Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 442
Mărime: 163.51KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Albu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Monica Valeca
Master Materiale Si Tehnologii Nucleare Disciplina “Practica de specialitate

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Caracteristicile Amplasamentului SCN Pitesti 5
  3. 3. Caracteristicile Reactorului 14 MW TRIGA SSR si a combustibilului utilizat din punct de vedere al planificarii de urgenta 6
  4. 4. Descrierea scenariilor postulate de accident la reactorul TRIGA 14 MW care implica eliberarea de produsi radioactivi 7
  5. 5. Conceptia Planului de Interventie de Urgenta in caz de Accident Nuclear sau Urgenta Radiologica pe platforma SCN Pitesti 12
  6. 6. Organizarea si functionarea Celulei de Urgenta de pe Platforma SCN Pitesti 16
  7. 7. Alertarea/alarmarea personalului de pe Platforma SCN Pitesti 19
  8. 8. Adăpostirea personalului şi distribuirea iodurii de potasiu, în caz de urgenţă nucleară sau radiologică pe Platforma SCN – Pitesti 19
  9. 9. Evacuarea personalului de pe Platforma SCN Pitesti 20
  10. 10. Zone Planificate de Urgenta in Planul de Interventie SCN 20
  11. 11. Campania de informare si educare publica la nivelul SCN 21
  12. 12.Legislatia in vigoare 23
  13. 13.Bibliografie 25

Extras din proiect

1. Introducere

Activitatile sociale si economice ale unor grupari umane pot fi tulburate de efecte tragice ale unor fenomene naturale. In plus, unele activitati umane scapate de sub control pot avea urmari dezastruoase asupra unor colectivitati de oameni.

Deşi au o probabilitate de apariţie extrem de mică, accidentele la reactorii nucleari pot conduce la consecinţe extrem de grave pentru populaţie şi mediul înconjurător datorită inventarului foarte ridicat al produşilor de fisiune din zona activă. Pentru eliberarea în mediul înconjurător, produşii de fisiune trebuie să depăşească următoarele bariere de securitate: matricea de combustibil, teaca elementului combustibil, circuitul primar şi clădirea (anvelopa) reactorului. În afară de aceste bariere, pentru fiecare depăşire a limitelor şi condiţiilor tehnice de funcţionare normală, reactorii sunt prevăzuţi cu sisteme de securitate responsabile cu menţinerea acestora în condiţii sigure.

Conform Legii 111/1996 republicata, accidentul nuclear se defineşte ca evenimentul nuclear care afectează instalaţia şi provoacă iradierea ori contaminarea populaţiei sau a mediului peste limitele permise de reglementările în vigoare.

De asemenea in contextual pregatirii pentru raspuns la urgente este importanta definirea notiunii de Urgenta Radiologica:

1 Conform Normelor Fundamentale de Securitate Radiologica (NSR-01), Urgenta Radiologica se defineşte ca fiind orice eveniment anormal aparut la o instalatie nucleara sau orice lucrare cu surse de radiatii care conduce la expuneri peste limitele prevazute in Normele Republicane de Radioprotectie. Sustragerea sau pierderea de surse de radiatii nucleare constitue o urgenta radiologica. (Situaţie consecutivă unui accident nuclear sau a unui alt eveniment implicând surse de radiaţii, care necesită o acţiune urgentă de protejare a persoanelor expuse profesional, a persoanelor din populaţie sau a populaţiei, fie parţial, fie ca un întreg);

2 Conform 23. Ordin CNCAN nr. 342 din 24/09/2008 pentru aprobarea Ghidului privind termenii utilizaţi în reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, acordurile şi convenţiile în domeniul nuclear, Urgenta Radiologica se defineşte ca Situaţie consecutivă unui accident nuclear sau a unui alt eveniment implicând surse de radiaţii, care necesita o acţiune urgentă de protejare a persoanelor expuse profesional, a persoanelor din populaţie sau a populaţiei, fie parţial, fie ca un întreg.

Riscul accidentului nuclear sau a urgentei radiologice in Romania consta in :

15 accidente la instalatii fixe;

16 accidente pe cai rutiere, navale, feroviare, aeriene;

17 evenimente transfrontaliere;

18 caderi de sateliti alimentati cu energie nucleara.

Securitatea nucleara impune si controleaza luarea tuturor masurilor posibile pentru a reduce la un nivel rezonabil posibil eliberarea accidentala a produselor de fisiune.

Totusi, daca in ciuda acestor masuri, s-ar putea produce – cu o probabilitate extrem de mica- eliberari radioactive, mai este gandit un nou nivel de protectie a populatiei si a mediului inconjurator si anume planurile de urgenta cu interventii gradate, plecand de la nivelul centralei, apoi al localitatii, judetului si respectiv pana la nivel republican.

Distributia locuitorilor in jurul amplasamentului CNE are un rol hotarator in elaborarea planurilor de interventie si a celor de reabilitare. Intr-adevar, in ipoteza unui accident la o centrala nucleara, pot fi necesare mai multe tipuri de actiuni pentru a asigura protectia corespunzatoare a populatiei, ca de exemplu:

- mentinere pe loc a populatiei, cu conditia adapostirii sale. Masura permite reducerea – pe o anumita durata – a expunerii externedatorita evacuarilor radioactive gazoase si respectiv depunerii pe sol.

Se limiteaza totodata, intr-o masura mai mica, expunerea interna datorita inhalarii gazelor si aerosolilor radioactivi.

- evacuarea populatiei din zona. Daca actiunea este realizata inaintea principalelor evacuari radioactive , va evita orice iradiere importanta a acestora.

- ingerarea de catre populatia din zona a unor produse chimice/medicamente (de exemplu iod stabil), care reprezinta un mijloc simplu de a reduce dozele retinute. Iodul stabil, ingerat preventiv impiedica iodul radioactiv , provenit din evacuarile gazoase, sa se fixeze in organism si in particular in glanda tiroida care concentreaza acest element.

Trebuie precizat ca aceste masuri nu sunt specifice securitatii nucleare. In special evacuarea si adapostirea populatiei se practica curent in cazurile catastrofelor naturale sau industriale.

Punerea in practica a acestor masuri (adapostirea, evacuarea, administrarea unor medicamente) presupune a cunoaste cu precizie unde si cum sunt repartizati locuitorii in zona, aspect care reprezinta unul din criteriile de selectionare a unui amplasament de CNE.

In practica, eficacitatea unui astfel de plan depinde mult de densitatea populatiei si de mijloacele de alertare, comunicatie si transport in zonele limitrofe amplasamentului, precum si de momentul preavizarii.

Natura mediului social este, de asemenea, un factor important in planurile de interventie, deoarece:

- in cazul unui accident nuclear adapostirea in propria locuinta este o masura eficace, pe o durata limitata de timp, pentru persoanele care locuiesc/sunt gazduite in case de piatra sau de beton. Dar ea devine obligatorie pentru cei ce se afla intr-un camping sau frecventeaza o plaja sau un stadion.

- evacuarea colectivitatilor este, in general, mai simpla decat a persoanelor dispersate. Cu toate acestea este dificila deplasarea persoanelor bolnave aflate in spitale, a sugarilor, a copiilor mici din crese, a batranilor din azile si chiar a detinutilor din inchisori.

Aceste aspecte trebuie avute in vedere la selectionarea unui amplasament CNE. Daca centrala nucleara a fost realizata, devine absolut necesara efectuarea de exercitii la scara cat mai apropiata de realitate, pentru a verifica corectitudinea masurilor incluse in planurile de interventie elaborate.

Preview document

Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 1
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 2
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 3
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 4
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 5
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 6
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 7
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 8
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 9
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 10
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 11
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 12
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 13
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 14
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 15
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 16
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 17
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 18
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 19
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 20
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 21
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 22
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 23
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 24
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 25
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 26
Organizarea intervenției în situații de urgență pe platforma SCN-FCN Pitești - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Interventiei in Situatii de Urgenta pe Platforma SCN-FCN Pitesti.doc

Alții au mai descărcat și

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Selectarea și Dimensionarea Transformatoarelor

La transformatoarele de putere, principala consecinta a curentilor armonici este cresterea pierderilor, în principal în înfasurari, datorita...

Mărimi și unități de măsură

AMPER (A) - unitate (fundamentala) de intensitate a curentului electric - Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in...

Ai nevoie de altceva?