Cuprins
- 1.Fişa Tehnică 1
- 2.Schema Bloc A PATDT-10 4
- 3.Metode posibile de sincronizare 5
- 4.Comparaţie între microcontrollere 9
- 5.Descrierea componentelor 11
- 6.Scheme electrice şi cablajele imprimate 12
- 7.Soft-ul
- 7.1 Algoritm 23
- 7.2 Algoritmul transpus în limbajul de programare C++ 25
Extras din proiect
În acestă scurtă introducere ne propunem să răspundem la următoarea întrebare:de ce să construieşti atât de dificil (microcontroller, programator, compilator, cablaj, teste şi un preţ destul de mare al componentelor ) un simplu ceas, când se poate cumpara unul sub 1$ care să arate mult mai bine ?
Răspunsul este simplu.
Pentru că mecanismul de generare al orologiului în timp real ( Real Time Clock ) utilizând doar microcontroller-ul, fără circuite integrate specializate care să dialogheze cu el, este necesar în multe alte aplicatii ( termostate inteligente, automatizări orare/saptamanale/lunare, aparatură medicală, dataloggere ).
Un bun exemplu este ansamblul ceas-termometru existent in principalele pieţe din marile orase însă prezintă dezavantajul de a nu indica niciodată ora, data, umiditatea sau temperatura reală. Lucru care poate fi demonstrat foarte uşor printr-un simplu exemplu vizual, prin comparaţie cu ceasul personal, mereu va rezulta o diferenţă mai mare sau mai mică de afişaj.
De cate ori nu ni s-a întâmplat să întârziem la locul de muncă, la şcoală, la liceu, facultate sau întâlnire cu câteva minute, crezând însă că am ajuns la timp? Cauza acestei întârzieri este simplă. Ceasul nostru obişnuit a rămas în urmă cu câteva minute, deşi a fost potrivit fix, după robot, cu 1-2 zile în urmă. De fapt, această problemă este inevitabilă, mai devreme sau mai târziu toate ceasurile “ieftine” vor rămâne în urmă. Bun şi atunci cu ce vine nou, cu ce vine în plus ceasul nostru? Acest ceas digital cu 6 digiţi vine în plus cu un reglaj fin prin software şi prin sistemul de sincronizare implementat se asigură o precizie foarte mare.
Reglat corespunzător (prin software) un astfel de ceas are o precizie mai bună de +/- 3...5s pe lună, ceea ce nu se poate obţine decât rareori cu un ceas de 1$. Mai mult, pentru a îmbunătăţi şi mai mult precizia ceasului nostru digital îl sincronizăm cu un ceas atomic printr-un circuit special de sincronizare şi astfel precizia este foarte mult îmbunătăţită. Astfel, problema este rezolvată, deoarece în fiecare zi ceasul cu microcontroller se sincronizează cu ceasul atomic şi pierderea de câteva secunde este rezolvată, ceea ce prezintă un avantaj mai rar întâlnit.
De cele mai multe ori, atunci când ne-am aflat într-un birou, sau chiar în propria casă, s-a întâmplat să ne întrebăm: „ce dată e azi?, ce frig e aici...oare câte grade or fi în încăpere?”
În mod normal, răspunsul nu îl putem afla pe cont propriu. Adică, dacă pe pereţi nu este ataşat un termometru, sau un calendar, aceste întrebări pot rămâne fără răspuns, însă cum ne aflăm în secolul XXI, tehnologia avansată, modernă, ne sare în ajutor.
Astfel pot fi încorporate într-un singur dispozitiv un sistem care să
poată afisa ceasul, temperatura şi data calendaristică. Aşa încât, la un interval bine definit, de câteva secunde putem afla, pe rând răspunsul acestor întrebări. Cu alte cuvinte:
Este afişată ora, data şi temperatura mediului ambiant într-un mod modern şi foarte uşor de urmărit.
Modul ingenios în care este construit permite, în condiţiile în care există probleme de nivel tehnic la reţeaua electrică, ca alimentarea suplimentară să se facă cu ajutorul unui acumulator.
Foarte interesant este următorul aspect: deşi este alcătuit din multe componente de diferite dimensiuni şi mase, greutatea acestuia este de 1 kg.
Distanţa de la care este vizibil ecranul cu leduri al ceasului este de 10 metri. Afişajul ceasului utilizează un principiu foarte simplu:
principiul este asemănător obţinerii imaginii şi se bazează pe inerţia ochiului, ca şi cum vedeţi şi a aparatului fotografic digital de uz comun utilizat la fotografiere.
Acest mod de afişare poate fi însă utilizat în locuri unde afişajul nu se află în bătaia directă a soarelui, având o luminozitate scăzută datorită principiului de funcţionare.
Se recomandă evitarea contactului ceasului cu apa deoarece acesta se poate deteriora şi ferirea acestuia de condens, mai ales pentru a-i proteja componentele, cât şi ansamblul lor în general.
Tot ca o măsură de precauţie, de data aceasta pentru cei mici, este interzicerea lăsării la îndemâna copiilor a ceasului, deoarece acesta se poate deteriora.
A se evita deschiderea carcasei ceasului, deoarece există riscul de electrocutare. Deasemenea menţionăm faptul că acest produs este destinat exclusiv scopului pentru care a fost proiectat.
Toate drepturile de imagine ale acestui produs aparţin în exclusivitate echipei de proiectare, încercarea de utilizare a materialelor din acest proiect în alte scopuri, fără acordul celor de drept constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
1.Fişa Tehnică
1. Noţiuni generale
Modelul PATDT-10 este un ceas electronic de exterior, rezistent la acţiunea agenţilor atmosferici, destinat amplasării în locuri publice, vizibil de la mare distanţă. Aparatul afişează ora şi data cu precizia oferită de sistemul DCF şi dispune de un modul cu ajutorul căruia poate măsura şi afişa temperatura mediului ambiant.
Semnificaţia elementelor de pe carcasa ceasului:
Fig. 1 - Vedere de sus - detaliu
Fig. 2 - Vedere de jos - detaliu
1 - găuri fixare;
2 – conector între ceas şi antenă DCF;
3 - conector pentru realizarea unei reţele de ceasuri;
4 – cablu de alimentare de tensiune electrică (220V/50Hz);
5 - gură de admisie a modulului pentru măsurarea temperaturii;
2. Instalare
Pas 1: Se execută 4 găuri pe suportul de amplasare, conform figurii 3:
Fig. 3 - Cotele găurilor de prindere pe suport
Pas 2: Se montează cele 4 colţare în găurile executate la pasul 1; Pas 3: Se fixează ceasul în cele 4 colţare, conform figurii 4:
Fig. 4 – Prinderea colţarelor
1 - şaibă de cauciuc;
2 - şaibă metelică, plată;
3 - şurub M8;
4 - colţar de prindere.
ATENŢIE!
1. Pentru recepţionarea semnalului DCF este necesară amplasarea antenei DCF a ceasului la o înălţime cât mai mare pentru o captare cât mai bună a semnalului.
2. NU folosiţi instalaţii de alimentare cu energie electrică fără împamîntare!
3. NU conectaţi ceasul la reţeaua de 230V direct, prin înlăturarea ştecherului!
4. NU obturaţi gurile de admisie şi evacuare ale modulului pentru măsurarea temperaturii!
Preview document
Conținut arhivă zip
- Panou de Afisare Timp, Data, Temperatura.doc