Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5513
Mărime: 635.79KB (arhivat)
Publicat de: Moise Iordan
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Prezentare generală a pieței internaționale a produsului
  3. 3. Prezentarea generală a firmei – cu specificarea relațiilor cu partenerii comerciali externi
  4. 4. Prezentarea caracteristicilor produsului care face obiectul exportului – analiza principalilor concurenți și a competitivității produsului pe piața internațională
  5. 5. Demersul comercial de export al firmei
  6. 6. Evaluarea eficienţei operaţiunii de export
  7. 7. Bibliografie

Extras din proiect

1. Introducere

În vederea studierii demersului comercial de import/export s-a optat pentru compania SC Delaco Distribution SA. Principala motivaţie care stă la baza alegerii acestei companii este accesul la informaţii interne privind activitatea pe care o desfăşoară.

SC Delaco Distribution SA are ca obiect de activitate distribuţia şi promovarea/marketingul de produse lactate, fiind unul dintre principalii jucători de pe piaţa lactatelor din România (a se vedea Figura 1).

Figura 1. Clasamentul producătorilor pe piaţa lactatelor din România –Iunie 2015

(sursa: http://www.zf.ro accesat 6 Ianuarie 2016)

Produsele comercializate de SC Delaco sunt obţinute atât de la producători români, cât şi de producători străini, compania desfăşurând activităţi de import. Totodată, produsele nu sunt comercializate doar între graniţele României, ci şi în Republica Moldova, desfăşurând astfel activităţi de export.

Prezentul studiu de caz se axează pe prezentarea demersului comercial al activităţii de export desfăşurate de SC Delaco Distribution SA pe piaţa din Republica Moldova.

2. Prezentare generală a pieței internaționale a produsului

După cum se observă din Tabelul 3, compania exportă în Republica Moldova o varietate de produse sub marca Delaco: diferite tipuri şi specialităţi de brânză, cremă de brânză şi lapte pentru cafea. Deoarece este dificilă prezentarea tuturor pieţelor produselor comercializate, ne vom axa studiul pe produse în ansamblul lor şi anume piaţa produselor lactate (realizate din lapte).

În ceea ce priveşte piaţa globală a lactatelor, potrivit datelor furnizate de Fonterra Co-operative Group (http://www2.fonterra.com), cererea globală de produse lactate este estimată la 15 milioane tone de produse pe an, la care se adaugă aproximativ 735 milioane litri de lapte/an. Cei mai mari cinci cumpărători sunt China (import = 2 milioane tone/an), Rusia (1,4 milioane tone/an), Mexic (peste 500 mii tone), Japonia (peste 500 mii tone) şi SUA (peste 400 mii tone). Valori remarcabile de peste 400 mii tone, importă şi Indonezia, Filipine, Arabia Saudită şi Algeria, respectiv peste 300 mii tone/an fiecare: Singapore, Irak, Malaiezia, Venezuela, UAE. Prin urmare, aceste 14 ţări importă aproximativ 8 milioane tone de produse lactate pe an, aducă 55% din totalul de importuri globale (Figura 2).

Potrivit aceleiaşi surse, principalii producători de produse lactate sunt Noua Zeelandă, Europa, SUA, Belarus, Argentina, Australia şi Uruguay, înregistrând 84% din totalul exporturilor globale, adică 55 milioane tone/an.

Figura 2. Principalii importatori din lume de produse lactate

(sursa: pe baza datelor http://www2.fonterra.com accesat 6 Ianuarie 2016)

Potrivit raportului RepotLinker (www.reportlinker.com) se estima o creştere a pieţei globale a produselor lactate cu 5,3% pe an în intervalul 2014 -2022 datorită: eficientizării operaţionale, creşterii preocupărilor faţă de sănătate, creşterea/extinderea sectoarelor în care se pot utiliza produsele, creşterea cererii de produse din ţările în curs de dezvoltare, realizarea unor economii prin schimbarea comportamentului de consum al oamenilor, etc.

Cu toate acestea, conform raportului oficial al UE realitatea a fost diferită, astfel că în anul 2015 evoluţia globală a pieţei lactatelor a fost una dezamăgitoare (o creştere doar cu 1%), trecând printr-o perioadă de turbulenţe deoarece: preţul de achiziţie a materiei prime de la ferme a scăzut în medie cu 20% în condiţiile creşterii cantităţii produse, scăderea cererea de produse lactate la nivel mondial (şi în special în China), embargoul impus de Federaţia Rusă a limitat importurile din diferite ţări, consolidarea dolarului american (http://www.economica.net ).

Acelaşi raport RepotLinker (www.reportlinker.com) subliniază că piaţa produselor lactate este caracterizată la nivel mondial de achiziţii şi fuziuni majore, colaborări sau realizarea de companii mixte, reprezentând cea mai rapidă modalitate de creştere a afacerilor.

Conform raportului Rabobank din 2014 (www.rabobank.com) doar în anul 2013 s-au realizat 124 de tranzacţii de acest gen, în timp ce în 2012 au fost înregistrate 111. Spre exemplu, în anul 2013 s-au format companii mixte între Mengniu şi Whitewave, respectiv COFCO şi Danone. Un exemplu de parteneriat încheiat în acelaşi an este cel dintre Yili şi Diary Farmers of America.

După RepotLinker (www.reportlinker.com) principalii jucători pe piaţa mondială a lactatelor sunt: Danone, Kraft Foods, Fonterra, Dairy Farms of America, Lactalis Group, Nestlé, Amul, Dean Foods, China Mengniu Dairy şi Savencia Fromage & Dairy.

De asemenea, în raportul Rabobank (www.rabobank.com) găsim un clasament al celor mai importanţi 20 de jucători de pe piaţa mondială a lactatelor şi cifra de afaceri din 2013 obţinută în urma comercializării de produse lactate (Tabelul 1):

Bibliografie

1. http://www.delaco.ro/

2. SC Delaco Distribution – documentaţie internă (consultata 10 Ianuarie 2016)

3. http://www.zf.ro/zf-24/topul-celor-mai-mari-companii-din-industria-laptelui-doar-primii-trei-trec-de-400-mil-lei-anual-14461471 (accesat 6 Ianuarie 2016)

4. Fonterra Co-operative Group http://www2.fonterra.com/our-financials/the-global-dairy-industry (accesat 6 Ianuarie 2016)

5. ReportLinker, 2015 http://www.reportlinker.com/p03173520-summary/Global-Dairy-Products-Market-Outlook.html (accesat 7 Ianuarie 2016)

6. Rabobank, 2014 https://www.rabobank.com/en/press/search/2014/dairy_top20.html (accesat 7 Ianuarie 2016)

7. Magazin Economist, 2015 http://www.eco.md/index.php/rss/item/3312-industria-autohton%C4%83-a-laptelui-cum-merg-afacerile-%C5%9Fi-de-ce-este-indispensabil%C4%83-modernizarea-sectorului (accesat 7 Ianuarie 2016)

8. http://www.economica.net (accesat 7 Ianuarie 2016)

9. Notă informativă - Strategia de dezvoltare a sectorului de lapte în Republica Moldova pentru anii 2012-2027 particip.gov.md/public/files/1455049_md_lapte_strategi.doc (accesat 7 Ianuarie 2016)

10. Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine http://www.dce.gov.ro/Info_business/produse/Lactate2012.pdf (accesat 8 Ianuarie 2016)

11. JLC http://www.jlc.md/ro/index.php (accesat 8 Ianuarie 2016)

12. Incomlac http://incomlac.md/ro/fir.php (accesat 8 Ianuarie 2016)

13. Lactalic Alba http://www.lactalis-alba.md/product/fanni (accesat 8 Ianuarie 2016)

14. Lapmol http://www.lapmol.md/company (accesat 8 Ianuarie 2016)

15.adevarul.ro/moldova/actualitate/cel-mai-mare-producator-lactate-lume-isi-extinde-afacerile-republica-moldova-1_50ace5c37c42d5a6638b6d84/index.html (accesat 8 Ianuarie 2016)

Preview document

Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 1
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 2
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 3
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 4
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 5
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 6
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 7
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 8
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 9
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 10
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 11
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 12
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 13
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 14
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 15
Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Studiu privind demersul comercial de export al companiei SC Delaco Distribution SA.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?