Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3096
Mărime: 69.58KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Alin Marton
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Toderascu
Proiectul a fost predat la materia control financiar bancar din anul 3

Cuprins

  1. 1. Controlul financiar de stat
  2. 1.1 Definirea controlului financiar de stat.3
  3. 1.2 Obiectivele controlului financiar de stat.4
  4. 1.3 Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.5
  5. 1.4 Curtea de conturi .6
  6. 2. Controlul financiar de stat în cadrul Primăriei Judeţului Neamţ.8
  7. 3. Concluzii.10

Extras din proiect

1. Controlul financiar de stat

1.1 Definirea controlului financiar de stat

Controlul financiar al statului poate fi definit ca o activitate de inspecţie financiară, efectuată de către autorităti specializate ale statului, acestea fiind constituite pe bază de prevederi legale proprii.

În vederea efectuării controlului, persoana în cauză trebuie să aibă în vedere dacă obiectul ce este examinat constituie condiţiile de legalitate, eficienţă, operativitate, economicitate şi realitate.

Activitatea de control este consemnată în anumite documente cum ar fi raportul de control, notă de expunere a concluziilor, actul de consemnare a contravenţiilor, notă de prezentare a raportului de control, în care se înscriu sesizările celui ce execută activitatea de controlu. De exemplu, actul de control financiar este un act administrativ, creat de un organ al statului în urma unei operaţiuni de control, efectuată la o instituţie publică sau o societate comercială cuprinzând rezultatele verificării, legalităţii operaţiunilor în următoarele domenii: plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, respectarea normelor de comerţ referitoare la gestiunea patrimoniului, administrarea bugetului public, respectarea disciplinei financiar-contabile şi valutare.

Ministerul Finanţelor Publice este organul central al puterii executive care practică strategia si programul guvernului în domeniul finanţelor publice.

Controlul administrării şi utilizării mijloacelor financiare ale organelor centrale şi locale, ale administraţiei de stat, ale instituţiilor publice, precum şi pentru alte instituţii publice, este efectuat de către Ministerul de Finanţe alături de Autoritatea Naţională de control în numele statului.

Aceste organe de control verifică totodată şi respectarea reglementările financiar-contabile în activitatea pe care o realizează societăţile comerciale, regiile autonome si alţi agenţi economici în legătură cu efectuarea obligaţiilor acestora faţă de bugetul statului.

Controlului de stat are menirea de a înştiinţa şi de a combate delapidările, contravenţiile şi infracţiunile la regimul fiscal, vamal şi de preţuri prin măsuri admise de lege.

Modalităţile de control utilizate au în consideraţie:

- verificarea activităţilor economico-financiare la nivel central precum şi la nivelul sucursalelor si subunităţilor prin control financiar fiscal, conform legii.

- verificarea după caz a entităţilor economice cu care entitatea economică a încheiat diverse contracte economice (prestări de servicii comerciale etc.)

1.2 Obiectivele controlului financiar de stat

Ca şi obiective ale controlului financiar de stat putem menţiona :

- analiza modului de efectuare a prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, pe surse de venituri şi naturi de cheltuieli (contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli)

- gestionarea a patrimoniului propriu (fonduri materiale şi financiare) precum şi a celui public şi privat al statului aflat în administrare, descoperirea erorilor comise în gestionarea acestuia, modul de organizare, evidenţă şi conducere a gestiunilor şi a contabilităţii de gestiune

- maniera de folosire a resurselor proprii, acordate şi/ sau atrase ale societăţii în sensul respectării, constituirii şi destinaţiei fondurilor societăţii, a alocatorilor si subvenţiilor acordate de la bugetul de stat, precum şi a creditelor acordate (interne sau externe cu sau fără garanţia statului), realizarea planului de investiţii.

- respectarea de proceduri privind activitatea de achiziţii publice (faza precontractuală, contractual, derulare) de bunuri , servicii şi lucrări (lucrări de investiţii, modernizări şi reparaţii) în conformitate cu prevederile legale în domeniu.

- organizarea şi conducerea contabilităţii financiare, înregistrarea şi reflectarea rezultatelor acesteia.

- procedura de exercitare a controlului financiar preventiv pentru toate documentele ce conţin operaţiuni referitoare la drepturile şi obligaţiile patrimoniale, în faza de angajare şi de plată în relaţiile cu alte persoane fizice şi juridice

- modul de nerespectare a disciplinei financiare, valutare şi salariale (disciplina încasărilor, plăţilor şi soldului de casă, modul de organizare a caseriei etc)

- obligaţiile faţă de bugetul de stat ( baza impozabilă, calculul, stabilire, înregistrare, deductibilitate, exigibilitate, plata, scadenţe, declarare).

- verificarea modului de rambursare a termenelor scadente a ratelor, dobânzilor, modul de creare a resurselor de rambursare a creditelor contractate cu garanţia statului din veniturile obţinute din vânzarea cu plata în rate a pachetelor agricole achiziţionate din creditul extern contractat cu garanţia statului.

Pentru îndeplinirea obiectivelor prezentate mai sus, se vor avea în vedere verificarea, cel puţin, a următoarelor aspecte:

Bibliografie

Sorin V. Mihăiescu, “Controlul financiar-bancar”, editura Universităţii “ Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2008

Hotărârea nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

www.curteadeconturi.ro

Preview document

Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 1
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 2
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 3
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 4
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 5
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 6
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 7
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 8
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 9
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 10
Control fianciar de stat pe exemplul Primăriei Județului Neamț - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Control Fianciar de Stat pe Exemplul Primariei Judetului Neamt.docx

Alții au mai descărcat și

Controlul financiar exercitat de Curtea de Conturi a României

1.1. Scurt istoric Instituţie de origine constituţională, Curtea de Conturi a României reia o veche tradiţie existentă în ţara noastră în materie...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?