Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5711
Mărime: 25.76KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Prodan
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Introducere

Impozitele îndeplinesc un rol important pe plan financiar, economic şi social,

diferit de la o etapă de dezvoltare a economiei la alta.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifestă pe plan financiar în sensul că impozitele constituie mijiocul principal de procurare a resurselor băneşti necesare acoperirii cheltuielilor publice.

Pe plan economic, impozitele au un rol deosebit prin intermediul măsurilor pe care le ia statul de a interveni în activitatea economică cu ajutorul lor. În acest sens impozitele pot fi folosite ca instrument de stimulare sau de frânare a unei anumite activităţi, de creştere sau de reducere a producţiei ori a consumului unui anumit produs.

Pe plan social, impozitele au rolul de instrument de redistribuire a unei părti din produsul intern brut între clase si pături sociale, între persoanele fizice si juridice.

În evoluţia lor, impozitele directe au tinut pasul cu dezvoltarea economiei, deoarece ele se stabilesc fie pe anumite obiecte materiale sau genuri de activităţi, fie pe venit sau avere. Impozitele directe fiind individualizate, reprezintă forma cea mai veche de impunere.

Caracteristic acestor impozite este faptul că, în intenţia legiuitorului, subiectul si suportatorul impozitului sunt una si aceeaşi persoană, cu toate că uneori acestea nu coincid.

Sistemul fiscal în perioada postdecembristă a fost marcat de schimbări majore, induse de mecanismele trecerii la economia de piată şi de necesitatea de armonizare a sistemului fiscal românesc cu abordarea si experienţa fiscală a ţărilor dezvoltate, cu tradiţie de economie de piaţă.

Astfel în ceea ce priveşte impozitele directe, in domeniul impozitului pe profit s-au aplicat cote diferite, iar impozitul pe venitul populaţiei a cunoscut evoluţii semnificative mai ales în impozitarea activiţilor independente precum profesiile liberale, dreptul de autor, cedarea folosinţei bunurilor, etc.

Prin urmare, impozitele directe reprezintă veritabile instrumente cu ajutorul cărora organele de decizie influenţează dezvoltarea economico - socială a ţării.

Plecând de la premisa că o societate comercială există şi funcţionează în scopul de a obţine profit, trebuie găsit acel echilibru care permite firmei să-şi achite obligaţiile către stat si să obţină profit pentru a-şi justifica existenţa.

IMPOZITELE DIRECTE – PREZENTARE GENERALĂ

Conţinutul şi rolul impozitelor

Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din veniturile şi/sau averea persoanelor fizice şi juridice la dispoziţia statului în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Această prelevare se face în mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil şi fără contraprestaţie directă din partea statului.

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înţeles in sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datorează impozit.

Sarcina achitării impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă prevazută de lege.

Rolul impozitelor de stat se manifestă pe plan financiar, economic şi social, cel mai important fiind rolul impozitelor care se manifestă pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Astfel, în ţările dezvoltate, impozitele, taxele şi contribuţiile procură opt, noua zecimi din totalul resurselor financiare publice. În cadrul ţărilor aflate în dezvoltare, ponderea impozitelor şi taxelor în totalul resurselor financiare publice înregistrează diferenţieri importante, variind între cinci şi nouă zecimi.

Caracteristică pentru evoluţia impozitelor şi taxelor în perioada postbelica este tendinţa de creştere continua a acestora ca mărime, atât absolută, cât şi relativă.

Sporirea volumului încasărilor din impozite s-a realizat prin creşterea numărului plătitorilor, extinderea bazei de impunere, precum şi prin majorarea cotelor de impunere.

Această din urmă măsură a vizat, în cea mai mare parte, impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice şi mai puţin veniturile obţinute de societăţile de capital.

Impozitul are funcţie financiară, el constituind parte esenţială a veniturilor statului şi colectivităţilor locale, din care şi rezultă principiul că nici un impozit nu poate fi afectat doar unei anumite cheltuieli publice.

În plan economic, impozitele se pot manifesta ca un instrument de încurajare sau de frânare a unei activităţi economice, de creştere ori de reducere a producţiei sau a consumului unui anumit produs, de impulsionare ori îngrădire a comertului exterior . Altfel spus, impozitele pot fi folosite pentru influenţarea deciziilor economice ale persoanelor fizice şi firmelor.

Pe plan social, rolul impozitelor se concretizează în faptul că prin intermediul lor, statul procedează la redistrubuirea unei parţi importante din produsul intern brut între grupuri sociale şi indivizi, intre persoanele fizice si cele juridice. Astfel, prin intermediul impozitelor, taxelor si contribuţiilor statul preia la buget între patru si cinci zecimi şi chiar mai mult din PIB, în ţările dezvoltate şi între trei şi patru zecimi în ţările în curs de dezvoltare.

Preview document

Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 1
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 2
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 3
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 4
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 5
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 6
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 7
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 8
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 9
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 10
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 11
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 12
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 13
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 14
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 15
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 16
Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Impactul Impozitului la SC Danalex Com 97 SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?