Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3713
Mărime: 80.12KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Manea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1) Descrierea companiei
  2. 2) Analiza diagnostică
  3. 3) Analiza financiară
  4. 4) Analiza performanţei
  5. 5) Rentabilitatea şi riscul

Extras din proiect

1) Descrierea companiei

Socep Constanta (Societatea Comerciala de Exploatare Portuara Constanta) a fost înfiinţată în anul 1991, ca societate pe acţiuni, având la bază un terminal funcţional, specializat în operarea containerelor şi a materiilor prime pentru industria metalurgică. Dupa organizarea activităţii în scopul operării containerelor şi a mărfurilor generale necontainerizate, după specializarea şi creşterea capacităţii dotărilor tehnice, modernizarea spaţiilor de depozitare – magazii şi platforme, compania nou creată a devenit un operator portuar cu o activitate profesionistă şi sigură, cunoscut pentru nivelul calitativ ridicat al serviciilor fiind structurată pe două terminale de operare distincte - terminalul de containere (300 000 TEU - capacitate de operare anuală) şi terminalul de mărfuri generale (3 milioane tone mărfuri generale unitizate şi vrac - capacitate de operare anuală). Principalele mărfuri operate sunt containerele, mărfurile vrac solide (îngraşăminte, bauxită, zahăr, cocs, sulf, minereu şi fier vechi) şi mărfuri generale unitizate (produse metalurgice, produse ambalate în saci, produse din lemn, hârtie, fructe şi mărfuri agabaritice), în ultimii ani desavârşind transformarea într-un operator important în industria portuară, având avantajul unui management optim, forţa de muncă bine pregatită, facilitaţi moderne.

Societatea este constituită pe perioadă nelimitată şi este înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. de înregistrare J13/643/1991 şi CUI RO 1870767 având sediul social în Constanţa, str. Incinta port Dana Noua 34-35. Domeniul de activitate al societăţii este Activităţi anexe pentru transporturi – Manipulări având cod CAEN (Rev.2) 5224.

Pentru atragerea traficului de tranzit, societatea a constituit prin asociere alte două companii de exploatare portuară: TRANSOCEP S.A. - specializată în derularea de mărfuri chimice şi vrac şi UNITED SHIPPING AGENCY SRL CONSTANŢA pentru cereale vrac. Începand cu anul 1998, SOCEP S.A. şi-a extins activitatea în Portul Constanţa Sud Agigea, unde a concesionat teren (4000 mp) şi a amenajat platforme de depozitare, unde poate opera intreaga gamă de containere şi mărfuri generale pentru a spori capaciatea portuară a societăţii.

Piaţa de desfacere unde activează Socep Constanţa este reprezentată de piata serviciilor de operare şi depozitare portuară a containerelor şi mărfurilor generale. Societatea deţine relaţii cu diferite societaţi de transport şi servicii (Transocep Terminal SA, ROCOMBI S.A., ROFERSPED S.A., etc.) şi poate asigura pachete complete de servicii la nevoie.

Socep are implementate normele de securitate portuară în conformitate cu directivele IMO si EU nr. 725/2004 şi este certificat conform standardelor de calitate ale sistemului administrativ ISO 9001:2000; de asemenea, societatea funcţionează având implementate normele de securitate conform Codului ISPS.

Socep Constanta este o societate cu capital privat care operează cu clienţi importanţi autohtoni şi străini în derularea activităţii de bază. Capitalul social al Socep este asigurat de principalii acţionari GRUPUL DD S.A. CONSTANŢA CONSTANŢA, de Samara Stere şi CELCO S.A. CONSTANŢA CONSTANŢA având cote de participare de 31.84% , 10.51% respectiv 22,96%, restul de 34,64% fiind asigurat de către alţi acţionari persoane fizice/juridice.

Acţiunile firmei s-au tranzacţionat pentru prima dată pe data de 16.12.1996 pe piaţa electronică RASDAQ şi pe data de 18.11.2005 pe sistemul ARENA al BVB cu simbolul SOCEP din categoria I cu piaţa principală REGS. Societatea are un număr total de acţiuni de 343.425.744 cu valoarea nominală de 0,100 având un capital social de 34.342.574,40. În ultimele 52 de săptămâni s-au efectuat un număr de 1.098 tranzacţii cu valoarea de 1.880.400,1500, evoluţia putând fi urmarită in urmatorul grafic:

Trebuie amintit faptul că titlurile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP) au înregistrat cea mai bună evo¬luţie de pe Bursă în anul 2010, cu o creştere de 128%, după ce în ultima săptămână din septembrie 2010 au c⺬tigat circa 50%. Creşterile au avut loc pe fon¬dul, unor rulaje ceva mai ridicate decât de obi¬cei, dar nu deosebite, în două şedinţe trans¬fe¬rându-se în piaţă circa 2,1 milioane de titluri Socep, reprezentând 0,61% din capitalul social.

"Nu există evenimente deosebite în viaţa so¬cietăţii. Şi pe mine mă surprinde creşterea ac-ţiunilor Socep. N-au fost încheiate contracte noi, pe segmentul de containere realizăm 10% din cât făceam în anul 2008, iar pe mărfuri ge¬ne¬rale este o uşoară îmbunătăţire faţă de anul trecut", a declarat Daniel Linteş, directorul general al Socep Constanţa. El explică prăbuşirea traficului pe segmen¬tul de containere prin faptul că se realiza tran¬zit în Rusia şi Ucraina cu nave care se des-căr¬cau în portul din Constanţa pentru că nu exista ca¬pacitate de depozitare acolo. Între timp, atât ruşii, cât şi ucrainenii şi-au construit porturi de containere, potrivit directorului Socep, astfel că traficul a scăzut cu 50-60% numai din această cauză.

Titlurile Socep au crescut pe parcursul zilei de 21 septembrie 2010 cu 14,6% şi au rămas fără vânzători, creş¬tere în urma căreia capitalizarea compa¬niei a ajuns la 133 mil. lei (31,3 mil. euro), nivel mai ridicat decât valoarea contabilă a firmei, care era la 30 iunie 2010 de circa 90 mil. lei (21,2 mil. euro).

Prima creştere mai importantă înregistrată de acţiunile Socep a avut loc în perioada mar-tie-aprilie ale aceluiaş an, când oamenii de afaceri Niculae şi Ion Duşu, proprietarii Celco Constanţa, au depăşit pragul de control de 33% din acţiunile Socep şi au derulat o ofertă de preluare a companiei la un preţ de 0,15 lei/titlu. În piaţă titlurile operatorului depăşeau acest nivel, astfel că oferta nu a avut succes.

La începutul lunii august 2010, imediat după ce Socep şi-a anunţat rezultatele aferente pri¬mu¬lui semestru din acel an, în piaţă s-a transferat un pachet de 3,4% din capitalul societăţii la un preţ mediu de 0,183 lei/acţiune. Între timp, preţul a urcat la 0,33 lei/acţiune.

Socep a înregistrat în primele şase luni din 2010 o ci¬fră de afaceri de 19,2 mil. lei (4,6 mil. euro), în scădere cu 11%, însă şi-a majorat profitul net de circa nouă ori, la 626.000 de lei (150.000 de euro).

Preview document

Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 1
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 2
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 3
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 4
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 5
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 6
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 7
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 8
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 9
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 10
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 11
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 12
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 13
Analiza Financiară a Întreprinderii SOCEP Constanța - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Financiara a Intreprinderii SOCEP Constanta.docx

Te-ar putea interesa și

Reflectarea aspectelor financiare ale guvernanței corporatiste la SC Socep SA Constanța

Capitolul I. Caracterizarea mediului de afaceri în care evoluează societatea 1.1. Date de identificare Societatea comercială SOCEP S.A. a fost...

Diagnosticul Financiar al Socep

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A FIRMEI SOCEP S.A. este o importantă companie de exploatare portuară din Portul Constanţa Nord. Înfiinţată în...

Ai nevoie de altceva?