Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3966
Mărime: 31.71KB (arhivat)
Publicat de: Toma Gherman
Puncte necesare: 9
Universitatea Babeș-Bolyai Facultatea de Business Master Administrarea Afacerilor

Extras din proiect

SC Cupamarcu Prodcom S.R.L este o firmă înființată în anul 1999, cu sediul social în localitatea Rodna, județul Bistrița -Năsăud. Societatea are ca domeniul principal de activitate “tăierea și rindeluirea lemnului“(cod CAEN 1610), iar în prezent la această firmă activează 65 angajați. Principalele produse care le oferă această societea sunt: cherestea, lemne de foc și elemente de construcții din lemn (popici, pătrați, grinzi, poște, știucătură, corni).

Orice societate comercială este expusă riscurilor. Evoluția acestor riscuri a dus la un management complex, realizat cu ajutorul unei analize amănunțită a activităților firmelor. Scopul general al managementului riscului poate să fie sau optimizarea riscului astfel încât să se maximizeze profitul societății sau diminuarea cheltuielilor cu daunele produse de evenimente nedorite. În funcție de momentul în care se analizează riscurile, scopurile pot să fie pre-eveniment și post-eveniment. Scopurile pre-eveniment sunt urmărite înainte ca riscul să se materializeze, când se urmărește evitarea producerii riscului, iar cele post-eveniment atunci când riscul s-a materializat deja și se urmărește asigurarea continuității afacerii. Un program adecvat de management al riscului oferă de cele mai multe ori o eficiență economică sporită pentru o societate, deoarece managerii conștientizează riscurile la care este expusa firma și le administrează corespunzător, astfel încât acestea să nu se materializeze. Un manager poate avea una din urmatoarele trei atitudini față de risc: asumarea riscului, respingerea riscului sau indiferența față de risc. Când se administrează riscul în funcție de cele trei atitudini, reacțiile managerilor pot fi următoarele: evitarea riscului, atenuarea sau diminuarea efectelor, acceptarea riscului și transferul riscului.

1. Evitarea riscului: are loc atunci când managerii societății sunt de părere că expunerea la risc este mult prea mare și hotărăsc înlocuirea acelui factor care ar putea cauza riscul. Din acest motiv, unele firme recurg la schimbarea unui furnizor, la reconfigurarea unui proces, la evitarea unei acțiuni și așa mai departe. De exemplu, S.C. Cupamarcu Prodcom S.R.L. a încetat parteneriatul cu o firmă din Suceava, care a fost acuzată și cercetată pentru fraudă și evaziune fiscală în exploatarea lemnului. Această decizie s-a dovedit a fi una foarte bună, deoarece multe firme din zonă, care au continuat colaborarea cu acea firmă dubioasă, au fost supuși unor controale amănunțite din partea gărzii financiare și a I.T.R.S.V.-ului, majoritatea finalizându-se cu amenzi foarte mari(de exemplu, S.C. ? S.R.L., o societate din localitatea Șanț, a fost foarte aproape de faliment, fiind nevoită să recurgă la conciedieri, la diminuarea producției și a profitului pentru a putea râmane pe piață). Există însă foarte multe riscuri care nu pot fi evitate, pentru acestea există următoarele reacții ale managerilor.

2. Atenuarea sau diminuarea efectelor: managerii încearcă să desfășoare anumite acțiuni care să reducă probabilitatea de apariție a unui risc. În cazul societății Cupamarcu, pentru a reduce probabilitatea de apariție a riscului de accident a personalului angajat la pădure (existând multe cazuri, cel mai grav fiind o invaliditate), la sfârșitul anului trecut, firma a obținut certificatul de calitate ISO 18001 (sănătate și securitate ocupațională). Odată cu implementarea acestei certificări, s-au îmbunătățit și condițiile de muncă, fiind procurate mult mai multe echipamente de protecție pentru angajați. Acest lucru, va conduce cu siguranță și la o scădere a numărului de accidente a personalului.

3. Acceptarea riscului: constă în acceptarea consecințelor și reprezintă o metodă de răspuns mai ales atunci când riscurile sunt necunoscute managerilor sau atunci când avantajele obținute în caz de nematerializare a riscului ar fi foarte mari.

4. Transferul riscului: presupune contractarea unei polițe de asigurare sau externalizarea unui serviciu. De regulă, această practică atrage alte riscuri, provenite din activitatea de externalizare sau rezultate din contractele de asigurare. Cea mai folosită metodă de transfer al riscului îl reprezintă asigurarea. Asigurarea este conceptul de unire a unei comunităţi de risc prin care membrii comunităţii consimt să contribuie financiar la formarea unui fond de asigurare şi mai apoi la suportarea în comun a pagubelor produse membrilor acestei comunităţi. La S.C. Cupamarcu Prodcom, unul dintre manageri este și broker de asigugări. Acest lucru poate reprezenta un avantaj, deoarece acesta poate cunoaște mult mai bine riscurile la care este expusă firma și poate să încheie polițe de asigurare mai convenabile pentru firmă, față de un agent de asigurare extern.

Preview document

Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 1
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 2
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 3
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 4
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 5
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 6
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 7
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 8
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 9
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 10
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 11
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 12
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 13
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 14
Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscului la Societatea SC Cupamarcu Prodcom SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?