Cuprins
- Capitolul 1. Introducere. 6
- Capitolul 2. Aspecte teoretice privind calitatea energiei electrice. 8
- 2.1.Indicatori de calitate a energiei electrice. 8
- 2.2.Regimul nesimetric. 8
- 2.3.Regimul deformant. 9
- 2.4.Goluri de tensiune. 11
- 2.4.1. Definirea golului de tensiune. 12
- 2.4.2. Cauzele golurilor de tensiune. 13
- 2.4.3. Efectele golurilor de tensiune. 14
- 2.5. Flicker-ul. 15
- 2.6. Frecvența. 16
- 2.7. Întreruperile în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. 18
- 2.8. Supratensiunile. 20
- Capitolul 3. Reglementări în domeniul calității energiei electrice. 22
- 3.1. Aspecte generale. 22
- 3.2. Prevederi referitoare la calitatea energiei electrice în alte țări. 22
- 3.3. Norme actuale în România privind calitatea energiei electrice. 27
- Comparație cu prevederi din alte țări.
- Capitolul 4. Monitorizarea indicatorilor de calitate a energiei electrice. 34
- 4.1. Aspecte generale. 34
- 4.2. Sisteme și aparate pentru monitorizarea indicatorilor de calitate a energiei
- electrice. 37
- Capitolul 5. Rezultate obtinute si interpretarea acestora. 43
- Capitolul 6. Concluzii 59
- Bibliografie. 60
Extras din disertație
CAPITOLUL 1. INTRODUCERE
Calitatea energiei electrice este unul dintre obiectivele importante ale operatorilor de distribuție și de transport a energiei electrice.
Calitatea energiei electrice vehiculată prin rețelele electrice influențează regimurile de funcționare ale acestora, cu implicații directe asupra consumului de energie electrică și asupra siguranței în funcționare a SEN.
Principalele obiective urmăresc, în mod distinct , analiza problemelor legate de siguranța în alimentare dar și calitatea “produsului” energie electrică.
Fenomenele din sistemul energetic de distribuție și de transport au un caracter imprevizibil, de aceea în cadrul RED și RET prezintă aspecte specifice legate de calitatea energiei electrice.
Odată cu conecatrea Sistemului Energetic din Romania la Sistemul European, nu se poate realize fără a indeplini condițiile de calitate a energiei electrice.
Prin actualele reglementări în Romania Operatorul de Distribuție și Operatorul de Transport au obligația de a urmări respectarea parametrilor de calitate a energiei electrice în propriile rețele.
Condițiile actuale ale sistemului energetic din Romania fac ca problemele de calitate a energiei electrice să prezinte o serie de particularități care trebuie luate în considerație la evaluarea nivelului de calitate în fiecare nod al rețelei și la adoptarea de măsuri pentru încadrarea în limitele admise.
Subîncărcarea rețelelor în special în zilele libere din saptamana, conduce la mari dificultăți în menținerea în bandă a tensiunii din rețelele de transport, iar cu creșterea tensiunii în nodurile RET, cresterea pierderilor prin descărcarea corona și funcționarea transformatoarelor.
Calitatea energiei în rețeaua de distribuție este afecatată atât prin ieșirea din banda admisă câst și prin distorsiunea curbelor de tensiune și curent electric, însoțită de reducerea nivelului de calitate.
Definirea unor indicatori de calitate a energiei electrice, în condițiile existenței de perturbații suprapuse, specifice rețelei electrice, preocupa în prezent echipele de cercetare și specialisti în domeniu.
Principalele aspecte, în domeniul calitații energiei electrice, luate în studiu, în prezent sunt:
- definirea unor indicatori de calitate a energiei electrice;
- elaborarea unei metodologii precise pentru achiziția datelor necesare determinării indicatorilor de calitate a energiei electrice;
- elaborarea de programe și echipamente de testare a instrumentelor utilizate în procesul de achiziție și preluare de date;
- elaborarea de metodologii pentru prezentarea și interpretarea datelor obținute;
- stabilirea de proceduri clare pentru caracterizarea nodurilor dintr-o rețea electrică, din punctul de vedere al calității energiei electrice.
CAPITOLUL 2. ASPECTE TEORETICE PRIVIND CALITATEA
ENERGIEI ELECTRICE.
2.1. Indicatori de calitate a energiei electrice.
Realizarea indicatorilor de calitate a energiei electrice este determinată în acest fel atât de activitatea distribuitorului cât și de activitatea consumatorului de energie electrică.
Indicatorii de calitate: sunt caracteristici de apreciere cantitativă a unui produs, analizat sub aspectul îndeplinirii cerințelor privind elaborarea sa, exploatarea sau consumul.
Indicatorii de calitate a energiei electrice trebuie să fie universali, pentru a face posibilă utilizarea lor practică în proiectare și/sau exploatare, precum și realizarea unui control metrologic de masă, suficient de precis și cu dispozitive relativ simple și ieftine atât în RE a distribuitorului, cât și la consumatori. În același timp acești indicatori trebuie să fie ușor perfectibili, pentru a putea surprinde rapid și complet multiplele aspecte care definesc la o anumită etapă calitatea energiei electrice.
În același timp indicatorii calității energiei electrice trebuie să fie cât mai puțini la număr și clar și precis delimitați, pentru a caracteriza cât mai exact, din punct de vedere calitativ, toate proprietățile distinctive ale energiei electrice, într-un regim stabilizat de funcționare al SEE.
Indicatorii de calitate pot fi clasificați în două grupe:
- indicatori primari care depind în primul rând, de distribuitorul de energie și în a căror categorie intră: frecvența, amplitudinea tensiunii, supratensiunile temporare și tranzitorii, golurile de tensiune, calitatea serviciului, întreruperile de scurtă și lungă durată;
- indicatori secundari, care sunt influențați, în principal de funcționarea consumatorilor perturbatori: regimul nesinusoidal, precum și regimul nesimetric.
Bibliografie
1. Carmen GOLOVANOV, Mihaela ALBU, Ștefan GHEORGHE s.a. - “Probleme moderne de măsurare în electroenergetică”, Ed. Tehnică 2001;
2. Ștefan GHEORGHE, Petru POSTOLACHE, Valentin BRĂNESCU, Simona ENE s.a. - “Monitorizarea calității energiei electrice”, Ed. Macarie 2001;
3. A. ARIE, C. NEGUȘ, C. GOLOVANOV, N. GOLOVANOV - “Poluarea cu armonici a sistemelor electromagnetice funcționând în regim permanent simetric”, Ed. Academiei Române - București 1994;
4. Hermina ALBERT - “Considerații privind CEE livrate”, Ed. RENEL - GSCI București 1998;
5. Lucrările celui de-al patrulea Simpozion Național de Calitate a Energiei Electrice - Târgoviște octombrie 2001;
6. Lucrările celui de-al cincilea Simpozion Național de Calitate a Energiei Electrice - Târgoviște octombrie 2003;
7. Silviu DARIE, Ioan VĂDAN - “Producerea, Transportul și Distribuția Energiei Electrice” VOL. I - ‘Instalații pentru producerea energiei electrice”, Ed. U.T. PRES Cluj - Napoca 2000;
8. M. IORDACHE, I. CONECINI - “Calitatea energiei electrice” Ed. Tehnică, București 1997;
9. I. CONECINI - „ Îmbunătățirea calității energiei electrice”, Ed. AGIR, București 1999;
10. PE 143/1994 - Normativ privind limitarea regimului deformant și asimetric în rețelele electrice;
11. PE 013/94 - Normativ privind metodele și elementele de calcul ale siguranței în funcționare a instalațiilor energetice;
12. Nicolae GOLOVANOV - „Monitorizarea calitatii energiei electrice” - Note de curs.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Studiul masuratorilor unui sistem de monitorizare a calitatii energiei electrice.doc