Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5003
Mărime: 80.90KB (arhivat)
Publicat de: Haș C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nui
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. 1. Piața de capital 3
  2. 1.1. Trăsăturile pieței de capital 3
  3. 1.2. Funcțiile pieței de capital 3
  4. 1.3. Beneficiile pieței de capital 4
  5. 1.4. Rolul pieței de capital 4
  6. Studiu de caz: Piața de capital din România vs piața de capital din Bulgaria 5
  7. 2. Piața de capital din România 5
  8. 2.1. Instituțiile pieței de capital și de reglementare și supraveghere 5
  9. 2.1.1. Bursa de Valori București (BVB) 6
  10. 2.1.2. Depozitul Central 6
  11. 2.1.3. Brokeri 8
  12. 2.1.4. Autoritatea de Supraveghere Financiară 8
  13. 2.1.5. Fondul de Compensare a Investitorilor 9
  14. 2.2. Instrumente financiare tranzacționate 9
  15. 2.3. Indici bursieri 9
  16. 2.4. Withholding tax 10
  17. 3. Piața de capital din Bulgaria 10
  18. 3.1. Instituțiile pieței de capital și de reglementare și supraveghere 10
  19. 3.1.1. Banca Națională a Bulgariei 10
  20. 3.1.2. Comisia de Supraveghere Financiară (FSC) 10
  21. 3.1.3. Bursa de Valori Bulgaria - Sofia AD (BSE- Sofia) 10
  22. 3.2. Instrumente financiare tranzacționate 11
  23. 3.3. Indici bursieri 11
  24. 3.4. Withholding tax 11
  25. Concluzii 11
  26. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din proiect

1. Piața de capital

Piața de capital este termenul general folosit pentru a desemna piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente financiare. Această piață include toate entitățile și operațiunile care susțin aceste procese.

Piața de capital din România include piețele de instrumente financiare și instituțiile specifice acestora, operațiunile, precum și organismele de plasament colectiv, stabilind un cadru adecvat de reglementare și supraveghere a investițiilor în instrumente financiare.

Piața de capital cuprinde piața primară și piața secundară. Piața primară reprezintă acel segment al pieței de capital în care sunt puse la dispoziția investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare. Societățile comerciale, guvernul sau instituțiile din sectorul public pot obține finanțare prin vânzare de noi instrumente financiare. Piața secundară reprezintă piața în care se tranzacționează instrumentele financiare deja emise.

Existența pieței de capital este determinată de cererea de capital pentru necesități curente de trezorerie și pentru investiții și, totodată, este condiționată de un proces real de economisire ca fundament al ofertei de capital.

Fluxurile de capital dintre emitenți și investitori sunt puse în evidență de emisiunea și tranzacționarea unor instrumente specifice, de tipul valorilor mobiliare. Ca orice piață, piața de capital poate fi definită formal ca "loc de întâlnire" a vânzătorilor și cumpărătorilor de instrumente financiare.

1.1. Trăsăturile pieței de capital

Principalele trăsături are pieței de capital pot fi sintetizate astfel:

o Piața de capital are un caracter dematerializat (simbolic), în sensul că valorile mobiliare care fac obiectul tranzacțiilor, sunt emise în formă dematerializată și evidențiate prin înscriere electronică în cont. Aceste active financiare consacră deținătorilor drepturi asupra veniturilor generate din valorificarea plasamentelor efectuate (dividende și dobânzi);

o Piața de capital are un caracter liber, neîngrădit, în sensul că asigură confruntarea directă și deschisă a cererii și ofertei de capitaluri care se manifestă în mod real în economie. Menirea bursei este aceea de a pune în valoare jocul liber al forțelor pieței, excluzând orice intervenție extraeconomică, precum și orice tendință provenită din afara sau din interiorul pieței, de manipulare a variabilelor pieței, în speță a prețului;

o Piața de capital este o piață organizată (reglementată) în sensul că tranzacțiile se realizează conform unor principii, norme și reguli cunoscute și respectate de participanți, cu scopul de a asigura condițiile pentru manifestarea concurenței libere. Prin reglementare se urmărește implementarea unui sistem de garantare a caracterului liber și deschis al tranzacțiilor financiare, capabil să asigure două dintre condițiile esențiale ale viabilității pieței de capital: credibilitatea și transparența acesteia. Reglementarea pieței de capital se realizează atât prin cadrul legal stabilit în fiecare țară, cât și prin reglementări bursiere emise de autoritatea de reglementare și supraveghere și alte instituții specifice pieței de capital, expresie a normelor și uzanțelor consacrate în mediul tranzacțiilor financiare.

o Piața de capital este o piață reprezentativă, servind drept etalon pentru evaluarea companiilor care au emis instrumente financiare tranzacționabile, pentru care se poate determina o valoare justă prin raportarea la valoarea de piață.

1.2. Funcțiile pieței de capital

Funcția fundamentală a oricărei piețe de capital o reprezintă finanțarea economiei reale prin operațiuni specifice (oferte publice) precum și asigurarea cadrului optim necesar efectuării de tranzacții bursiere cu valori mobiliare. Transparența tranzacțiilor bursiere, precum și protecția investitorilor sunt de asemenea, principii și valori fundamentale ale oricărei piețe de capital, alături de funcții precum:

1) Formarea unui preț corect: mecanismele de formare a prețului urmăresc riguros respectarea criteriilor necesare pentru ca echilibrul cererii și al ofertei să se realizeze în punctul ce reprezintă prețul corect, acesta fiind preț reprezentativ pentru întreaga piață de referință.

2) Armonizarea prețurilor: piața de capital realizează și difuzarea informațiilor care apoi realizează armonizarea prețurilor pe întreaga economie. Informația bursieră joacă rolul de mediator pe piața națională stabilind prețul de referință, celelalte produse sau servicii armonizându-se cu acesta.

3) Acoperirea riscurilor: prin intermediul mecanismelor specifice de tranzacționare pe o piață de capital, se realizează operațiuni de acoperire a riscului. Participanții la piață sunt motivați diferit, astfel încât unii sunt dispuși să preia un risc mai mare în condițiile unui profit potențial mai mare pe când alții nu sunt dispuși să riște. Transferul riscului de la participanți cu aversiune față de risc la participanți cu dispunere la risc se realizează cu ajutorul operațiunilor de acoperire a riscului (hedging).

4) Barometru economic: evoluția pieței de capital are un caracter de predictibilitate. Astfel, cursul stabilit prin confruntarea cererii cu oferta de active financiare devine un instrument de analiză economică și evaluare. Acesta intră în calcul pentru stabilirea politicilor economice și în același timp, devine un semnal de acțiune pentru agenți economici, guverne sau autorități locale, fiind un realist instrument de prognoză.

5) Feed-back economic: semnalul generat de evoluția pieței de capital devine criteriu de decizie economică, cursul bursier și indicii de bursă fiind considerați semnale pe baza cărora reacționează actorii de pe piață.

1.3. Beneficiile pieței de capital

Principalele beneficii ale piețelor de capital asupra dezvoltării economice sunt:

o eficiența, competitivitatea și solvabilitatea sectorului financiar;

o accesul societăților noi și în formare la finanțarea prin acțiuni și/sau obligațiuni;

o descentralizarea proprietății și a distribuției averii;

o solvabilitatea societăților comerciale.

Aceste beneficii trebuie să țină însă cont și de costurile și dezavantajele pieței de capital: ciclurile economice și impactul asupra obținerii capitalului, încrederea investitorilor, puterea sectorului financiar, etc.

Bibliografie

www.asfromania.ro

www.bnb.bg

www.bse-sofia.bg

www.bvb.ro

www.capital.ro

www.depozitarulcentral.ro

www.depozitarulsibex.ro

www.fluentinfinante.ro

www.fsc.bg

www.minfin.bg

www.wall-street.ro

Preview document

Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 1
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 2
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 3
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 4
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 5
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 6
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 7
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 8
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 9
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 10
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 11
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 12
Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Locul si rolul pietelor de capital in economia de piata.docx

Alții au mai descărcat și

Evoluția pieței de capital în România

Piata de capital Reprezinta o piata specializata unde se întâlnesc si se regleaza în mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen...

Piața de capital - analiza utilității indicilor bursieri

INTRODUCERE Bursa de valori mobiliare reprezintă un domeniu incitant şi fascinant, nu numai pentru actorii pieţei de capital ci şi pentru...

Autofinanțarea - principalul criteriu de autonomie financiară a întreprinderii

AUTOFINANȚAREA - PRINCIPALUL CRITERIU DE AUTONOMIE FINANCIARĂ A ÎNTREPRINDERII I. NOȚIUNI INTRODUCTIVE Nevoile de fonduri ale întreprinderilor...

Piața de Capital în România

1. Aspecte generale privind problematica pieţelor financiare Teritoriu aflat prin excelenţă sub imperiul pragmatismul, domeniul pieţelor...

Riscurile pe piața de capital

Introducere Riscurile asociate investiției pe piața de capital depind de instrumentele financiare tranzacționate de investitori și se pot...

Costurile, prețurile și profitabilitatea

1.Costurile unei întreprinderi În procesul activității sale întreprinderea efectuează cheltuieli materiale și bănești pentru reproducția simplă și...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Importanța Sistemului Bancar în Dezvoltarea Agriculturii

INTRODUCERE Primele dovezi cu privire la o activitate bancară pe teritoriul României au fost descoperite între anii 1786 – 1855 , reprezentate...

Piața de capital

1. Definitia pietei capitalului. Noţiuni introductive Piaţa de capital reprezintă o piaţă specializată unde se intâlnesc şi se reglează în mod...

Mecanismul tranzacțiilor bursiere

1. LOCUL SI ROLUL PIETELOR DE CAPITAL IN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Piata de capital - componenta principala a pietei financiare In orice economie...

Piețe de capital

Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care au un surplus de...

Codul juridic și instituțional al pieței de capital

CAPITOLUL I PIATA DE CAPITAL  CONCEPT SI TRÃSÃTURI 1.1. DEFINIREA, ROLUL SI LOCUL PIETEI DE CAPITAL ÎN ECONOMIE Înfãptuirea procesului de...

Bursa de valori

1.PIATA DE CAPITAL Piata de capital este termenul general folosit pentru a desemna piata in cadrul careia sunt vandute si cumparate instrumente...

Locul și rolul pieței de capital

1. Structura pieţiei financiare Piaţa financiară, mai mult sau mai puţin dezvoltată, exista in orice economie de piata şi reprezintă locul unde se...

Piețe de capital

1. LOCUL SI ROLUL PIETELOR DE CAPITAL IN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Piata de capital - componenta principala a pietei financiare In orice economie...

Ai nevoie de altceva?