Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5801
Mărime: 74.25KB (arhivat)
Publicat de: Romi Ion
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Rotariu, Feder Emoke
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI DE ADMINISTRARE A AFACERILOR

Extras din proiect

În secolul XXI întreaga activitate desfăşurată de către omenire este caracterizată de un singur lucru: timpul. Totul trebuie să se desfăşoare cât mai rapid, tehnologia nou creată are drept scop reducerea la minimum a timpului necesar desfăşurării afacerilor din orice domeniu de activitate. Negocierile se desfăşoară în timp record, fabricile dispun de tehnologii de ultimă oră astfel încât producerea mărfurilor se face în timp record, iar transportul acestora de asemenea se realizează într-un interval de timp cât mai redus.

S-a ajuns astfel la un concept al logisticii integrant şi deosebit de complex conturat în cea mai mare măsură din punct de vedere conceptual şi metodologic, dovedindu-şi importanţa incontestabilă în dobândirea avantajelor competitive şi în atingerea obiectivelor strategice a companiilor.

Transportul mărfurilor reprezintă o componentă esenţială a procesului de producţie şi presupune deplasarea componentelor şi a produselor atât în incinta fabricii, cât şi de la o unitate la alta. Sistemul de transport reprezintă unul din elementele de bază pentru o creştere economică fundamentală. Transportul crează valoare şi un anumit grad de utilitate (de loc şi de timp).

Costul transporturilor poate atinge 40 % din costurile totale de producţie. Practic, nu există nici o activitate de producţie materială care să nu fie legată şi condiţionată, într-un fel sau altul, de transport.

Revoluţia industrială şi dezvoltarea masivă a comerţului a dus la îmbunătăţirea stării drumurilor şi la realizarea mijloacelor de transport performante.

În comparaţie cu majoritatea ţărilor europene România are un nivel scăzut de modernizare a drumurilor publice, chiar dacă transporturile rutiere au căpătat un mare avânt după 1989.

Situată în partea de vest a ţării, S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. este o fabrică integrată de prelucrare a bumbacului, având o îndelungată tradiţie în industria textilă, fiind înfiinţată în anul 1928.

În anul 2000 S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. devine firmă cu capital integral privat, iar în prezent este una din cele mai mari producătoare de fire şi ţesături din bumbac şi tip bumbac (în amestec cu poliester sau in) din România. Fabrica se întinde pe o suprafaţă ocupată de 101 753 mp pe care se regăsesc cele 4 secţii: filatura, ţesătoria, finisajul şi secţia de confecţii.

S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. este o firmă a calităţii deoarece aceasta reprezintă principiul de bază în afaceri. Calitate înseamnă furnizarea de produse şi servicii care să satisfacă pe deplin cerinţele explicite şi implicite ale clienţilor.

Societatea a devenit un partener apreciat atât pentru clienţii de pe piaţa internă, cât şi pentru cei de pe piaţa internaţională datorită nivelului calitativ ridicat al produselor.

Printr-o analiză SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats) am evidenţiat punctele tari, dar şi cele slabe ale întreprinderii S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. pentru a vedea în ce domeniu este necesar să se realizeze unele îmbunătăţiri.

Punctele tari ale S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. sunt reprezentate de capacităţile rapide de producţie a firelor, ţesăturilor din bumbac şi tip bumbac şi a confecţiilor textile datorită sistemului de management al calităţii, find certificată ISO 9001:2001 din anul 2003; colecţia de articole are la bază o paletă diversificată de culori; calitatea superioară a materialelor de import faţă de cele ale concurenţei şi promovarea făcută prin canale de televiziune, radio, internet şi banere. De asemenea, S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. deţine spaţiu şi echipamentele / utilajele şi dispozitivele de măsurare şi monitorizare suficiente pentru desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a activităţilor legate de procesele de fabricaţie.

Pe lângă punctele tari ale S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. trebuie enumerate şi cele slabe, care, dacă sunt analizate cu seriozitate, se pot transforma în oportunităţi de valorificare a potenţialului întreprinderii. Printre acestea se enumeră: întreprinderea nu asigură transportul produselor exportate, toate contractele fiind încheiate cu condiţia de livrare EXW depozit S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. Timişoara. Printre oportunităţi pot fi evidenţiate următoarele: extinderea exportului în afara Europei şi creşterea numărului de angajaţi, iar ameninţările sunt reprezentate de concurenţa din domeniul firelor, ţesăturilor din bumbac şi tip bumbac şi a confecţiilor textile.

S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A., deşi realizează unele activităţi ce ţin de sfera logisticii, nu asigură transportul pe parcurs extern al mărfurilor, singura condiţie de livrare asigurată fiind EXW depozit Timişoara, conform INCOTERMS 2000. Astfel, în continuare, voi propune câteva soluţii pentru rezolvarea acestei problematici.

Deciziile asupra transportului trebuie luate de către S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. astfel încât să se asigure aprovizionarea depozitelor şi clienţilor externi, cu produse ale întreprinderii. Un aspect important este reprezentat de deciziile asupra mijloacelor de transport şi asupra celor ce efectuează transportul. Cei care realizează transportul pot fi proprii angajaţi ai întreprinderii sau străini. Decizia asupra apartenenţei celor care efectuează transportul este luată de către întreprindere, având în vedere investiţiile necesare, costurile curente, acoperirea pieţei şi punerea la dispoziţie a serviciilor, a imaginii transportatorilor etc. Se mai au în vedere diferite mijloace de transport, cum ar fi autovehiculele, avioanele,vapoarele etc. Alegerea formelor de transport (via autostradă, şine, apă, aer) trebuie privită ca o decizie strategică a politicii de distribuţie a întreprinderii.

În primul rând, S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. trebuie să analizeze ambele variante şi să ia decizia optimă, care să conducă la creşterea competitivităţii firmei pe pieţele externe de desfacere şi la obţinerea unei poziţii favorabile pe piaţă.

Apelarea la o firmă internaţională de expediţie poate uşura sarcina întreprinderii. Expeditorul internaţional este o persoană fizică sau juridică care pe baza unui contract de mandat încheiat cu S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A. se obligă să preia mărfurile încredinţate de acesta şi să realizeze ansamblul operaţiunilor necesare astfel încât mărfurile să ajungă la destinaţie: expedierea mărfii la clientul extern, manipulare, transport, asigurare, vămuire, procurarea documentelor de livrare, ambalarea nemaifiind necesară deoarece este realizată de S.C. UZINELE TEXTILE TIMIŞOARA S.A.

Preview document

Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 1
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 2
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 3
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 4
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 5
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 6
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 7
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 8
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 9
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 10
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 11
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 12
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 13
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 14
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 15
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 16
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 17
Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Rezolvarea Problematicii Logisticii la SC Uzinele Textile Timisoara SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?