Mediul de Afaceri European - România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3964
Mărime: 61.67KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Ichim
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rujan Ovidiu
Universitatea Dunarea de Jos,Facultatea de Stiinte Economice ,cursul Mediul de afaceri European,Specializarea Afaceri Internationale.Nota primita -10.Proiectul prezinta informatii complexe despre situatia economica a Romaniei.

Extras din proiect

DATE GENERALE

România este o ţară din partea de sud-est a Europei, situată la nord de Peninsula Balcanica şi la ţărmul nord-vestic al Marii Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafaţa Deltei Dunarii şi partea sudică şi centrală a Muntilor Carpati. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.

Puţin timp după revoluţia din decembrie 1989, populaţia României era de peste 23.000.000 de locuitori. Însă începând cu 1991, aceasta scade treptat, ajungând actualmente la circa 21.540.000 de locuitori. Această scădere se datorează liberei circulaţii în statele din afara graniţelor României, dar şi ratei natalităţii destul de scăzute.

Reţeaua urbană este dominată categoric de greutatea specifică a municipiului Bucureşti, care are aproape 2.000.000 de locuitori. Oraşe cu rol de echilibru („capitale regionale”) sunt Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara. Între 1992 şi 2002 populaţia tuturor oraşelor cu peste 100.000 de locuitori a scăzut, cu excepţia celei a municipiului.

Economia României este într-o continuă dezvoltare datorită reformelor economice. Principalele industrii ale României sunt cea textilă şi de încălţăminte, industria metalurgică, de maşini uşoare şi de ansamblare de maşini, minieră, de prelucrare a lemnului, a materialelor de construcţii, chimică, alimentară şi cea de rafinare a petrolului.

NUMELE OFICIAL: ROMÂNIA

Acest nume a fost adoptat in 1862, dupa formarea statului national prin unirea a doua principate românesti, Moldova si Tara Româneasca, in 1859.

ZIUA NATIONALA

1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala in 1990, reprezentând sarbatorirea marii adunari de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România si care simbolizeaza unirea tuturor românilor intr-un singur stat national.

LIMBA OFICIALA

Limba românã este limba materna a aproape 90% din populatia tarii. Reprezentanta estica a familiei de limbi romanice, româna provine direct din latina. Locuitorii apartinand minoritatilor etnice sunt liberi sa isi foloseasca limba materna in scoli, administratie, justitie, media si cultura.

SUPRAFATA: 238.391 kmp (91.843 mile patrate).

EVOLUTIA COMPETITIVITATII

PERFORMANTA ECONOMICA

România este o ţară cu venit mijlociu, având un PNB pe cap de locuitor de 3830 de milioane de dolari. Cu o populaţie de aproximativ 21,63 milioane, este a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est, fiind mare decât 19 din cele 25 de ţări membre actuale ale Uniunii Europene (UE).

Deşi în ultimii cinci ani România a înregistrat o creştere economică remarcabilă,dificultăţile majore persistă. Continuarea reformelor structurale este esenţială pentru consolidarea unei economii de piaţă competitive, capabilă să facă faţă presiunilor integrării în UE.

În plus, sărăcia se menţine, 15,1% din populaţie trăind sub nivelul de subzistenţă. Un procent de 60% din populaţia săracă a României locuieşte în zonele rurale în ciuda potenţialului considerabil al ţării din agricultură, păduri şi pescuit.

Performanta economica

SUB-INDICATORI 2008

Economia interna 43

Comertul international 29

Investitii internationale 21

Rata de angajare 32

Preturi 27

Evoluţia Produsului Intern Bru

Tranziţia României, începută în 1990, a fost mai dificilă decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Aceasta s-a datorat, în parte, faptului că la sfârşitul anilor 1980, economia României era în pragul colapsului, după 40 de ani de planificare centrală strictă care a pus accentul pe independenţă şi s-a concentrat excesiv asupra industriei grele şi asupra proiectelor de infrastructură mari şi nerentabile.

Preview document

Mediul de Afaceri European - România - Pagina 1
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 2
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 3
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 4
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 5
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 6
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 7
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 8
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 9
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 10
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 11
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 12
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 13
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 14
Mediul de Afaceri European - România - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Mediul de Afaceri European - Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Practici Anticoncurențiale și Politica privind Concurența

Introducere Politica de concurenţă este esenţială pentru garantarea funcţionării mecanismelor economiei libere, susţinând existenţa unui mediu...

Munca în spațiul european și principalele sale implicări

INTRODUCERE Economiile moderne se bazează pe cunoaştere mai mult decât pe materii prime. Pentru a face faţă concurenţei reprezentate de noile...

Banca Mondială

1. Rolul Bancii Mondiale Banca Mondiala a luat fiinta în anul 1946, în virtutea acordurilor de la Bretton-Woods. Scopul sau initial a fost...

Mediul de afaceri european Romania-Bulgaria

Introducere Mediul de afaceri reprezintă o realitate care formează obi ectul unor reprezentări specifice pe care firmele și le consti tuie cu...

Legislația Națională Privind Politica de Mediu după Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Introducere Politica de mediu a Uniunii Europene deşi este considerată o politică relativ nouă având aproximativ doar trei decenii de activitate,...

Plan de Comunicare - Studiu de Caz Siveco

I. Prezentarea companiei Siveco Romania 1. Despre Siveco Romania 2. Scurt istoric 3. Misiune si valori 4. Rezultate 1. Despre SIVECO Romania...

Ai nevoie de altceva?