Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2037
Mărime: 45.61KB (arhivat)
Publicat de: Patrizia Lupuleasa
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioana
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Finanțe-Bănci
Materie: Monedă și Credit

Extras din proiect

Masa monetară

Masa monetară reprezintă totalitatea mijloacelor bănești existente în economie la un moment dat, adică toate activele financiare care pot fi folosite pentru achiziția de bunuri și servicii și pentru plata datoriilor. Banii circulanți implică moneda, bancnotele tipărite, banii în conturile de depozit și sub forma altor active lichide.

Masa monetară se referă întotdeauna la suma de bani deținută de public. În termenul public sunt incluse gospodăriile, firmele și instituțiile, altele decât băncile și guvernul.

Evaluarea și analiza ofertei monetare ajută economistul și factorii de decizie să încadreze politica sau să modifice politica existentă de creștere sau reducere a ofertei de bani. Evaluarea este importantă deoarece afectează în cele din urmă ciclul de afaceri și, prin urmare, afectează economia.

Deținătorii de valută provin atât din sectorul bancar, cât și din cel nebancar al unei economii. Băncile comerciale reprezintă sectorul bancar al economiei, care dețin rezerve în moneda băncii centrale (numerar, numerar în conturi curente), în timp ce agenții economici și publicul larg reprezintă sectorul nebancar, care dețin numerar și numerar în conturi curente la banci comerciale.

În ceea ce privește structura masei monetare, sunt puse în evidență patru componente ale masei monetare:

- Moneda efectivă (numerarul/bancnotele și monedele metalice);

- Moneda de cont (disponibilități în conturi curente și depozitele la vedere);

- Depozitele la termen și în vederea economisirii;

- Alte active monetare sau financiare, cu grade diferite de lichiditate.

Moneda efectivă (numerarul/bancnotele și monedele metalice) reflectă partea din masa monetară care este cea mai lichidă. Participanții la tranzacții o acceptă adesea. Este prima modalitate de plată și este necesară pentru achiiționarea bunurilor și serviciilor și pentru a efectua diferite plăți din economie. De obicei, persoanele fizice dețin posesia acestora.

Moneda de cont (disponibilități în conturi curente și depozitele la vedere) are în vedere conturile curente și depozitele la vedere și aparține persoanelor fizice și juridice. Pe baza acestora, se emit cecuri, ordine de plată, carduri, etc, și care ajută titularii conturilor să poată să-și procure bunuri, servicii și să efectueze plăți directe pentru achitarea datoriilor.

Depozitele la termen și în vederea economisirii sunt constituite la case de economii, bănci, etc, și au un grad scăzut de lichiditate deoarece nu pot fi utilizate în vederea efectuării plăților directe. Totodată, acestea sunt stabilite pentru anumite perioade de timp, în care nu sunt permise retrageri fără penalități bancare. Aceste depozite nu pot fi folosite pentru a emite cecuri, carduri sau ordine de plată. În cazul în care retragerile sunt efectuate înainte de scadența, banca poate alege să reducă rata dobânzii, care este în general destul de mare, până la nivelul ratei la depozitele la vedere.

Alte active monetare sau financiare, cu grade diferite de lichiditate. Cambiele, biletele la ordin, bonurile de trezorerie și alte elemente monetare pe termen scurt se încadrează în categoria activelor monetare. Acțiunile, obligațiunile, contractele futures/forward și alte elemente financiare care pot fi utilizate ca instrumente de plată în condiții specifice, dar au un grad scăzut de lichiditate sunt incluse în categoria activelor financiare. Titlurile pe termen scurt au un grad mai ridicat de lichiditate în comparație cu titlurile pe termen mediu și lung care au un grad mai scăzut de lichiditate.

Bibliografie

Alte active monetare sau financiare, cu grade diferite de lichiditate. Cambiele, biletele la ordin, bonurile de trezorerie și alte elemente monetare pe termen scurt se încadrează

Preview document

Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 1
Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 2
Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 3
Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 4
Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 5
Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 6
Analiza structurii masei monetare în circulație în România și SUA - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza structurii masei monetare in circulatie in Romania si SUA.docx

Te-ar putea interesa și

Masa Monetară și Agregatele Monetare

I. Masa monetară şi agregatele monetare 1. Definirea masei monetare Masa monetară - reprezintă un indicator care desemnează totalitatea...

Monedă și credit

1.1. CONCEPTUL DE MONEDA Literatura de specialitate si limbajul curent folosesc atât termenul “bani” cât si cel de “moneda”. Termenul de moneda,...

Monedă și Credit

1. Moneda: concept, functii, rol Rolul monedei în viata economica si sociala necesita abordarea evolutiei si a functiilor îndeplinite de aceasta...

Monedă și Credit

Fct.bancilor centrale 1)Fct.de banca a bancilor BC indeplineste ac.fct.ca urmare a 2 operatiuni : a)sprijina prin credite de refinantare...

Ai nevoie de altceva?