-au adăugat ulterior provinciile şi teritoriile aflate in componenţa Canadei de astăzi.

Populată la început în mod exclusiv de populatie aborigenă, Canada a fost fondată sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca formă de organizare statală, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constitutională.

În realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie în mod pasnic, printr-un proces gradual început cu întemeierea Canadei în 1867 si definitivat în 1982, când Canada a obtinut dreptul de a-si modifica propria constitutie.

În prezent, Canada este un stat independent, care functionează ca o democratie parlamentară si monarhie constitutională bine articulată, sef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al cărei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, Michaëlle Jean. Șeful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Stephen Harper.

Canada se autodefineste ca fiind o natiune bilingvă si multiculturală. Engleza si franceza sunt ambele limbi oficiale. La începutul anilor 1970, Canada începe să adopte concepte de diversitate culturală si multiculturalism, concepte pe care multi canadieni le consideră astăzi ca unele dintre principalele caracteristici ale tării.

Tară industrializată si avansată tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorită rezervelor considerabile de combustibili fosili si a generării de energie nucleară si hidroelectrică. Economia diversificată se bazează mult pe abundenta resurselor naturale si a comertului extern, în special cu Statele Unite, cu care Canada are o relatie complexă si de lungă durată, relatie care poate fi descrisă ca cel mai strâns si mai vast parteneriat comercial din istorie.

Armata

Soldaţi canadieni în Afganistan.

Membru fondator al NATO, Canada are 62.000 militari activi si 26.000 în rezervă. Fortele Armate Canadiene sunt alcătuite din forte terestre, navale si aeriene. Echipamentul de bază încorporează 2.400 de tancuri, 34 de nave militare si 140 de avioane de luptă.

Fortele armate canadiene au participat la diferite conflicte armate, inclusiv al doilea război al burilor, primul război mondial, al doilea război mondial, războiul din Coreea, războiul din Golful Persic si recent, invazia Afganistanului. De la prima misiune ONU de mentinere a păcii, propusă de Lester B. Pearson în 1965, armata canadiană a servit în 50 de astfel de operatiuni - mai multe decât oricare altă tară. La sfârsitul celui de-al doilea război mondial, Canada era a patra puterea militară a lumii, cu efective mult în spatele Statelor Unite, Marii Britanii si Uniunii Sovietice.

Canada a participat în diferite capacităti la operatiunile NATO din fosta Iugoslavie, si mentine în continuare personal militar în Kosovo, ca parte a KFOR. Din 2001, Canada are trupe în Afganistan ca parte a interventiei NATO în această tară. Canada participă de asemenea si în Forta ONU de Asistentă pentru Securitate în Kabul. În 2005, armata Canadiană a fost implicată în Misiunea ONU de Stabilizare în Haiti, iar Echipa Canadiană de Asistentă în caz de Dezastru (Disaster Assistance Response Team, DART) a participat la cele două misiuni majore de asistentă: Uraganul Katrina în septembrie 2005 în Statele Unite si cutremurul din Kasmir în octombrie. Aceeasi echipă de interventie rapidă a fost în centrul eforturilor de ajutorare în Asia de sud-est ca urmare a tsunamiului din decembrie 2004.

ECONOMIE

Canada este una dintre cele mai bogate natiuni ale lumii, membră a Oraganizatiei pentru Cooperare Economică si Dezvoltare (OECD) si G8. La fel ca în alte tări dezvoltate, economia canadiană este dominată de sectorul de servicii, în care lucrează trei sferturi din populatie. Totusi, Canada este neobisnuită între tările dezvoltate în ceea ce priveste importanta industriilor primare, printre care cele forestieră si extractivă de titei sunt două dintre cele mai importante ramuri industriale. Partial datorită acestui fapt, Canada este dependentă de comertul exterior, în special cu Statele Unite. Astfel, mentinerea independentei fată de Statele Unite a reprezentat întotdeauna o chestiune politică de cea mai mare importantă. Canada detine o industrie producătoare activă, cu centrul în sudul provinciei Ontario, unde industria de autovehicule este printre cele mai dezvoltate.

Preview document

Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 1
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 2
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 3
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 4
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 5
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 6
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 7
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 8
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 9
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 10
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 11
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 12
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 13
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 14
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 15
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 16
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 17
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 18
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 19
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 20
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 21
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 22
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 23
Geopolitică - raportul nord-sud - Canada - Franța - Republica Moldova - Columbia - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Geopolitica - Raportul Nord-Sud - Canada - Franta - Republica Moldova - Columbia
    • GEOPOLITICA.doc
    • New Microsoft Office PowerPoint Presentation.ppt

Alții au mai descărcat și

Statele Unite ale Americii

Introducere În prezent Statele Unite ale Americii sunt cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, militar,ca influenţă politică...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?