Germania și relațiile cu Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 17503
Mărime: 86.67KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Cap I. Uniunea europeană

Uniunea Europeană este o grupare politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 25 ţări.

Uniunea Europeană este compusă din 5 instituţii principale, plus câteva alte organisme cu funcţii specializate:

• Parlamentul European, care reprezintă cetăţenii Uniunii Europene, şi care este ales prin vot direct de către aceştia

• Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniştri), care reprezintă fiecare stat membru

• Comisia Europeană, care reprezintă interesele generale ale UE

• Curtea de justiţie a Comunităţii europene, care se îngrijeşte de respectarea legilor europene

• Curtea de conturi europeană, care verifică finanţarea activităţilor UE

Istorie

Tentative de unificare a naţiunilor europene au existat încă dinaintea apariţiei statelor naţionale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominată de celţi, iar mai târziu a fost cucerită şi condusă de Imperiul Roman, centrat în Meditarană. Aceste uniuni timpurii au fost create cu forţa. Impreiul Franc al lui Carol cel Mare şi Sfântul Imperiu Roman au unit zone întinse sub o singură administraţie pentru sute ani. Uniunea vamală a lui Napoleon şi mai recentele cuceriri ale Germaniei naziste din anii 1940 au avut doar o existenţă tranzitorie.

Dată fiind diversitatea lingvistică şi culturală a Europei, aceste încercări au implicat de obicei ocupaţia militară a naţiunilor, conducând la instabilitate, altele au durat mii de ani şi au fost însoţite de porogrese economice şi tehnologice, aşa cum s-a întâmplat în timpul aşa-numitei Pax Romana, în cadrul Imperiului Roman. Una dintre primele propuneri pentru o unificare pacifică prin cooperare şi egalitatea statutului de membru a fost făcută de Victor Hugo în 1851. În urma catastrofelor provocate de primul şi al doilea război mondial, necesitatea formării unei (ce a devenit mai tărziu) Uniuni Euroepene a crescut, din cauza determinării de a reconstrui Europa şi de a elimina posbilitatea unui nou război. Acest sentiment a dus în cele din urmă la formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului de către Germania (de vest), Franţa, Italia şi ţările din Benelux. Acest lucru a fost posibil prin semnarea în aprilie 1951 a Tratatului de la Paris, care a intrat în vigoare în iulie 1952.

Prima uniune vamală totală, cunoscută iniţial ca Comunitatea Economică Europeană (informal chiar şi Piaţa Comună), a fost creată prin Tratatul de la Roma în 1957 şi implementată la 1 ianuarie 1958. Aceasta din urmă s-a transformat în Comunitatea Europeană care este în prezent "primul pilon" al Uniunii Europene. UE a evoluat dintr-un organ comercial într-un parteneriat economic şi politic. Definitivarea Uniunii Europene s-a făcut prin ratificarea de către ansamblul ţărilor membre ale Comunităţii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1992. Ca preşedinte al Convenţiei pentru Viitorul Europei, fostul preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing a propus schimbarea numelui Uniunii Europene în Europa Unită, dar acest lucru nu a fost aprobat.

Membri

În prezent există 25 de state membre, dintre care şase membri fondatori din 1952: Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg.

Alte nouă sunt state care au aderat succesiv:

• 1973: Irlanda, Regatul Unit, Danemarca

• 1981: Grecia

• 1986: Spania, Portugalia

• 1995: Finlanda,Suedia,Austria

În final, pe 13 decembrie 2002 s-a decis că la 1 mai 2004 aderă: Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Rep. Cehă, Slovacia .

Alte patru ţări, Bulgaria, România, Croaţia şi Turcia (asociată din 1963 şi în uniune dogmală din 1996), sunt oficial candidate la aderarea la Uniunea Europeană. România şi Bulgaria vor deveni membri cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007, dacă vor îndeplini criteriile de aderare şi dacă Tratatul de Aderare al Republicii Bulgare şi României va fi ratificat de către toate parlamentele naţioale ale statelor membre. Tratatul a fost semnat de reprezentanţii statelor membre UE şi de cei ai României şi Bulgariei la Abaţia Neumünster din Luxemburg la 25 aprilie 2005. Până în noiembrie 2005, 5 state ratificaseră tratatul.

Turcia este un candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană. Ambiţiile europene ale Turciei datează de la Acordurile de la Ankara din 1963. Turcia a început negocieri preliminare la 3 octombrie 2005. Totuşi, analiştii consideră ca această ţară nu va adera mai devreme de 2005, datorită numărului mare de reforme economice şi sociale care trebuie întreprinse. De la acordarea statutului de ţară candidată, Turcia a implementat reforme permanente în privinţa drepturilor omului, a abolit pedeapsa cu moartea, a oferit drepturi culturale minorităţii kurde, şi a avansat în rezolvarea diferendului cipriot. Totuşi, datorită diferenţelor religioase şi culturale în relaţie cu restul Europei, Turcia se loveşte de o opoziţie puternică din partea guvernelor conservatoare şi religioase ale statelor membre, în special Franţa, Germania, Austria, Grecia, Cipru şi Slovenia.

Croaţia este un alt stat candidat la aderare. Aderarea ar putea avea loc până în 2010, deşi procesul de aderare a fost încetinit printre altele de necooperarea Croaţiei cu Tribunal internaţional pentru crime de război de la Haga. La 9 noiembrie 2005, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat Macedoniei, devenind astfel cea de a treia republică care câştigă acest statut.

Trei dintre statele AELS (EFTA), Islanda, Liechtenstein şi Norvegia sunt membre ale Spaţiului Economic European (SEE/EEA), lucru care le permite participarea în cea mai mare parte a aspectelor pieţei unice a EU, fără să adere. Elveţia, cel de-al patrulea stat EFTA, a respins participarea în EEA printr-un referendum, dar a stabilit mai multe tratate bilaterale care au un rol similar.

Pentru a putea adapta instituţiile europene la o uniune cu 25 de state, au fost prevăzute câteva modificări în Tratatul de la Nisa, intrat în vigoare în 2003.

Teritoriul şi populaţia UE au crescut printre altele şi după reunificarea germană din 1990, în timp ce înainte fuseseră diminuate (mai ales suprafaţa) prin retragerea Groenlandei (parte a Danemarcăi) în 1985, după un referendum negativ.

Economia UE

Dacă uniunea este luată ca o entitate de sine stătătoare, Uniunea Europeană are cea mai mare economie din lume cu un produs intern brut în 2004 de 11,723,816 (PPC). Este preconizat ca economia UE să crească în următorul deceniu, prin aderarea unor state noi - în special datorită faptului că noile state sunt de obicei mai sărace ca media europeană, urmând ca rapida creştere a PIB-ului în interiorul uniunii să contribuie la dinamica Europei unite. Totuşi, se estimează că zona Euro va creşte doar cu puţin peste 1 la sută pe an 1, în timp ce alte state bine industrializate, cum sunt Statele Unite vor creşte de trei ori pe atât, cu o medie de 3.2% pe an. 2.

Preview document

Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 1
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 2
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 3
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 4
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 5
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 6
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 7
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 8
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 9
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 10
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 11
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 12
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 13
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 14
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 15
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 16
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 17
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 18
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 19
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 20
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 21
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 22
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 23
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 24
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 25
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 26
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 27
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 28
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 29
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 30
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 31
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 32
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 33
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 34
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 35
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 36
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 37
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 38
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 39
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 40
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 41
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 42
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 43
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 44
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 45
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 46
Germania și relațiile cu Uniunea Europeană - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Germania si Relatiile cu Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Germania

1. Prezentare generală Poziţie geografică Germania este situată în Europa Central-Nordică, fiind învecinată cu Marea Nordică, Danemarca, Marea...

Economie europeană - Germania

1. Mediul demografic/natural: Poziţia geografică: Germania este situată în Europa Central-Nordică, având ca limite: Marea Nordică, Danemarca,...

Economie europeană - Germania

1. Prezentarea generala Suprafata: 357 021 km patrati Populatia: 82.33 mil. Loc. Dens. Medie: 230 loc./km patrat Capitala: Berlin Limba:...

Economie europeană - Germania

Einigkeit und Recht und Freiheit (Unitate şi dreptate şi libertate) Imnul national este “Das Lied der Deutschen” (Cântecul Germanilor) care mai...

Rolul și locul Germaniei în Uniunea Europeană

Germania este o republică parlamentară federală cu un șef de guvern (cancelarul) și un șef de stat (președintele). Țara este formată din 16 state....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Investițiile Străine Directe - Elemente Definitorii

CAPITOLUL 1 INVESTITIILE STRAINE DIRECTE – ELEMENTE DEFINITORII În vederea abordarii riguroase a unei problematici atât de complexe si extinse...

Locul Uniunii Europene în economia mondială

I. INTRODUCERE Caracteristica cea mai pregnanta a economiei mondiale postbelice o constituie intensificarea fara precedent a interdependentei...

Procesul de Extindere al Uniunii Europene

Introducere În 1951 la Paris, Belgia, Republica Federală Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Olanda au creat Comunitatea Europeană a oţelului...

Procesul de Extindere al Uniunii Europene Motivații și Limite

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie a ţărilor europene dedicată creşterii integrării economice şi întărirea cooperării între state....

Politica fiscală și influența ei

1.1. Fundamentarea teoretica a statului modern si aparitia primelor conceptii economice Dupa prabusirea Imperiului Roman, timp de o mie de ani,...

Locul Uniunii Europene în economia mondială

Progresele economiei mondiale dupa 1948 Dupa al doilea razboi mondial au avut loc schimbari de o mare diversitate si complexitate în ansamblul...

Olanda

Introducere Olanda a jucat un rol special în economia Europei. În secolul al XVI-lea navigaţia, pescuitul, comerţul şi băncile erau sectoarele...

Conflictele Regionale din Sud-Estul Europei

1. INTRODUCERE Securitatea naţională rămâne şi în contextul începutului sec. XXI, un atribut esenţial al statului naţional, cu ample conexiuni în...

Ai nevoie de altceva?