Extras din proiect
INTRODUCERE
În această lucrare mi-am propus să prezint cadrul financiar în care o societate de asigurări își desfășoară activitatea. Societățile de asigurări concentreză un volum mare de fonduri pe care caută să le investească pe piața financiară în cel mai rentabil mod. De aceea, pentru a face față concurenței și pentru a-și realiza obiectivele propuse, asiguratorii trebuie să țină seama de interdependența dintre activitatea de subscriere și cea de investiții.
Asigurarea reprezintă un sistem de relaţii economico-sociale, un proces obiectiv necesar al dezvoltării economice şi sociale izvorât din acţiunea legilor economice obiective care constă în crearea în comun, de către persoanele fizice şi juridice ameninţate de anumite riscuri, a unui fond din care se compensează daunele şi se satisfac alte cerinţe economico-financiare probabile, imprevizibile.
În Romania piaţa asigurărilor este o piaţă competitivă cu toate că nu este pe deplin matură.
Concurenţa dintre societăţile de asigurări este în creştere dar nu poate fi vorba de o participare echilibrată pe piaţă datorită concentrării pieţei în jurul unui număr relativ restrâns de societăţi. Sub aspect calitativ, se remarcă tendinţa de diversificare a ofertei, se introduc pe piaţă produse noi, adaptate nevoilor clienţilor.
Cererea potenţială este ridicată datorită numărului mare de proprietăţi existente, a populaţiei numeroase, precum şi datorită nevoilor reale de asigurare la nivelul economiei şi al populaţiei.
Importanţa economico-socială a asigurărilor se manifestă pe mai multe direcţii. Acoperirea pagubelor permite reconstituirea bunurilor distruse şi asigurarea continuităţii procesului de producţie şi contribuie la păstrarea integrităţii avuţiei naţionale. Asigurarea mărfurilor, a mijloacelor de transport, a creditelor prezintă o mare importanţă din punct de vedere economic, financiar şi mai ales valutar. În acest fel se realizează şi o economie de devize prin realizarea de încasări în valută pentru prestarea de servicii în asigurări.
Prin rolul său social, asigurările au scopul să plătească indemnizarea asiguraţilor care sunt victime ale unor evenimente nedorite.
CAPITOLUL 1: PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. ASTRA UNIQA S.A.
Astra Uniqa este una dintre cele mai mari companii de pe piaţa de asigurări din România, cu 220 de unităţi teritoriale în toată ţara, operând peste 60 de tipuri de asigurări generale şi de viaţă.
În prezent, Astra Uniqa este compania de asigurări cu cel mai mare capital social din piaţa autohtonă. Deţine ca principale atuuri modernizarea, flexibilitatea şi apropierea de clienţi. Prin activitatea de reasigurare oferă un nivel înalt de protecţie.
Sediul central: București – Ilfov, Strada Nerva Traian, sectorul 3, tel. 021.318.80.80, email: astra@uniqa.ro.
1.1. ORGANIGRAMA
1.2. PREZENTAREA ACTIVITĂȚII DE BAZĂ
Principala sursă a profitului net înregistrat de Astra Uniqa rămâne activitatea de bază. Reflectând proporția volumului de afaceri derulate pe fiecare dintre cele două segmente de piață, atât operațiunile de asigurări generale, cât și cele de asigurări de viață au generat profit.
Societatea Astra Uniqa S.A. se evidențiază prin:
- experiența îndelungată pe piața românească și pe piața mondială
- puterea financiară a Grupului Astra
- gama largă de servicii de asigurare de calitate superioară, care sunt adaptate nevoilor clienților și acoperă cerințele pieței
- profesionalismul angajaților societății
- programe eficiente de reasigurare, unul din instrumentele cele mai importante de protecție a clienților și afacerilor acestora
- plata promptă a despăgubirilor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Gestionarea Contractelor de Asigurari.doc