Mediul Economic din Asia-Pacific

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3648
Mărime: 407.00KB (arhivat)
Publicat de: Florian Pavel
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Rotariu

Extras din proiect

INTRODUCERE

Regiunea Asia-Pacific reprezintă un grup de 21 de țari care au ieșire la Oceanul Pacific si reprezinta aproximativ 60% din economia mondială. În ultimele două decenii țarile in curs de dezvoltare din Asia au avut o creștere economică fulminanta. Estul si S-E Asiei sunt sustinute de organizații precum Banca Mondiala(World Bank),Fondul Monetar International (F.M.I) pentru succesul lor in eradicarea saraciei. Deseori aceste țari au fost apreciate ca fiind miracole economice ale planetei. Urmand exemplul acestor țari ,alte țari din Asia încearca să urmeze exemplulpentru dezvoltarea economica.

De curand India a intrat in rândul țarilor cu o dezvoltare economica impresionanta.Chiar si țările din V si centrul Asiei caută modul de a se mula dupa stilul economic al țărilor est asiatice.

Cauza dezvoltarii accentuate din Asia-Pacific se datoreaza crizei economice care a început în al-III-lea trimestru al anului 1997,iar o astfel de crestereeste putin probabil sa se mai întâmple în viitor.Criza din Asia a avut ca urmarerestructurarea la nivel economic si îmbunătațirea luptei împotriva coruptiei si eliminarii birocratiei.

STABILITATEA SI CREȘTEREA ECONOMICĂ ÎN ASIA-PACIFIC

Desi mediul macroeconomic era stabil,creșterea economică accelerata din această regiune s-a accelerat datorită investițiilor străine directe(F.D.I) și a reformelor structurale , fapt ce a creat un nivel de șomaj foarte scazut. O mare parte din economia zonala depinde de investitiile straine directe a căror demarare este încetinită din cauza reformei. Îngreunarea investiților străine sedatorează regiunilor comuniste care vor sa ingreuneze reforma economică si să o păstreze sub statut statal.

Economia din Asia-Pacific sustine peste 3 miliarde de oameni. Ca in toate regiunile de pe Terra puterea economica din Asia si Pacific are o marjă diferită de la stat la stat.Acest lucru se datorează mărimii sale,culturilor existente șidiferitelor regime politice.

Cele mai puternice economii din Asia-Pacific din punct de vederenominal al PIB-ului sunt China,japonia,Australia și Corea de Sud.

China este prima putere de cumparare ,iar din 2008 ocupa primul loc pe plan mondial. P.I.B-ul din Asia-Pacific in anul 2009 a fost de 20 trilioane $ cu un PIB/capita de 5.830$,iar cresterea anuala a PIB-ului/capita este de 7,9%. 0,06 % din populatia Asiei sunt milionari in dolari,iar somajul este relativ scazut de 3,8 puncte procentuale.

Diferentele economice dintre țările din regiune sunt o sursa de tensiune majoră,in timp ce țări precum China,Japonia,India,Corea de Sud,Indonesiaau intrat pe o directie de crestere economica pe termen lung ,tarile invecinate avand nevoie de sprijin financiar.

Datorita fortei de munca foarte ieftine din aceste tari,in special China multe companii internationale investesc anual miliarde de dolari.Acumularea de valuta straina in aceste tari reprezinta un mare pericoreconomic pentru economia mondiala. Țările din regiunea cu cea mai mare rezerva de valuta straina sunt China cu 2.454 miliarde $ , Japonia cu 1019 miliarde$,Republica Coreea cu 286 miliarde$ si Singapore cu 206 miliarde$.

Este de asteptat ca diferentele economice dintre marile puteri si restul țărilor din această zonă se mentin pentru o perioadă îndelungată.Economia Chinei,Japoniei si a Coreei de Sud continua să înflorească in următorii ani. Potrivit Băncii Mondiale China va deveni prima putere mondiala a Terrei intre anii 2020 si 2030.

Acordul de comert Asia-Pacific (APTA) cunoscut si ca acordul de la Bangkok este singurul acord prin care țări ca și China,India si Coreea raționalizează din punct de vedere economic.

Chiar daca partea estica nu este bogată in resurse precum partea vestică a Asiei , partea estica este puternic industrializată și reprezentata de sectorul de fabricatie,in particular China,Japonia,Taiwan si Coreea.Acest sector variaza in fabricarea de produse ieftine cu valoare scăzută cum ar fi jucăriile si imbrăcămintea pănă la produse high-tech de calitate superioară. Această zonă aprovizionează globul cu 60% din productia totala de imbracaminte. Regiunea are unele dintre cele mai puternice centre financiare din lume cum ar fi Hong-Kong,Shangai,Singapore,Sydney ,centre care au beneficiat de boom-ul economic.

Preview document

Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 1
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 2
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 3
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 4
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 5
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 6
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 7
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 8
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 9
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 10
Mediul Economic din Asia-Pacific - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Mediul Economic din Asia-Pacific.docx

Te-ar putea interesa și

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Procesul de integrare economică în Asia - realizări și perspective

Introducere În condițiile contemporane, un stat nu se poate dezvolta eficient fără o interacțiune activă cu ceilalți participanți ai economiei la...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Studiu privind Strategiile de Securitate ale Principalelor State Moderne la Începutul Secolului XXI

INTRODUCERE Existenţa modernă a naţiunilor şi a statelor presupune un permanent avans al cunoaşterii, capacitatea de a analiza şi prognoza, spirit...

Politicile Comerciale ale UE

Politica comerciala reprezinta totalitatea reglementarilor adoptate de catre stat (cu caracter juridic, administrativ, fiscal, bugetar, financiar,...

Piața Mondială a Turismului și Poziționarea României

Turismul, este astăzi cea mai dezvoltată industrie în economia europeană, cu cea mai mare rată de creştere (între 2-4,5% pe an în ceea ce priveşte...

Analiza Turismului în Regiunea Asia și Pacific

1. Prezentarea resurselor turistice ale regiunii Asia-Pacific Regiunea Asia-Pacific acoperă o zonă geografică largă, cu peisaje, climate,...

Cooperarea economică în zona Pacificului

INTRODUCERE Motivatia si importanta alegerii acestei teme, referitoare la “Cooperarea economicã din Zona Asia-Pacific”, sunt acelea cã vrem sã...

Ai nevoie de altceva?