Politică de distribuție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 15168
Mărime: 492.45KB (arhivat)
Publicat de: Anamaria Croitoru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Paul

Extras din proiect

INTRODUCERE

Apărut către sfârşitul perioadei revoluţiei industriale, in prima fază de dezvoltare a marketingu-lui, preocupările specialiştilor s-au axat mai întâi pe probleme de principiu, ulterior aceste preocupări au fost orientate spre dezvoltarea instrumentelor metodicii, iar astăzi se pune problema introducerii marketing-ului ca politică a întreprinderii, generalizată la toate domeniile activităţii desfăşurate.

Înainte şi după cel de al doilea război mondial, întreprinderile produceau bunuri a căror cerere era superioară ofertei, în cele mai multe cazuri consumatorul nu avea posibilitatea să aleagă, problema principală a întreprinderii fiind de a şti să producă bine: a fost etapa economiei de producţie.

După anii ‘60, oferta a devenit aproape egală cu producţia. Problema întreprinderii era de a şti să vândă: a fost etapa economiei de distribuţie. Întreprinderile au considerat că marketingul consta în a exercita o presiune asupra pieţei (forţa de vânzare, publicitate, promovare, marketing direct).

În anii ‘70-’80, oferta a devenit superioară cererii. Consumatorul avea de unde alege între mai multe produse ce îndeplineau aceeaşi funcţie; problema principală a întreprinderii era de a şti ce să producă pentru a satisface mai bine pe consumator: a fost etapa economiei de piaţă. Întreprinderile şi-au dezvoltat serviciile de studiere a pieţei.

În prezent, datorită presiunii consumerismului, legile, reglementările devin din ce în ce mai importante. Problema întreprinderii este de a şti dacă ea are dreptul de a vinde şi în ce condiţii : este etapa economiei mediului. Întreprinderea are grijă de a ţine seama de dorinţele publicului.

Într-o primă etapă am putea defini marketingul ca un ansamblu de instrumente şi tehnici care permit prevederea, satisfacerea şi descoperirea nevoilor consumatorului, cu realizarea de profit.

Într-o a doua etapă, vom defini marketingul ca un ansamblu de instrumente şi tehnici care permit optimizarea relaţiei pe care întreprinderea o are cu publicul.

Activitatea de marketing a cunoscut o dezvoltare rapidă, după anul 1960, în ţările dezvoltate, în special in SUA, după care urmează Anglia, Franţa, Germania şi Suedia, integrându-se tot mai adânc in activitatea economică.

Mulţi economişti şi oameni de afaceri occidentali apreciază că decada anilor 1960 poate fi considerată drept “decada marketing-ului”, spre deosebire de perioadele precedente ale secolului al XX-lea, cum au fost: decada finanţelor (1900-1910), decadele producţiei (1910-1950) şi decada progresului tehnic (1950-1960).

Marketingul este un concept fundamental, o nouă optică economică, un nou mod de a gândi, de a pune centrul de greutate pe obţinerea de beneficii de către întreprindere prin satisfacerea cerinţelor consumatorilor pe calea adaptării produselor, preţurilor, distribuţiei şi a unor activităţi teoretice şi practice, programate şi organizate prin folosirea unor metode şi tehnici ştiinţifice.

Noţiunea de marketing este de origine anglo-saxonă, derivând din verbul to market (care înseamnă a cumpăra şi a vinde, a desfăşura tranzacţii pe piaţă ), respectiv din substantivul market (care înseamnă piaţă). Plecându-se de la aceste sensuri foarte generale, literatura de profil a ajuns la multe altele, definiţiile date marketingului fiind foarte diverse.

CAPITOLUL I

POLITICA DE DISTRIBUTIE

1.1 IMPORTANTA DISTRIBUTIEI IN CADRUL ACTIVITATII DE MARKETING

Conceptul de marketing mix, introdus în 1964 de americanul Nill Borden, semnifică tocmai ideea de dozare şi manipulare coerentă şi unitară a celor mai importante patru variabile prin care întreprinderea acţionează asupra pieţei. La început, Borden a identificat şi a luat în considerare un număr de 12 elemente: produsul, preţul, marca, distribuţia, vânzarea personală, publicitatea plătită (advertising-ul), promovarea vânzărilor, ambalarea (packaging), display-ul (expunerea, merchandising-ul), serviciile post-vânzare, manipularea sau logistica (physical handhing) şi cercetarea de marketing.

Câteva săptămâni mai târziu, tot în 1964, Jerome McCarthy a simplificat modelul lui Borden, esenţializând şi rezumând mixul de market6ing la cei 4P (Product, Price, Place &Promotion).

Astăzi, într-un sens foarte larg, marketingul-mix desemnează ansamblul variabilelor pe care le poate utiliza o firmă pentru a influenţa piaţa ţintă, respectiv modul în care sunt antrenate resursele disponibile pentru a obţine efectele dorite.

Conceptul devenit clasic sintetizează şi manipulează unitar şi coerent, în bloc cele patru variabile-cheie ale acţiunilor de pe piaţă.

Realizarea unui mix de marketing presupune parcurgerea mai multor etape:

- identificarea şi descrierea componentelor, respectiv a celor patru variabile şi a elementelor care le caracterizează;

- stabilirea variantelor posibile pentru fiecare componentă în parte;

alegerea celei mai bune combinaţii;

- elaborarea planurilor şi programelor pentru transpunerea în practică a variantei selectate;

- controlul realizării, analiza rezultatelor, concluzii.

Preview document

Politică de distribuție - Pagina 1
Politică de distribuție - Pagina 2
Politică de distribuție - Pagina 3
Politică de distribuție - Pagina 4
Politică de distribuție - Pagina 5
Politică de distribuție - Pagina 6
Politică de distribuție - Pagina 7
Politică de distribuție - Pagina 8
Politică de distribuție - Pagina 9
Politică de distribuție - Pagina 10
Politică de distribuție - Pagina 11
Politică de distribuție - Pagina 12
Politică de distribuție - Pagina 13
Politică de distribuție - Pagina 14
Politică de distribuție - Pagina 15
Politică de distribuție - Pagina 16
Politică de distribuție - Pagina 17
Politică de distribuție - Pagina 18
Politică de distribuție - Pagina 19
Politică de distribuție - Pagina 20
Politică de distribuție - Pagina 21
Politică de distribuție - Pagina 22
Politică de distribuție - Pagina 23
Politică de distribuție - Pagina 24
Politică de distribuție - Pagina 25
Politică de distribuție - Pagina 26
Politică de distribuție - Pagina 27
Politică de distribuție - Pagina 28
Politică de distribuție - Pagina 29
Politică de distribuție - Pagina 30
Politică de distribuție - Pagina 31
Politică de distribuție - Pagina 32
Politică de distribuție - Pagina 33
Politică de distribuție - Pagina 34
Politică de distribuție - Pagina 35
Politică de distribuție - Pagina 36
Politică de distribuție - Pagina 37
Politică de distribuție - Pagina 38
Politică de distribuție - Pagina 39
Politică de distribuție - Pagina 40
Politică de distribuție - Pagina 41
Politică de distribuție - Pagina 42
Politică de distribuție - Pagina 43
Politică de distribuție - Pagina 44
Politică de distribuție - Pagina 45
Politică de distribuție - Pagina 46
Politică de distribuție - Pagina 47
Politică de distribuție - Pagina 48
Politică de distribuție - Pagina 49
Politică de distribuție - Pagina 50
Politică de distribuție - Pagina 51
Politică de distribuție - Pagina 52
Politică de distribuție - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Politica de Distributie.doc

Te-ar putea interesa și

Politica de distribuție a produselor la SC Napochim SA

Introducere.5 INTRODUCERE 1. Problematica abordatǎ Nici o organizaţie mare sau micǎ, cu scop lucrativ sau nelucrativ, din sectorul producţiei...

Mixul de marketing la SC Ira SA Câmpina

Introducere Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin...

Politica de Distribuție a Serviciilor Turistice pe Piața Românească

Introducere Prea bogata ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe "Homo viator", adica pe omul care...

Fundamentarea politicii de distribuție a SC Automobile Dacia SA în vederea creșterii profitabilității acesteia

INTRODUCERE Scriitorul englez Edward Morgan Forster a scris în anul 1909 o nuvelă intitulată „Maşina se opreşte”, o nuvelă în care a descris o...

Mixul de Marketing și Rolul Acestuia în Atingerea Obiectivelor Majore ale Întreprinderii

Capitolul 1. Conceptul de marketing mix Optiunea strategica de marketing, concretizata in decizia echipei manageriale exprima "a face ceea ce...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Am ales să realizez proiectul pentru obţinerea certificatului de competenţe profesionale, pe tema Politicii de distribuţie deoarece mi-a...

Cercetări de marketing - SC Siegel Chemicals SRL

Prezentarea generala a unitatii economice analizate Industria de producere a grundurilor, vopselelor si diluantilor a constituit unul dintre...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Nu o singură dată mi s-a întâmplat ca, intrând într-un magazin, să văd o inscripţionare de genul “adaos comercial 30-50%”. Mă întrebam...

Ai nevoie de altceva?