Extras din proiect
1.FACTORII MEDIULUI EXTERN
Pentru a asigura premisele unei afaceri de success trebuie sa tinem cont de factorii din mediul extern si anume:
Factori economici:-piata interna si internationala,puterea de cumparare,potentialul financiar al economiei-ritmul de dezvoltare economica,parghiile economico-financiare,structura pe ramuri-bursa de valori, investitiile,gradul de ocupare al fortei de munca.Ritmul de dezvoltare economica influenteaza decisiv firma. Un ritm inalt determina largirea pietei si cresterea puterii de cumparare.
Factorii economici vizeaza alocarea resurselor in societate si de aceea specialistii in marketing trebuie sa urmareasca, pentru adoptarea celor mai bune decizii veniturilor, efectele recesiunilor, sistemul de impozite si taxe, evolutia ratelor dobanzilor si a inflatiei etc.
Factori tehnici si tehnologici: nivelul tehnic al utilajelor,tehnologiile, licentele,inventiile si inovatiile, nivelul cercetarii,reducerea poluarii,capacitatea de inovare a laboratoarelor Nivelul tehnologiei creste productivitatea si calitatea si profitul, reduce costurile.
Factorii de management: sistemul organizatoric al intreprinderii,mecanismele de planificare si control
Factorii politici: politica interna si externa, politica altor state,politica organismelor internationale,stabilitatea climatului politic.Politica externa influenteaza importul si exportul intreprinderilor.
Factorii socio-culturali: structura sociala a populatiei, invatamantul, cultura, ocrotirea sanatatii, stiinta, mentalitatea.
Factorii juridici: legi ale parlamentului, decrete prezidentiale,hotarari guvernamentale,ordine ale ministrilor,decizii ale primarilor, prefectilor
Sistemul instituțional-legislativ stabileste cadrul in care intreprinderea isi poate desfașura activitatea asigurand utilizarea resurselor, finalizarea profitabila pe piata, protejarea intereselor economiei nationale, dar si prevenirea orientarii in directii nefavorabile. Ca atare,legislatia reglementeaza conduita in afaceri prin trei tipuri de legi :
1.- legi menite să apere concurența și care cer ca practicile de marketing să fie corecte și egale pentru toți partenerii;
2.- legi care protejează cumpărătorul împotriva produselor necalitative, poluate fizic sau moral, împotriva prețurilor prea mari, care obligă la etichetarea corectă (sinceră) a produselor etc.;
3.- legi care protejează interesele generale ale societății - îmbunătățirea calității vieții, conservarea mediului ecologic, conservarea resurselor naturale, protecția economiei și a pieții naționale ele având consecințe nemijlocit asupra politicilor de marketing elaborate de către fiecare întreprindere.
Protecția consumatorului constituie o preocupare majoră în țările dezvoltate mai ales, întrucât firmele încearcă prin nenumărate mijloace să profite de pe urma consumatorilor. De aceea, prin legislație se asigură un standard minimal al produselor, un control prin care acestea sunt vândute, un control al informațiilor oferite consumatorilor, al prețurilor pentru condamnarea practicilor necinstite. De asemenea, prin încurajarea și protejarea concurenței se asigură un nivel acceptabil al prețurilor. Ca urmare în țara noastră s-au adoptat câteva acte normative importante cum ar fi: Legea nr.11/1994 privind protecția consumatorului prin care se modifică Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 și care instituționalizează Oficiul pentru Protecția Consumatorului și reglementează organizarea și funcționarea unor Asociații și Consilii pentru protecția consumatorilor pe plan local și central; Hotărârea Guvernului nr. 665/1995 privind înlocuirea, remedierea și restituirea produselor care prezintă deficiențe de calitate etc.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Plan de afaceri privind construirea unui hotel in statiunea Mamaia.doc