Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4589
Mărime: 284.65KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Ștefan
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. - Statele membre din zona euro
  2. - Convergenţa şi Uniunea Economică şi Monetară
  3. - Criteriile de convergenţă
  4. - Sinteza pe tări:
  5. - Principalele avantaje ale adoptării monedei EURO :
  6. - Principalele dezavantaje ale adoptării mondei EURO
  7. - Concluzii
  8. - Bibliografie

Extras din proiect

Noile ţări membre ale Uniunii Europene – perspective de adoptare a monedei unice

Introducere

Uniunea Europeană este un parteneriat economic şi politic unic în lume, care reuneşte 27 de ţări europene şi acoperă aproape tot continentul.

Statele membre din zona euro

Zona euro se referă la cele 17 țări din Uniunea Europeană care au adoptat euro ca monedă unică. Euro a debutat ca monedă unică a 11 state membre. Au avut deja loc șase valuri de extindere a zonei euro prin aderarea Greciei în 2001, a Sloveniei în 2007, a Ciprului și Maltei în 2008, a Slovaciei în 2009 și a Estoniei în 2011. Noi valuri de extindere a zonei euro sunt așteptate în anii următori.

Țările UE se îndreaptă către adoptarea euro în conformitate cu o procedură bine stabilită, care cuprinde mai multe etape.

Prima etapă se încheie atunci când statul membru aderă la mecanismul cursului de schimb ERM II. (European Exchange Rate Mechanism)

Unele state care nu fac parte din zona euro sunt deja membre ale Mecanismului cursului de schimb valutar (ERM II). Acesta este un sistem menit să contribuie la evitarea fluctuaţiilor excesive ale ratelor de schimb dintre monedele participante şi moneda euro, care ar putea perturba stabilitatea economică a pieţei unice. Participarea la acest mecanism este voluntară, ea reprezintă însă unul din criteriile de convergenţă – ţările candidate la zona euro trebuie să participe la ERM II, fără tensiuni majore, cu cel puţin 2 ani înainte de a îndeplini criteriile necesare pentru adoptarea monedei unice.

Adoptarea monedei euro, începe numai după ce țara respectivă a îndeplinit în totalitate așa-numitele criterii de convergență pe termen lung.

17 state membre ale Uniunii Europene folosesc euro ca monedă oficială:

- Belgia

- Germania

- Estonia

- Irlanda

- Grecia

- Spania

- Franţa

- Italia

- Cipru

- Luxemburg

- Malta

- Ţările de Jos

- Austria

- Portugalia

- Slovenia

- Slovacia

- Finlanda

State care nu participă la zona euro:

Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Suedia şi Regatul Unit sunt state membre ale UE , care nu folosesc în prezent moneda unică europeană.

Trei țări din Uniunea Europeană nu au fost de acord cu introducerea acestei monede, și anume Danemarca, Regatul Unit și Suedia .

Convergenţa şi Uniunea Economică şi Monetară

Introducerea fără sincope a monedei euro a fost posibilă datorită convergenţei unor caracteristici economice fundamentale ale ţărilor vizate către cele mai bune valori de referinţă. Procesul de convergenţă economică facilitează obiectivul politicii monetare, care este menţinerea unui nivel stabil al preţurilor în zona euro, contribuind astfel la realizarea unei creşteri neinflaţioniste. Privind în perspectivă, statele membre UE care vor adopta euro în viitor, trebuie să asigure convergenţa propriilor economii cu economia zonei euro.

Criteriile de convergenţă

În vederea asigurării unei convergenţe sustenabile, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (Tratatul de la Lisabona – TFUE) stabileşte criteriile care trebuie respectate de fiecare stat membru al UE înainte de participarea la cea de-a treia etapă a Uniunii Economice şi Monetare (UEM).

Statul membru nu trebuie să facă obiectul unei decizii a Consiliului privind existenţa unui deficit bugetar excesiv;

Înainte de a putea adopta euro ca monedă unică, un stat membru trebuie să îndeplinească un anumit număr de condiţii economice şi financiare, denumite şi „criterii de convergenţă”. Aceste condiţii sunt cu privire la :

1. Evoluţia preţurilor ;

2. Evoluţii fiscale ;

3. Evoluţia cursului de schimb ;

4. Evoluţia ratelor dobânzilor pe termen lung ;

Trebuie să existe o stabilitate durabilă a preţurilor şi o rată medie a inflaţiei care, în anul anterior examinării, nu poate depăşi cu mai mult de 1,5% rata inflaţiei a cel mult trei state membre care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor;

Rata nominală a dobânzii pe termen lung nu trebuie să o depăşească cu mai mult de 2% pe aceea a cel mult trei state membre care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor;

Marjele normale de fluctuaţie prevăzute de mecanismul cursului de schimb trebuie respectate, fără ca acesta din urmă să cunoască tensiuni grave , cel puţin pe parcursul ultimilor doi ani dinaintea examinării.

Criteriile de convergenţă au drept scop asigurarea unor evoluţii economice echilibrate în cadrul UEM, care să nu provoace tensiuni între statele membre ale UE. De asemenea, trebuie reamintit faptul că este necesară continuarea respectării criteriilor referitoare la deficitul public şi datoria publică şi după începerea celei de-a treia etape a UEM .

Pentru ca Uniunea economică și monetară să poată asigura un cadru propice creării de locuri de muncă și creșterii economice, evitând perturbările, era necesar ca economiile statelor membre să atingă un grad ridicat de convergență înainte de introducerea monedei unice. În consecință, Tratatul privind Uniunea Europeană a stabilit „criteriile de convergență de la Maastricht”, pe care țările UE trebuiau să le îndeplinească pentru a putea adopta euro.

Aceste criterii figurează în urmatorul tabel . În plus, țările UE trebuiau să realizeze o convergență a legilor și normelor naționale care reglementează activitatea băncilor lor centrale și aspectele monetare.

Criterii de convergenta de la Maastricht

Criteriile de convergență de la Maastricht aveau ca scop să garanteze că economia unei țări UE era suficient de pregătită pentru adoptarea monedei unice. Aceste criterii ofereau o bază de referință comună pentru stabilitatea, soliditatea și sustenabilitatea finanțelor publice din țările din zona euro, reflectând convergența politicilor economice și capacitatea de a face față șocurilor economice.

Noile țările membre ale UE, analizate in ceea ce priveste adoptarea monedei euro sunt : Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia si România .

Preview document

Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 1
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 2
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 3
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 4
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 5
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 6
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 7
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 8
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 9
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 10
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 11
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 12
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 13
Noile Țări Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Noile Tari Membre ale Uniunii Europene - Perspective de Adoptare a Monedei Unice.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Procesul de Extindere al Uniunii Europene și Consecințele Sale Economice la Nivel Inter și intra-regional

1.Rezumat Uniunea Europeană este rezultatul unui proces de cooperare şi integrare care a început în 1951 între şase state europene: Belgia,...

Aderarea la Moneda Unică Europeană

INTRODUCERE Unii oameni văd Uniunea Europeană ca fiind esenţială, în eforturile depuse de către aceasta în ultimii 50 de ani, în a păstra pacea...

Sistemul bancar european în condițiile monedei unice - perspectivele pieței bancare unice europene

Cap. 1 Sistemul bancar european – cadrul general Sistemul bancar european , inspirat din legea bancara franceza din 1984, asigura promovarea...

Uniunea Economică și Monetară

INTRODUCERE Euro este moneda nou creata a Uniunii Europene si a devenit moneda oficiala la 1 ianuarie 1999. Aceste tari : Austria, Belgia, Cipru,...

Analiza conditionalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membrie ale UE

INTRODUCERE Noile membre ale Uniunii Europene trebuie sa isi adapteze mixul de politici pentru a indeplini conditiile de preadeare la moneda unica...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

1. Ţintirea inflaţie: cadrul conceptual Ţintirea inflaţie constituie cuantificarea unei ţinte în termenii ratei inflaţiei . Aceasta reprezintă o...

Transformări în Sistemul Financiar Bancar Românesc și în Politica Monetară în Contextual Integrării Europene

Transformări în sistemul financiar bancar românesc şi în politica monetară în contextual integrării europene 1. Introducere Amplul proces de...

Perspective de Extindere a Uniunii Europene

I. Introducere Proiectul de fata, trateaza tema respectiva numita “Perspective de extindere a Uniunii Europene”. Aderarea la Uniunea Europeana...

Ai nevoie de altceva?