Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8417
Mărime: 117.50KB (arhivat)
Publicat de: Radu G.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1. INFORMAŢII PRIVIND SOLICITANTUL

1.1 SOLICITANT

Denumire organizaţie: CONSILIUL LOCAL AL ORAŞULUI CRAIOVA

1.2 TIPUL SOLICITANTULUI:

Autoritate a administraţiei publice locale

2. DESCRIEREA PROIECTULUI

2.1 AXA PRIORITARĂ A PROGRAMULUI OPERAŢIONAL ŞI DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE

• PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL

• AXA PRIORITARĂ

Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale

• DOMENIUL DE INTERVENŢIE

Domeniul major de intervenţie 3.2 – Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale

• SCHEMA DE AJUTOR DE STAT – NU ESTE CAZUL

2.2 LOCALIZAREA PROIECTULUI

ROMÂNIA

REGIUNEA: SUD-VEST

JUDEŢUL: Dolj

LOCALITATEA: CRAIOVA

2.3 DESCRIEREA PROIECTULUI

2.3.1 Obiectivul proiectului

Proiectul „REABILITARE ŞI EXTINDERE CENTRU DE ZI CRAIOVA PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE” vizează atingerea a 3 obiective specifice, după cum urmează :

- Extinderea infrastructurii sociale existente cu 88.65 de metri pătraţi

- Creşterea cu aproximativ 20% a capacităţii centrului de la CRAIOVA de a oferi asistenţă vârstnicilor

- Utilizarea resurselor naturale din zonă pentru diversificarea şi îmbunătăţirea cu 50% a calităţii serviciilor sociale oferite

Astfel, prin atingerea obiectivelor specifice propuse, proiectul va conduce la îndeplinirea obiectivului general asumat de reabilitare şi extindere a infrastructurii sociale existente la nivelul oraşului Craiova.

Obiectivul strategic declarat al Programului Operaţional Regional 2007-2013 îl reprezintă sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, durabile şi echilibrate teritorial, a tuturor regiunilor României, potrivit nevoilor şi resurselor specifice, pentru a face din regiunile României, în special cele mai slab dezvoltate, locuri atractive pentru investiţii. Oraşul Craiova, aflat în zona Defileului Crişul Repede, face parte din categoria zonelor defavorizate datorita gradului relativ scăzut de dezvoltare şi mediului de afaceri subdimensionat care nu poate asigura o dezvoltare socio-economică competitivă. Datorită acestor factori, în zonă au apărut probleme sociale în rândul categoriilor expuse unui risc mai mare de vulnerabilitate. Astfel, din păcate, populaţia de vârsta a treia este cea mai afectată, în special datorită riscurilor la care sunt expuşi odată cu ieşirea din rândul populaţiei active, motiv în plus pentru ca acestor persoane să li se asigure un mediu stabil şi de securitate în care să beneficieze de servicii sociale de calitate, asistenţă medicală şi socială. Extinderea actualului centru de zi pentru persoane vârstnice şi dezvoltarea de noi servicii pentru acestea fac ca proiectul de faţă propus spre finanţare să se încadreze în obiectivul strategic al POR „sprijinire a unei dezvoltări economice, sociale, durabile şi echilibrate teritorial, a tuturor regiunilor României, potrivit nevoilor şi resurselor specifice, pentru a face din regiunile României, în special cele mai slab dezvoltate” .

Axa prioritară 3 “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” vizează crearea premiselor necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate, educaţie, sociale şi pentru siguranţă publică în situaţii de urgenţă.

Proiectul „REABILITARE ŞI EXTINDERE CENTRU DE ZI CRAIOVA PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE” se încadrează, aşadar, în categoria investiţiilor care pot fi realizate prin Programul Operaţional Regional Axa prioritară 3 care au ca scop îmbunătăţirea calităţii şi ridicarea acestor servicii la standarde europene, cu implicaţii pozitive asupra gradului de sănătate, deoarece Centrul de zi are tocmai rolul de a pune la dispoziţie aceste servicii populaţiei de vârsta a treia defavorizate din oraşul Craiova.

Obiectivul specific al domeniului major de intervenţie „Reabilitarea / modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” îl constituie îmbunătăţirea calităţii infrastructurii pentru serviciile sociale, prin sprijin acordat în mod echilibrat pe întreg teritoriul ţării, pentru asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la astfel de servicii.

La ora actuală, Centrul de zi nu asigură necesarul de servicii şi confort pentru persoanele vârstnice în principal pentru că nu cererea pentru astfel de servicii depăşeşte cu mult capacitatea fizică a Centrului. De aceea, la nivelul Administraţiei Publice Locale, s-a luat decizia să a se extindă clădirea cu 88.65 mp, să se doteze cu aparatura adecvată şi să se valorifice proprietăţile curative ale resurselor naturale din zonă pentru a diversifica şi îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite, în special cele medicale.

2.3.2 Context

Consiliul Local Craiova a manifestat o reală şi constantă implicare în îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale la nivel local, lucru dovedit prin experienţa solicitantului în managementul şi implementarea proiectelor similare. Un aspect foarte important de remarcat ar fi colaborarea în acest domeniu dintre Consiliul Local Craiova şi Asociaţia Orizont, care încă din 1998 a luat forma unui parteneriat din care au rezultat o serie de proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale.

• Astfel, încă din 1998, Asociaţia Orizont în colaborare cu Primăria Craiova desfăşoară proiectul de „Servicii de asistenţă medico-socială la domiciliu pentru vârstnici” al cărui scop este asistarea persoanelor vârstnice cu probleme sociale sau socio-medicale din oraşul Craiova, judeţul Dolj. Primăria Craiova colaborează cu Asociaţia în selectarea cazurilor şi acordă anual o anumită sumă de la bugetul local cu titlu de alocaţie bugetară pentru a contribui la cofinanţarea cheltuielilor cu aceste servicii. Astfel, prin acest proiect, 120 de persoane vulnerabile, aflate în situaţie de risc social, sunt asistate medico-social la domiciliu.

• În decembrie 2005, cu finanţarea obţinută de la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Consiliul Local Craiova a reuşit înfiinţarea unei cantine sociale în oraşul Craiova, ca unitate publică de asistenţă socială în subordinea Consiliului Local, în vederea asistării a cel puţin 100 de beneficiari, îndeosebi persoane cu posibilităţi financiare reduse, care întâmpină greutăţi majore în asigurarea hranei zilnice.

• În iunie 2005, Primăria oraşului Craiova a reuşit să inaugureze Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Craiova care se află în una din situaţiile de următoare: locuiesc singure, au depăşit vârsta de pensionare, au o situaţie materială precară, nu sunt dependente. Astfel, prin fondurile primite de la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, au fost realizate lucrări de reabilitare a clădirii şi dotarea cu echipamente specifice a Centrului de zi Craiova.

Cel mai recent proiect iniţiat de Consiliul local al oraşului Craiova în parteneriat cu Asociaţia Caritas Catolica este „ Intensificarea procesului de incluziune socială a vârstnicilor din oraşul Craiova prin efortul comun al actorilor guvernamentali şi non-guvernamentali”, în curs de implementare, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul PHARE 2006 – Servicii sociale, cu o finanţare totală de 114.500 EURO , din care contribuţia beneficiarului este de 11.450 EURO , iar suma nerambursabilă 103.050 EURO. Proiectul şi-a propus extinderea şi diversificarea serviciilor sociale oferite în cadrul Centrului de Zi Pentru Persoane Vârstnice în beneficiul unei noi categorii din cadrul grupului vulnerabil de vârstnici, respectiv vârstnicii dependenţi. Proiectul are trei obiective specifice:

• Creşterea gradului de implicare socială a actualilor beneficiari ai Centrului de Zi (vârstnici nedependenţi) în sprijinirea vârstnicilor dependenţi cu posibilitate de deplasare;

• Extinderea şi diversificarea serviciilor sociale specializate furnizate de Centrul de Zi pentru vârstnici Craiova în vederea stimulării reinserţiei sociale a 25 de vârstnici dependenţi din oraş;

• Consolidarea relaţiilor de colaborare dintre Consiliul Local Craiova şi Fundaţia Orizont.

Preview document

Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 1
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 2
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 3
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 4
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 5
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 6
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 7
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 8
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 9
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 10
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 11
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 12
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 13
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 14
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 15
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 16
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 17
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 18
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 19
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 20
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 21
Reabilitare și Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Vârstnice - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Reabilitare si Extindere Centru de Zi Craiova Pentru Persoane Varstnice.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?