Necesitatea unui Plan de Afaceri

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 8180
Mărime: 89.42KB (arhivat)
Publicat de: Codrin Bucur
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Popescu

Extras din proiect

CAPITOLUL I

FUNDAMENTE TEORETICE ALE PLANULUI DE AFACERI

1.1. Necesitatea Planului De Afaceri

Instrumentul cu ajutorul caruia managerul prestabileste in final rezultatele actiunii demarate (ale afacerii) se numeste plan de afaceri.

Planul de afaceri este documentul construit pentru a determina drumul de parcurs al unei intreprinderi intr-o anumita perioada de timp. El stabileste misiunea, obiectivele, strategia si planurile de actiune pentru derularea unei activitati specifice pe parcursul unei perioade viitoare determinate.

Acesta este un document in care se fac cunoscute resursele existente si perspectivele de dezvoltare ale unitatii (conceperea a noi proiecte, investitii, etc.)

Utilitatea planului de afaceri este atat interna (ca instrument de lucru al managerilor) cat si externa (pentru obtinerea unei finantari, sau pentru a realiza un parteneriat strategic cu o alta firma).

Planul de afaceri este rezultatul unei activitati utile de-a lungul procesului de concepere si dezvoltare a proceselor noi si inventive.In mod egal, el joaca un rol important in aplicarea unei operatiuni de restructurare a intreprinderilor. In cele din urma devine obligatoriu cu ocazia investigarii partenerilor financiari.

Planul de afaceri este un dosar in care se concentreaza studiul analitic si exhaustiv al tuturor aspectelor unui proiect sau al unei intreprinderi. El contine un plan amanuntit de actiune, precum si o evaluare a rentabilitatii de perspectiva a proiectului propus.

Planul de afaceri este un instrument necesar : intreprinzatorilor care creaza o societate sau cauta parteneri pentru intreprinderile lor; gestionarilor de proiecte; managerilor care propun activitati noi, altor persoane decat cele care sunt deja responsabile in cadrul unor intreprinderi deja existente.

Pentru unitatile deja existente, plaunul de afaceri apare ca o solutie optima pentru luarea deciziilor de carte manager, in ceea ce priveste mentinerea nivelului activitatii unitatii in termeni cel putin mai buni decat inainte, daca nu asemanatori.

Diagnosticarea activitatii tehnico-productive si economico-financiare se poate face prin masurarea performantelor activitatilor si pe ansamblul interpriderii pentru a gasi solutii ca aceasta sa devina competitiva. Se urmareste asanarea activitatilor nerentabile, cunoasterea sanselor intreprinderii de a deveni competitiva pe piata, de a-si relansa si stabiliza activitatea economica sau de a intra in faliment.

Informatiile necesare in vederea masurarii performantei economice prezente si previzibile se obtin din contabilitatea analitica din bilantul contabil si anexele acestuia, din analiza realizarii prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli, din investigarea si evaluarea starii tehnice a interprinderii si a desfasurarii proceselor tehnologice, din studii de marketing, din analiza bonitatii si a previziunilor financiare, etc.

1.2.Continutul Planului De Afaceri

Planul de afaceri este un studiu complex care se elaboreaza in vederea inceperii unei afaceri noi, in cazul in care interprinderea solicita credite pentru investitii si restructurare, pentru constituirea unei societati mixte, in caz de fuziune, divizare, etc. Planul de afaceri permite investitorilor de capital, bancilor, altor agenti economici sa cunoasca starea actuala si perspectivele intreprinderii in competitie cu alti parteneri. Planul de afaceri trebuie sa dea raspunsuri la cateva intrebari fundamentale:Cine sunteti? Ce faceti? De unde veniti? Unde vreti sa ajungeti?.

Planul de afaceri trebuie sa fie realist, fiabil, credibil, ambitios si sa cuprinda indicatori tehnici si economico-financiari care sa poata fi realizati pe termen si lung. Din stabilirea clara a obiectivelor strategice si din fundamentarea indicatorilor trebuie sa se contureze solutii si masuri concrete care permit realizarea scopurilor propuse.

Planul de afaceri se fundamenteaza pe o conceptie strategica, care sa asigure intreprinderii (firmei) cresterea puterii competitionale si maximizarea profitului.

La elaborarea acestei lucrari trebuie angrenata intreaga echipa de conducere.

Planul de afaceri trebuie sa cuprinda un rezumat care sa prezinte elementele esentiale ce rezulta din analiza si proiectare si o scurta caracterizare a produselor care constituie obiectul proiectului. Aceasta caracterizare se refera la perspectiva relansarii firmei ca urmare a mediului economic favorabil si a realizarii unor performante ridicate in comparatie cu alti agenti ecnomici.

Calitatea planului de afaceri depinde de calitatea conceptiei si de efortul depus pentru reusita lui.

Planul de afaceri cuprinde doua parti:

- diagnosticul economic

- evaluarea activitatii viitoare.

1. Pentru realizarea unui bun diagnostic economico-financiar, se dezvolta urmatoarele aspecte, concretizate in capitole si subcapitole distincte :

~ Scurt istoric al intreprinderii (firmei)

~ Prezentarea generala a intreprinderii (date de identificare, capitalul socila, scopul)

~ Organizarea structurala (structura organizatorica, structura de productie), masuri de perfectionare (creare de noi echipamente si sectoare, divizare, fuziune, restructurarea productiei)

~ Diagnosticul potentialului tehnico-productiv (capacitati de productie si grad de utilizare, resurse de productie, productiile si caracterizarea produselor, caracterizarea starii tehnice, a tehnologiilor si propuneri, condumuri specifice de resurse, cooperarea cu alte firme, etc), noile produse propuse si principalele avantaje.

~ Diagnosticul activitatilor economice (nivelul, structura si evolutia cheltuielilor de productie si a productivitatii factorilor, evolutia si structura costurilor unitare)

~ Diagnosticul activitatii de marketing (evolutia si structira productiei-marfa, evolutia preturilor si a rentabilitatii pe produse, raporturile intreprinse cu piata de desfacere si de aprovizionare)

~ Diagnosticul financiar cuprinde :

- analiza evolutiei veniturilor, cheltuielilor si rezultatelor financiare a ultimilor trei ani

- evolutia si structura patrimoniului net

- structura activelor totale

- evolutia capitalului permanent si a gradului de asigurare cu disponibilitati banesti, situatia blocajului financiar

- situatia creditelor si a dobanzilor

- indicatorii financiari

~ Concluzii generale ale diagnosticului : puncte slabe, puncte forte

Preview document

Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 1
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 2
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 3
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 4
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 5
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 6
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 7
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 8
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 9
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 10
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 11
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 12
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 13
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 14
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 15
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 16
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 17
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 18
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 19
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 20
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 21
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 22
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 23
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 24
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 25
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 26
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 27
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 28
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 29
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 30
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 31
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 32
Necesitatea unui Plan de Afaceri - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Necesitatea unui Plan de Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri- firma Interagro

Capitolul 1- Fundamentele teoretice ale planului de afaceri Planul de afaceri este o lucrare complexa care se întocmeste atunci când apare o...

Întreprinderea - un mediu competitiv - SC Alice SRL

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1. SCURT ISTORIC S.C. “ALICE”S.R.L. a fost infiintata pe data de 05. 07. 2006, ca urmare a...

Imbunatațirea Mediului Economic pentru imm-uri în Urma Aderării României la Uniunea Europeana

1. Introducere 1.1. Integrarea economică europeană Integrarea economică europeană a debutat în perioada postbelică, cuprinzând ţări de pe întreg...

Logistica întreprinderilor agroalimentare

CONŢINUTUL ŞI COMPONENTELE LOGISTICIIComponentă importantă a activităţii economice, distribuţia mărfurilor a dobândit relativ recent statutul de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Politica Agricolă Comună 1

Constructia europeana  evolutie Comunitatile europene Actul de constituire Tarile membre (fondatoare) UE Comunitatea Europeana a carbunelui si...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri la SC Vinex SA Pitești

INTRODUCERE Planificarea, transpunerea in practica si adaptarea la schimbarile survenite in mediul ambient al firmei raman unele dintre cele mai...

Plan de afacere - Grădinița Particulară SC Vuk SRL

I. Introducere Scurtă descriere a modelului de afacere Creşterea eficienţei personalului din România înseamnă timp investit de către angajatul...

Elaborarea planului de afaceri al SC Brutaria Bio SRL

Introducere Dezvoltarea societății contemporane se caracterizează printr-o evoluție extrem de dinamică, schimbările explozive ce au avut loc în...

Analiza surselor de finanțare a investițiilor în economia de piață

INTRODUCERE Transformarile economice din anii '90 au dat nastere unei dezvoltari foarte rapide a antreprenoriatului în cadrul societatii, care a...

Plan de afaceri pentru dezvoltarea unei societăți comerciale SC Atic SRL

CAPITOLUL I FUNDAMENTAREA TEORETICĂ A UNUI PLAN DE AFACERI 1.1 INTRODUCERE În actuala situaţie economică din ţara noastră, marcat de instalarea...

Plan de afaceri pentru obținerea unui credit

INTRODUCERE Planificarea, transpunerea în practica si adaptarea la schimbarile survenite în mediul ambient al firmei ramân unele dintre cele mai...

Planul de Afaceri - Instrument Eficient de Management

Introducere Prevederea, anticiparea viitorului, a preocupat omenirea din cele mai vechi timpuri; un cunoscut proverb arab spune: “Există trei...

Plan de afaceri - agenție de turism

Capitolul 1 Agenţia de turism – tipologie şi rol în dezvoltarea turismului Etimologic, cuvântul ,,turism” provine din termenul englez ,,tour”...

Ai nevoie de altceva?