Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5057
Mărime: 29.93KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1.1. Prezentarea S.C. ELECTRICAST S.A.

ELECTRICAST a fost infiintata in 1948 ca producator de echipament de comutatie de joasa tensiune. Cu o gama de produse dezvoltate de propriul departament de cercetare-proiectare sau produse sub licenta Stotz Kontact [Germania] si SACE [Italia], devine leader de piata in anii ’60. In 1992 este cel mai important producator local de articole electrocasnice si de instalatii. Complet privatizata in anul 1997, ELECTRICAST isi dezvolta capacitatile si tehnologiile de productie fiind un producator de referinta pe harta industriala a Europei de Est. Ca rezultat al preocuparii constante pentru calitate si tehnologie, ELECTRICAST a pus bazele unor colaborari robuste cu grupuri industriale multinationale

Societatea ELECTRICAST SA are sediul in Bucuresti, sector 2, Str. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Nr. Inreg. Reg. Com. J40/309/1991, cod fiscal 51.

Obiectul de activitate al societatii consta in cercetarea, proiectarea si producerea de artiocole de materiale plastice, masini si aparate electrocasnice, aparate neelectrice, aparataj electric de joasa tensiune, echipament de iluminat, echipamente si componente electrice, mecanice si electromecanice si piese pentru acestea; activitati de comert, reparatii, cercetare si testare

2.1. Perfecţionarea activităţi de recrutare şi selecţie a personalului

Recrutarea resurselor umane este o activitate necesară în cadrul S.C. ELECTRICAST S.A. dat fiind fluctuaţia personalului şi necesităţii acoperirii posturilor noi create sau rămase vacante dintr-o serie de motive. Recrutarea reprezintă metoda principală prin care se asigură cererea de personal determinată în urma planificării resurselor umane.

Punctul de plecare îl reprezintă fişa postului construită în urma activităţii de Analiză şi Proiectare a posturilor. Se extrag din fişa postului acele specificaţii ale postului care trebuie îndeplinite de viitorul ocupant şi se trece apoi la activitatea de recrutare propriu-zisă.

Recrutarea personalului în cadrul S.C. ELECTRICAST S.A. se realizează din două tipuri de surse:

- surse interne;

- surse externe.

1. Recrutarea din surse interne

Recrutarea din surse interne se realizează prin două modalităţi principale:

a. Prin promovări din rândul personalului - se face o evaluare a personalului existent şi se aleg acei salariaţi care au o pregătire ce corespunde cerinţelor de calificare ale postului ce urmează a fi acoperit şi care au un potenţial bun, se dă un concurs şi se selectează cel mai potrivit candidat.

Ex: şefa departamentului financiar este o fostă muncitoare ce a absolvit o facultate cu profil economic, s-a dovedit capabilă şi a fost avansată.

b. Prin rotaţie de posturi - se realizează în special pentru acele operaţii care nu necesită un efort foarte mare şi actualii ocupanţi nu mai pot face faţă cerinţelor. În acest scop se pregătesc alţi salariaţi din cadrul firmei pentru a putea prelua sarcinile postului respectiv.

2. Recrutarea din surse externe

Recrutarea din surse externe se face atât prin metoda informală cât şi prin cea formală, folosind mai multe tipuri de medii de recrutare.

a. Recrutarea informală: este cea mai folosită dintre sursele externe şi presupune apelarea la reţeaua de cunoştinţe a actualilor salariaţi. Deşi nu este una dintre cele mai recomandate modalităţi de recrutare dat fiind faptul că poate genera o serie de discriminări şi nu este nici foarte ştiinţifică, se apelează la ea deoarece firmei îi este foarte greu să atragă candidaţii potriviţi de pe piaţa muncii.

b. Recrutarea formală: presupune atragerea de candidaţi direct de pe piaţa muncii. Aceasta se realizează din mai multe medii, după cum urmează:

b.1. recrutarea de absolvenţi din cadrul facultăţilor de profil. Se realizează la Institutul Politehnic Bucureşti.

b.2. recrutarea pe bază de anunţ publicitar în mas-media. Această modalitate nu a avut succesul scontat deoarece la selecţie s-au prezentat candidaţi în foarte mare parte nepotriviţi, fără calificarea necesară sau fără intenţia de a desfăşura o activitate serioasă în firmă.

Recrutarea se mai poate aprecia prin analiza cheltuielilor de recrutare. În cadrul S.C. ELECTRICAST S.A. cheltuielile ce se afectează activităţii de recrutare sunt reduse, aceasta datorându-se în special surselor de recrutare practicate. Ca urmare nici rezultatele nu sunt foarte bune.

Preview document

Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 1
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 2
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 3
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 4
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 5
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 6
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 7
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 8
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 9
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 10
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 11
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 12
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 13
Perfecționarea managementului resurselor umane la SC Electricast SA - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Perfectionarea Managementului Resurselor Umane la SC Electricast SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?